De ce oamenii au buric? Care este rolul buricului?

10.01.2024
De ce oamenii au buric? Care este rolul buricului?

Corpul uman este menit să lucreze perfect în armonie. Pielea susține organele, creierul gândește și cu ajutorul acestuia executăm toate manevrele la care ne gândim. Inima ne ajută să trăim prin pulsarea sângelui către cele mai importante organe. Dinții ne ajută să mestecăm. Cu ce ne ajută buricul? De ce au oamenii sunt „dotați” cu buric?

La ce ne folosește buricul?

buric

Uitându-ne la corpul nostru, putem spune cu aproximație ce face aproape fiecare organ sau parte a corpului pe care o vedem. Știm care sunt rolurile rinichilor, ficatului sau inimii. Știm de ce avem păr și la ce ne ajută plămânii. Cu toate acestea, una dintre cele mai puțin băgate în seamă părți ale corpului este buricul. O gaură ciudată, în care adesea se depun scame de la haine și care se află în mijlocul burții.

Informațiile pe care le avem în memorie despre buric sunt puține și vagi. Haideți să vedem dacă are vreun rol și care ar fi acela.

Medicii specialiști au răspuns la această curiozitate cu o explicație care ar mulțumi pe cei mai mulți. Concret, buricul sau ombilicul este o rămășiță a cordonului ombilical care se taie la naștere. Aceasta nu are nicio funcție și reprezintă o simplă cicatrice. Cordonul ombilical tăiat la naștere de către doctor are însă un rol important. Acesta oferă oxigen fătului și dă hrană copilului în timpul sarcinii.

Ce animale nu au ombilic?

Animalele și oamenii au mai multe în comun decât ne-am putea aștepta. Mai mult decât atât, mamiferele sunt animale care au și ele buric. Câinii, pisicile, maimuțele și chiar delfinii au această parte a corpului distinctă. Cu toate acestea, veverițele, tigrii sau balenele au ombilic nu foarte proeminent. La prima vedere nu poate fi observat, uscându-se la naștere.

La polul opus, păsările și reptilele sunt diferite. Acestea nu au buric, fiind unice din acest punct de vedere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot