Care este temperatura ideală pentru un somn odihnitor?

18.10.2023
Care este temperatura ideală pentru un somn odihnitor?

Somnul este foarte important pentru corpul uman, care are nevoie de odihnă fizică și psihică pentru a se reface după o zi plină de activități. Din păcate, unele persoane au probleme în a adormi, astfel că au fost efectuate tot felul de cercetări în acest domeniu pentru a descoperi ceea ce are nevoie organismul ca să se relaxeze.

Oamenii de știință au făcut o descoperire importantă privind temperatura ideală pentru a avea un somn bun și odihnitor. Conform ”National Sleep Foundation”, intervalul de temperatură optim pentru un somn sănătos se situează între 15 și 19 grade Celsius. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista „Science of The Total Environment” arată că preferințele termice pentru somn variază în funcție de vârstă și de preferințele fiecărei persoane în parte.

Potrivit acestui ultim studiu, persoanele în vârstă de peste 65 de ani par să doarmă mai bine la temperaturi mai ridicate, în intervalul cuprins între 20 și 25 de grade Celsius. Cercetătorii au monitorizat 50 de participanți cu vârsta de peste 65 de ani timp de 12 luni, utilizând monitoare de somn pentru a înregistra neliniștea, durata și eficiența dormitului, în timp ce un senzor de mediu a înregistrat temperatura din dormitor.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că intervalul ideal de temperatură pentru un somn de calitate este încă subiectiv și variază în funcție de preferințele individuale. De exemplu, o temperatură de 25 de grade Celsius poate fi perfectă pentru o persoană, în timp ce alta ar putea considera aceeași temperatură prea caldă. Pentru a găsi temperatura ideală de somn, experții în domeniu sugerează începerea cu aproximativ 20 de grade Celsius și ajustarea acesteia în funcție de preferințe.

Cum să adormi mai repede?

Pe lângă temperatura camerei, există și alte trucuri care te pot ajuta să adormi mai repede. Exercițiile de detensionare pentru mușchii gâtului, capului sau spatelui pot ajuta, iar dormitul într-o cameră bine aerisită și oprirea dispozitivelor electronice înainte de culcare sunt, de asemenea, recomandate.

În plus, există și tehnici de respirație care pot favoriza adormirea rapidă. Una dintre acestea, denumită „4-7-8”, implică inspirarea timp de 4 secunde, menținerea aerului timp de 7 secunde, și expirarea pe o perioadă de 8 secunde. Se spune că această tehnică poate induce somnul în câteva minute.

Dacă găsiți dificil să adormiți în primele 10-15 minute după ce v-ați culcat, profesorul Richard Wiseman recomandă să vă ridicați din pat. În loc să vă uitați la televizor, puteți alege să rezolvați un puzzle, să lucrați la un rebus sau să colorați, pentru a vă relaxa și a vă pregăti pentru un somn odihnitor.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot