Povestea casei care se află jumătate în Belgia, jumătate în Olanda

12.05.2022
Povestea casei care se află jumătate în Belgia, jumătate în Olanda

Există orașe de graniță în toată lumea în care case sau zone întregi se mută uneori dintr-o țară în alta atunci când granița se schimbă. Orașul Baarle din Olanda găzduiește, probabil, cea mai nebunească situație de frontieră din lume, cu zeci de enclave și exclave împrăștiind zona, cu granițele lor străbătând totul, inclusiv case.

Asta înseamnă că oamenii își puteau avea bucătăria într-o țară și sala de mese în cealaltă, situație care a dat o bătaie de cap atât de administrativă încât s-a decis ca o casă de la graniță să aparțină țării în care are ușa de la intrare. Aceasta nu este o soluție perfectă, așa cum se exemplifica cu casa care se află simultan la Loveren 2 din Baarle-Hertog și Loveren 19 din Baarle-Nassau, deoarece ușa sa de la intrare este exact pe graniță, scrie Atlas Obscura.

Soluția pentru casa situată jumătate în Belgia, jumătate în Olanda

În urma unor dezbateri administrative, s-a decis să se acorde casei două numere de locuință, unul în Belgia și unul în Olanda. De fapt, proprietarii casei aveau voie să aleagă cărei municipalitate aparțin, și astfel de unde își iau utilitățile. Aparent, majoritatea locuitorilor aleg Belgia, în condițiile în care majoritatea lucrurilor sunt mai ieftine acolo.

După independența Belgiei în anul 1831, când se fixa granița între Olanda și Belgia, două sate ale celor două țări se aflau la mijloc. Aceste sate sunt Orz-Nasso și Orz-Hartog. Acum, din moment ce era greu să le despartă, guvernele celor două țări, de comun acord, au format o fâșie între cele două sate și au marcat granițele Olandei și Belgiei.

Acum, Baarle-Nassau și Baarle-Hartog se află între Țările de Jos și Belgia. Cel mai important lucru aici este că aici nu se vede nici o armată la graniță și nici nu există vreun fel de securitate. În afară de aceasta, oamenii din ambele sate nici măcar nu au nevoie de viză sau pașaport pentru a merge unul în țara celuilalt. Aici oamenii merg dintr-o țară în alta foarte confortabil.

Casa a fost construită în secolul al XVII-lea ca o tavernă numită De Swaen. Acum este o reședință privată și unul dintre cele mai fotografiate locuri din oraș. Aici s-a făcut o bandă pentru a marca granița, astfel încât să se știe care parte este în Țările de Jos și care este în Belgia.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot