Care este temperatura ideală pentru un somn odihnitor?

18.10.2023
Care este temperatura ideală pentru un somn odihnitor?

Somnul este foarte important pentru corpul uman, care are nevoie de odihnă fizică și psihică pentru a se reface după o zi plină de activități. Din păcate, unele persoane au probleme în a adormi, astfel că au fost efectuate tot felul de cercetări în acest domeniu pentru a descoperi ceea ce are nevoie organismul ca să se relaxeze.

Oamenii de știință au făcut o descoperire importantă privind temperatura ideală pentru a avea un somn bun și odihnitor. Conform ”National Sleep Foundation”, intervalul de temperatură optim pentru un somn sănătos se situează între 15 și 19 grade Celsius. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista „Science of The Total Environment” arată că preferințele termice pentru somn variază în funcție de vârstă și de preferințele fiecărei persoane în parte.

Potrivit acestui ultim studiu, persoanele în vârstă de peste 65 de ani par să doarmă mai bine la temperaturi mai ridicate, în intervalul cuprins între 20 și 25 de grade Celsius. Cercetătorii au monitorizat 50 de participanți cu vârsta de peste 65 de ani timp de 12 luni, utilizând monitoare de somn pentru a înregistra neliniștea, durata și eficiența dormitului, în timp ce un senzor de mediu a înregistrat temperatura din dormitor.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că intervalul ideal de temperatură pentru un somn de calitate este încă subiectiv și variază în funcție de preferințele individuale. De exemplu, o temperatură de 25 de grade Celsius poate fi perfectă pentru o persoană, în timp ce alta ar putea considera aceeași temperatură prea caldă. Pentru a găsi temperatura ideală de somn, experții în domeniu sugerează începerea cu aproximativ 20 de grade Celsius și ajustarea acesteia în funcție de preferințe.

Cum să adormi mai repede?

Pe lângă temperatura camerei, există și alte trucuri care te pot ajuta să adormi mai repede. Exercițiile de detensionare pentru mușchii gâtului, capului sau spatelui pot ajuta, iar dormitul într-o cameră bine aerisită și oprirea dispozitivelor electronice înainte de culcare sunt, de asemenea, recomandate.

În plus, există și tehnici de respirație care pot favoriza adormirea rapidă. Una dintre acestea, denumită „4-7-8”, implică inspirarea timp de 4 secunde, menținerea aerului timp de 7 secunde, și expirarea pe o perioadă de 8 secunde. Se spune că această tehnică poate induce somnul în câteva minute.

Dacă găsiți dificil să adormiți în primele 10-15 minute după ce v-ați culcat, profesorul Richard Wiseman recomandă să vă ridicați din pat. În loc să vă uitați la televizor, puteți alege să rezolvați un puzzle, să lucrați la un rebus sau să colorați, pentru a vă relaxa și a vă pregăti pentru un somn odihnitor.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot