De ce olandezii închid închisorile? Ce vor face cu spațiile goale?

21.02.2022
De ce olandezii închid închisorile? Ce vor face cu spațiile goale?

Într-o perioadă în care tensiunile sociale sunt tot mai multe există țări unde infracționalitatea a ajuns la o cotă minimă, astfel încât vechile închisori au fost transformate în școli și centre pentru refugiați. Deși pare greu de crezut, acest lucru se întâmplă în Țările de Jos (Olanda).

Populația din penitenciarele din Țările de Jos a scăzut atât de mult încât autoritățile au fost nevoite să răgândească ce să facă cu clădirile securizate. Cu toate că pare greu de crezut, Olanda a importat persoane încarcerate, în ultimii ani, pentru a umple spațiile goale din penitenciarele sale.

Școli și centre sociale în loc de penitenciare

Liderii politici au venit însă cu alte soluții. Școala Britanică din Amsterdam întâmpina o problemă, numărul mare de studenți și lipsa acută de spațiu. Astfel că soluția a fost mutarea întregului campus într-o veche închisoare, de 14.000 de metri pătrați.

Ceea ce este acum teatrul proaspăt pictat al școlii, cu grinzi strălucitoare de culoarea castanului, a fost până în anul 2013, capela închisorii. Cupola cu oglindă din inima clădirii era o modalitate de a supraveghea cele patru coridoare care se ramificau din ea.

La doar 20 de kilometri distanță, în Haarlem, fosta închisoare De Koepel a fost transformată într-un loc polivalent, locuri de cazare pentru studenți, dar și locuințe sociale.

Țările de Jos au avut o altă viziune asupra vieții, iar după Al Doilea Război Mondial au pedepsit infracționalitatea într-un mod mai uman și mai puțin brutal decât în alte zone. Dezincriminarea consumului de droguri ușoare și a muncii sexuale (în 1976 și, respectiv, 2000) reflectă această abordare pragmatică, în timp ce investițiile în scheme de intervenție pentru tineri, etichetare electronică și îngrijire rezidențială pentru infractorii cu dependențe și probleme de sănătate mintală au promovat reabilitarea și a redus timpul de închisoare.

Ceea ce găsești în Țările de Jos când vorbești cu ofițeri superiori de poliție, procurori sau judecători este că foarte puțini oameni au ceva pozitiv de spus despre efectul închisorii, a explicat Francis Pakes, cetăţean olandez şi profesor de criminologie la Universitatea din Portsmouth, pentru positive.news.

Cum arată penitenciarele transformate din Olanda?

În orașul Roermond, clădirile ocupate acum de Hotelul Het Arresthuis și restaurantul său cu stele Michelin Damianz au format o închisoare de stat între 1863 și 2007. Aici, au fost ținuți, de-a lungul timpului, traficanți de droguri și imigranți ilegali. Grupate în jurul scărilor și balcoanelor originale din fontă, camerele variază acum de la „celule de confort” la o suită de lux.

Intrarea cu șanț și turnurile formidabile ale închisorii Blokhuispoort, din orașul Leeuwarden, întâmpină acum vizitatorii într-un centru cultural de afaceri. Este conceput pentru a stimula investițiile într-o provincie cu cel mai scăzut PIB la nivel național. Pensiunea Alibi, cu ferestrele cu grilaj, oferă cazare la prețuri accesibile.

Foto: positive.news

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot