Ce este somnul REM?

21.02.2023
Ce este somnul REM?

După o zi obositoare de stat la muncă, corpul intră într-o stare de oboseală. Fie că bem cafea sau că ne uităm la un film, la finalul zilei, omul trebuie să se odihnească, implicit, să doarmă. Unii oameni ajung să doarmă 8 ore, alții 9, iar cei mai ghinioniști chiar și 5 pe noapte. În funcție de vârstă, o persoană ajunge să doarmă mai mult sau mai puțin. Ce este somnul REM și cum ne influențează viața?

Ce este somnul REM?

REM

Somnul REM este una dintre cele mai importante etape a ciclului de somn. Această stare apare la aproximativ 90 de minute după instalarea somnului. Este cunoscut ca fiind și somnul paradoxal, pentru că inversează o parte din activitatea cerebrală și paralizia musculară.

În timpul somnului REM, creierul devine activ și se produc modificări ale ritmului cardiac. Ochii se mișcă rapid când sunt pleoapele închise și apare senzația de vis, chiar dacă acesta nu poate fi amintit.

Această etapă a somnului reprezintă doar 20% din ciclul total al nopții. Ciclul REM are loc de mai multe ori pe noapte. Prima etapă durează aproximativ 10 minute, iar ulterior poate dura până la 20 minute. Pe timpul nopții, corpul fluctuează între somnul non-REM și somnul REM.

Durata somnului REM nu poate fi modificată din proprie inițiativă, dar poate fluctua în funcție de mai mulți factori, printre care amintim:

Câte etape ale somnului există?

Toți oamenii au nevoie de somn. În total există 4 etape ale somnului. Un ciclu total de somn durează 90 de minute, după care se reia din nou de la prima etapă. De aceea, în momentul în care cineva este trezit brusc și este bulversat, în momentul respectiv se afla în timpul unui ciclu avansat.

Foto: Infosan.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot