De ce oamenii au buric? Care este rolul buricului?

10.01.2024
De ce oamenii au buric? Care este rolul buricului?

Corpul uman este menit să lucreze perfect în armonie. Pielea susține organele, creierul gândește și cu ajutorul acestuia executăm toate manevrele la care ne gândim. Inima ne ajută să trăim prin pulsarea sângelui către cele mai importante organe. Dinții ne ajută să mestecăm. Cu ce ne ajută buricul? De ce au oamenii sunt „dotați” cu buric?

La ce ne folosește buricul?

buric

Uitându-ne la corpul nostru, putem spune cu aproximație ce face aproape fiecare organ sau parte a corpului pe care o vedem. Știm care sunt rolurile rinichilor, ficatului sau inimii. Știm de ce avem păr și la ce ne ajută plămânii. Cu toate acestea, una dintre cele mai puțin băgate în seamă părți ale corpului este buricul. O gaură ciudată, în care adesea se depun scame de la haine și care se află în mijlocul burții.

Informațiile pe care le avem în memorie despre buric sunt puține și vagi. Haideți să vedem dacă are vreun rol și care ar fi acela.

Medicii specialiști au răspuns la această curiozitate cu o explicație care ar mulțumi pe cei mai mulți. Concret, buricul sau ombilicul este o rămășiță a cordonului ombilical care se taie la naștere. Aceasta nu are nicio funcție și reprezintă o simplă cicatrice. Cordonul ombilical tăiat la naștere de către doctor are însă un rol important. Acesta oferă oxigen fătului și dă hrană copilului în timpul sarcinii.

Ce animale nu au ombilic?

Animalele și oamenii au mai multe în comun decât ne-am putea aștepta. Mai mult decât atât, mamiferele sunt animale care au și ele buric. Câinii, pisicile, maimuțele și chiar delfinii au această parte a corpului distinctă. Cu toate acestea, veverițele, tigrii sau balenele au ombilic nu foarte proeminent. La prima vedere nu poate fi observat, uscându-se la naștere.

La polul opus, păsările și reptilele sunt diferite. Acestea nu au buric, fiind unice din acest punct de vedere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot