Care este diferența dintre cozonac și panettone?

28.12.2023
Care este diferența dintre cozonac și panettone?

Sărbătorile sunt un prilej de fericire. Rudele și prietenii se adună în jurul mesei, discută și mănâncă cele mai bune bucate preparate de gospodine. Modernitatea face ca pe majoritatea preparatelor să le găsim și în supermarket. Cozonacul tradițional românesc sau verișorul lui italian pot fi cumpărate din cele mai multe magazine. Care este diferența dintre cozonac și panettone?

Care este diferența dintre cozonac și panettone?

panettone

Sărbătorile nu sunt complete fără cozonac. Desertul pe care aproape fiecare român îl are în casă în preajma sărbătorilor. Gătit cu cacao, rahat turcesc, nuci sau stafide, cozonacul este un desert care ne „face cu ochiul”. Pentru ca un cozonac să iasă gustos, este nevoie ca gospodinele să aibă răbdare și ingredientele să fie bune.

În ultimii ani, cele mai multe dintre produse se pot găsi cu ușurință și în supermarket. Chiar dacă au adesea un preț piperat, timpul salvat pare că este răspunsul dat de către cumpărători. Pe rafturile supermarketurilor din România a apărut și celebrul Panettone, un cozonac italienesc care a prins și la publicul autohton. Din ce în ce mai curioși, românii au început să renunțe la cozonac și s-au îndreptat spre panettone. Principalul motiv din spatele acestui motiv ar fi bugetul, cozonacul fiind un produs adesea mai scump.

Conform specialiștilor, cozonacul este o prăjitură specifică spațiului geografic românesc și bulgăresc. Cozonacii sunt de cele mai multe ori dreptunghiulari și pot avea ca umplutură: nucă, alune, mac, stafide sau fructe confiate.

În același timp, panettone este un produs similar, specific bucătăriei italiene. Acesta conține în mod clasic fructe confiate. Diferențele dintre aceste două produse stau în mărime, formă și ingredientele de ornament. În panettone nu o să găsim niciodată nucă sau rahat. În același timp, cei din peninsulă obișnuiesc să pună zahăr pudră pe prăjitură, pentru a căpăta un gust cât mai dulce.

Ce mănâncă italienii de Crăciun?

Italia este o țară cu mai multe regiuni, în care bucătăria tinde să difere foarte mult. Ca turiști suntem obișnuiți să ne creăm un stereotip despre mâncarea italienească. Deși pizza și pastele sunt arhipopulare, de sărbători poate se îndreaptă spre diferite bucate.

Pentru startere, aceștia se bucură se platouri pline de brânzeturi, mezeluri și diferite creme tartinabile. Pentru restul zilei vor avea mai multe preparate care vor include, in funcție de regiune: pește, fructe de mare, cartofi, paste sau patiserie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot