A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Cum e posibil?

06.06.2024
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Cum e posibil?

În anul 2012, în lume existau 195 de țări, din care 193 erau membre ale Naţiunilor Unite. Unii ar spune că în lume sunt 197 de țări, dacă se iau în considerare și Kosovo și Taiwan. Există state cu extrem de mulți vecini (China și Rusia câte 14), dar și țări care duc complet lipsă de vecini.

Australia, țara fără vecini

Sunt o mulțime de state care nu au niciun vecin. Toate sunt insule și sunt înconjurate complet de apă. Iată statele fără vecini: Marea Britanie, Irlanda, Haiti, Republica Dominicană, Papua Noua Guinee și Indonezia, Japonia, Cuba, Bahamas, etc. A șasea cea mai mare țară din lume nu are niciun vecin terestru. Numele ei? Australia.

Cu o suprafață de 7,692,024 de kilometri pătrați, Australia este pe locul al 6-lea în lume ca mărime, după Rusia, Canada, China, Statele Unite ale Americii și Brazilia.

Australia este cel mai vechi, cel mai plat și cel mai uscat continent locuit. Australia este o țară megadiversă, iar dimensiunile sale îi conferă o mare varietate de peisaje și climate, cu deșerturi în centru, păduri tropicale în nord-est și lanțuri muntoase în sud-est.

Cine a descoperit Australia?

Potrivit datelor istorice, teritoriile Australiei au fost descoperite, pentru prima dată, de către exploratorii din Țările de Jos, în anul 1606. Ulterior, Marea Britanie a ridicat pretenții la teritoriile din est ale continentului, începând cu anul 1770, și a început să colonizeze regiunea prin deportările penale.

Realizatorul de film Ben Cropp a căutat o navă care s-a scufundat acum 500 de ani, în zona continentului australian, și este de părere că două corăbii portugheze şi una spaniolă s-ar fi scufundat în apropiere de Cape York în secolul al XVI-lea, anterior sosirii olandezilor. Potrivit acestuia ar exista dovezi ale unei debarcări a portughezilor pe coasta de nord-est a Australiei, în anul 1522.

Care sunt statele cu cei mai mulți vecini?

China, cea mai populată țară de pe Glob (1,5 miliarde de locuitori), are 14 vecini. Statele care se învecinează cu China sunt: Mongolia, Rusia, Kazahstan, Kirghizstan, Tadjikistan, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Coreea de Nord, Bhutan, Myanmar, Laos şi Vietnam.

Rusia, cea mai mare țară de pe Glob (17,1 milioane de kilometri pătrați), are tot 14 vecini. Statele care se învecinează cu Rusia sunt: China, Ucraina, Belarus, Polonia, Coreea de Nord, Kazakhstan, Finlanda, Georgia, Norvegia, Mongolia, Lituania, Azerbaijan, Estonia și Letonia.

Pe poziția a 3-a se află Brazilia, cu 10 vecini astfel: Argentina, Columbia, Peru, Venezuela, Bolivia, Uruguay, Paraguay, Guineea Franceză, Surinam, Guyana. În total, cuprinzând și Brazilia, în America de Sud sunt 15 state.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot