Care este diferența dintre cal și ponei?

Claudiu Petrișor 20/04/2018 Care e diferența
Care este diferența dintre cal și ponei?

Caii sunt printre primele animale pe care omul le-a domesticit și folosit la muncile agricole. Favoriții copiilor sunt poneii, niște cai mult mai mici. Există însă și alte diferențe între cai și ponei?

Principala diferență dintre cai și ponei este întocmită pe baza înălțimii, în special pentru competiții. Totuși, înălțimea nu este singurul criteriu și diferențele pot include aspecte ale fenotipului. Deosebiri pot apărea și în ceea ce privește conformația și temperamentul.

De unde vine expresia ”aiurea-n tramvai”?

Federația Internațională de Sporturi Ecvestre ce folosește măsurători metrice, definește un ponei ca fiind un cal care măsoară mai puțin de 148 centimetri la greaban (înălțimea de la sol la punctul care uneste gâtul de trunchi al patrupedului).

Spre deosebire de cai, poneii au oase mai groase, gâturi scurte și subțiri și capete mici cu frunți late. În plus, poneii sunt mai inteligenți, lucru care îi face mult mai cooperanți cu dresorii. Poneii sunt, de asemenea, animale de ambalaj bune. În mod ciudat, raportat la gabaritul lor, poneii sunt mai puternici decât caii.

Curiozități despre cai și ponei:

  • Caii şi poneii pot dormi atât întinşi pe jos, dar şi în picioare;
  • Billy a fost cel mai bătrân cal care a trăit pe Pământ. Acesta a atins venerabila vârstă de 62 de ani;
  • Conform specialiștilor, caii nu uită niciodată și au o memorie fantastică;
  • Puii de cai și ponei pot sta pe propriile picioare la mai puţin de o oră după ce s-au născut.

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...