Ce este somnul REM?

21.02.2023
Ce este somnul REM?

După o zi obositoare de stat la muncă, corpul intră într-o stare de oboseală. Fie că bem cafea sau că ne uităm la un film, la finalul zilei, omul trebuie să se odihnească, implicit, să doarmă. Unii oameni ajung să doarmă 8 ore, alții 9, iar cei mai ghinioniști chiar și 5 pe noapte. În funcție de vârstă, o persoană ajunge să doarmă mai mult sau mai puțin. Ce este somnul REM și cum ne influențează viața?

Ce este somnul REM?

REM

Somnul REM este una dintre cele mai importante etape a ciclului de somn. Această stare apare la aproximativ 90 de minute după instalarea somnului. Este cunoscut ca fiind și somnul paradoxal, pentru că inversează o parte din activitatea cerebrală și paralizia musculară.

În timpul somnului REM, creierul devine activ și se produc modificări ale ritmului cardiac. Ochii se mișcă rapid când sunt pleoapele închise și apare senzația de vis, chiar dacă acesta nu poate fi amintit.

Această etapă a somnului reprezintă doar 20% din ciclul total al nopții. Ciclul REM are loc de mai multe ori pe noapte. Prima etapă durează aproximativ 10 minute, iar ulterior poate dura până la 20 minute. Pe timpul nopții, corpul fluctuează între somnul non-REM și somnul REM.

Durata somnului REM nu poate fi modificată din proprie inițiativă, dar poate fluctua în funcție de mai mulți factori, printre care amintim:

Câte etape ale somnului există?

Toți oamenii au nevoie de somn. În total există 4 etape ale somnului. Un ciclu total de somn durează 90 de minute, după care se reia din nou de la prima etapă. De aceea, în momentul în care cineva este trezit brusc și este bulversat, în momentul respectiv se afla în timpul unui ciclu avansat.

Foto: Infosan.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot