De ce s-a renunțat la numele de „Olanda”? De unde vine denumirea „Țările de Jos”?

02.02.2023
De ce s-a renunțat la numele de „Olanda”? De unde vine denumirea „Țările de Jos”?

Țările de Jos sau vechea Olanda este o țară situată în Europa de Vest, cu teritorii care se întind și în Caraibe. Statul se învecinează cu Germania și Belgia, având o populație de peste 17 milioane de locuitori. Sistemul politic este, ca și cel britanic, o monarhie constituțională, având ca figură centrală, începând cu 30 aprilie 2013, pe regele Willem-Alexander Claus George Ferdinand.

De ce Țările de Jos se numesc astfel?

Țările de Jos sunt formate din 12 provincii, iar istoria lor este una îndelungată. Capitala Amsterdam este centrul economic și cultural al țării, fiind, totodată, și cel mai mare oraș din această parte a lumii. Autoritățile din această zonă au decis ca, de la 1 ianuarie 2020, țara lor să nu se mai numească Olanda și să aibă denumirea oficială de Țările de Jos.

Acest nume a fost preluat ca urmare a faptului că țara are un relief aproape plat. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 50% din suprafața teritoriului depășește un metru deasupra nivelului mării, iar în jur de 26% se află chiar sub acest nivel. Cel mai înalt punct al țării este reprezentat de muntele Scenery, cu 887 de metri înălțime, iar cea mai joasă locație este reprezentată de Zuidplaspolder, care se află la 6,76 de metri sub nivelul mării.

Țările de Jos sunt denumite colocvial Olanda, însă acest lucru nu este corect, fiindcă Olanda reprezintă doar o provincie din cele 12 existente. Istoria acestei zone este una complexă și zbuciumată, de-a lungul timpului, fiind o bună bucată de vreme teritoriu din Imperiul Spaniol.

Așadar, Olanda este doar o regiune din interiorul Țărilor de Jos, formată din Olanda de Nord și de Sud, două dintre cele douăsprezece provincii ale statului. Anterior, ele erau o singură provincie, și înainte de aceasta, erau comitatul Olanda, o rămășiță a Regatului Frisian care s-a destrămat, și care includea și părți din actualul Utrecht. După declinul ducatului Brabantului și al comitatului Flandra, Olanda a devenit cel mai important comitat din punct de vedere economic și politic din regiunea Țărilor de Jos. Dar, denumirea de Olanda pentru întreaga țară nu este corectă, fiindcă reprezintă doar o bucată din teritoriul Țărilor de Jos, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot