De ce în Olanda bicicleta este mai folosită decât mașina?

26.08.2022
De ce în Olanda bicicleta este mai folosită decât mașina?

Olanda este o țară situată în Europa de Vest care are o populație de aproximativ 17 milioane de oameni. Anual, peste 15 milioane te turiști aleg să viziteze țara lalelelor și … a bicicletelor. Numărul total al bicicletelor este estimat la peste 22 de milioane, iar în fiecare an se vând aproximativ 1 milion de biciclete noi. Bicicleta este unul dintre cele mai comune mijloace de transport din Olanda, anual, olandezii parcurgând în medie peste 900km. Cumulat, acest lucru rezultă un total de 15 miliarde kilometri parcurși cu bicicleta. De ce este bicicleta un mijloc de transport mai popular decât mașina?

De ce este mersul pe bicicletă încurajat în detrimentul mașinii?

bicicleta

În anii ’70, mersul pe bicicletă nu era atât de popular precum în prezent. Majoritatea oamenilor preferau mersul cu mașina dintr-un sentiment de comoditate, însă acest lucru a dus la crearea accidentelor, multe persoane pierzându-și viața, printre care și copii.
În cele mai mari orașe au avut loc proteste, cerându-se crearea unui spațiu mai mare pentru bicicliști. Ajutați de către relieful prietenos al țării, autoritățile au construit peste 35.000 km de piste pentru biciclete în întreaga țară. În timp, cetățenii au început să renunțe la mașini, bicicleta fiind o modalitate de transport ieftină, sigură și foarte ușoară. Prețul unei biciclete în Olanda poate începe de la 50 de euro second hand, iar prețul mediu a unei mașini poate depăși câteva mii de euro.
În prezent, pistele pentru biciclete se găsesc în toată țara, oamenii putând să se deplaseze inclusiv dintr-un oraș în altul. În orașele populate, bicicletele au inclusiv propriile semafoare, sensuri giratorii și tuneluri. Pentru a circula cu bicicleta, oamenii trebuie să respecte inclusiv un regulament. Spre exemplu, una dintre cele mai importante reguli este interzicerea folosirii telefonului în timpul mersului. Pe străzile orașului Amsterdam se găsesc inclusiv parcări pentru biciclete, deoarece anual sunt furate între 50.000 și 80.000 de biciclete.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot