De ce s-a renunțat la numele de „Olanda”? De unde vine denumirea „Țările de Jos”?

02.02.2023
De ce s-a renunțat la numele de „Olanda”? De unde vine denumirea „Țările de Jos”?

Țările de Jos sau vechea Olanda este o țară situată în Europa de Vest, cu teritorii care se întind și în Caraibe. Statul se învecinează cu Germania și Belgia, având o populație de peste 17 milioane de locuitori. Sistemul politic este, ca și cel britanic, o monarhie constituțională, având ca figură centrală, începând cu 30 aprilie 2013, pe regele Willem-Alexander Claus George Ferdinand.

De ce Țările de Jos se numesc astfel?

Țările de Jos sunt formate din 12 provincii, iar istoria lor este una îndelungată. Capitala Amsterdam este centrul economic și cultural al țării, fiind, totodată, și cel mai mare oraș din această parte a lumii. Autoritățile din această zonă au decis ca, de la 1 ianuarie 2020, țara lor să nu se mai numească Olanda și să aibă denumirea oficială de Țările de Jos.

Acest nume a fost preluat ca urmare a faptului că țara are un relief aproape plat. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 50% din suprafața teritoriului depășește un metru deasupra nivelului mării, iar în jur de 26% se află chiar sub acest nivel. Cel mai înalt punct al țării este reprezentat de muntele Scenery, cu 887 de metri înălțime, iar cea mai joasă locație este reprezentată de Zuidplaspolder, care se află la 6,76 de metri sub nivelul mării.

Țările de Jos sunt denumite colocvial Olanda, însă acest lucru nu este corect, fiindcă Olanda reprezintă doar o provincie din cele 12 existente. Istoria acestei zone este una complexă și zbuciumată, de-a lungul timpului, fiind o bună bucată de vreme teritoriu din Imperiul Spaniol.

Așadar, Olanda este doar o regiune din interiorul Țărilor de Jos, formată din Olanda de Nord și de Sud, două dintre cele douăsprezece provincii ale statului. Anterior, ele erau o singură provincie, și înainte de aceasta, erau comitatul Olanda, o rămășiță a Regatului Frisian care s-a destrămat, și care includea și părți din actualul Utrecht. După declinul ducatului Brabantului și al comitatului Flandra, Olanda a devenit cel mai important comitat din punct de vedere economic și politic din regiunea Țărilor de Jos. Dar, denumirea de Olanda pentru întreaga țară nu este corectă, fiindcă reprezintă doar o bucată din teritoriul Țărilor de Jos, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot