Ce boli poți să faci dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte?

28.11.2022
Ce boli poți să faci dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte?

Mâncăm pe fugă, dormim pe fugă, trăim pe fugă. Somnul este acea stare fiziologică în care organismul pare că intră în repaus. În realitate însă lucrurile nu stau chiar așa, fiindcă în această perioadă de timp fără conștiință corpul uman își reglează funcțiile vitale ca să fie pregătit pentru o nouă zi plină de activități.

În timpul somnului are loc regenerarea musculară, memoria este consolidată, iar hormonii care reglează apetitul alimentar sunt eliberați. Cu alte cuvinte, întreg organismul uman trece printr-o revizie, fiind nevoie de 8 ore de somn pentru pentru a avea o viață sănătoasă, potrivit specialiștilor în domeniu.

Ce se întâmplă dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte?

Unele persoane au probleme cu somnul și nu reușesc să se odihnească pe timpul nopții așa cum trebuie. Spre bătrânețe, oamenii dorm din ce în ce mai puțin și ajung să aibă probleme de sănătate din cauza acestui lucru. Studiile recente au arătat că persoanele care dorm sub 5 ore pe noapte pot dezvolta mai multe afecţiuni cronice, cum ar fi boli de inimă, diabetul sau cancerul.

Cercetătorii britanici și francezi au realizat un studiu întins pe o perioadă de 25 de ani pe 7.000 de persoane, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Datele colectate au arătat că persoanele din această grupă de vârstă, care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte, au riscul crescut cu 30% – 40% să dezvolte boli cronice grave, spre deosebire de cele care dorm 8 ore pe noapte.

Ba mai mult, la persoanele cu vârsta de 50 de ani care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte riscul de deces este mai mare cu 25%, față de cele care au un somn de 8 ore. Totodată, calitatea acestuia este de asemenea foarte importantă pentru reglarea funcțiilor vitale ale organismului.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn şi structura somnului se modifică. Cu toate acestea, este recomandat să doarmă timp de 7 până la 8 ore pe noapte, deoarece o durată mai mică de somn a fost asociată anterior cu boli cronice, a declarat Séverine Sabia, autoare principală a studiului, potrivit agerpres.ro.

Așadar, somnul este la fel de important precum mâncatul sau băutul de lichide. Trebuie precizat că fără somn o persoană nu poate supraviețui mai mult de 11 zile. Durata acestuia este la fel de importantă ca și calitatea lui, somnul fiind cel care pregătește organismul pentru o nouă zi de activități.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot