A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Cum e posibil?

06.06.2024
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Cum e posibil?

În anul 2012, în lume existau 195 de țări, din care 193 erau membre ale Naţiunilor Unite. Unii ar spune că în lume sunt 197 de țări, dacă se iau în considerare și Kosovo și Taiwan. Există state cu extrem de mulți vecini (China și Rusia câte 14), dar și țări care duc complet lipsă de vecini.

Australia, țara fără vecini

Sunt o mulțime de state care nu au niciun vecin. Toate sunt insule și sunt înconjurate complet de apă. Iată statele fără vecini: Marea Britanie, Irlanda, Haiti, Republica Dominicană, Papua Noua Guinee și Indonezia, Japonia, Cuba, Bahamas, etc. A șasea cea mai mare țară din lume nu are niciun vecin terestru. Numele ei? Australia.

Cu o suprafață de 7,692,024 de kilometri pătrați, Australia este pe locul al 6-lea în lume ca mărime, după Rusia, Canada, China, Statele Unite ale Americii și Brazilia.

Australia este cel mai vechi, cel mai plat și cel mai uscat continent locuit. Australia este o țară megadiversă, iar dimensiunile sale îi conferă o mare varietate de peisaje și climate, cu deșerturi în centru, păduri tropicale în nord-est și lanțuri muntoase în sud-est.

Cine a descoperit Australia?

Potrivit datelor istorice, teritoriile Australiei au fost descoperite, pentru prima dată, de către exploratorii din Țările de Jos, în anul 1606. Ulterior, Marea Britanie a ridicat pretenții la teritoriile din est ale continentului, începând cu anul 1770, și a început să colonizeze regiunea prin deportările penale.

Realizatorul de film Ben Cropp a căutat o navă care s-a scufundat acum 500 de ani, în zona continentului australian, și este de părere că două corăbii portugheze şi una spaniolă s-ar fi scufundat în apropiere de Cape York în secolul al XVI-lea, anterior sosirii olandezilor. Potrivit acestuia ar exista dovezi ale unei debarcări a portughezilor pe coasta de nord-est a Australiei, în anul 1522.

Care sunt statele cu cei mai mulți vecini?

China, cea mai populată țară de pe Glob (1,5 miliarde de locuitori), are 14 vecini. Statele care se învecinează cu China sunt: Mongolia, Rusia, Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Coreea de Nord, Bhutan, Myanmar, Laos şi Vietnam.

Rusia, cea mai mare țară de pe Glob (17,1 milioane de kilometri pătrați), are tot 14 vecini. Statele care se învecinează cu Rusia sunt: China, Ucraina, Belarus, Polonia, Coreea de Nord, Kazakhstan, Finlanda, Georgia, Norvegia, Mongolia, Lituania, Azerbaijan, Estonia și Letonia.

Pe poziția a 3-a se află Brazilia, cu 10 vecini astfel: Argentina, Columbia, Peru, Venezuela, Bolivia, Uruguay, Paraguay, Guineea Franceză, Surinam, Guyana. În total, cuprinzând și Brazilia, în America de Sud sunt 15 state.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot