De ce televizorul pare că se aude mai tare noaptea?

09.01.2024
De ce televizorul pare că se aude mai tare noaptea?

Serile ne regăsesc de cele mai multe ori în fața televizorului, fie la un meci de fotbal, fie la un film ori o emisiune. Deși pe timpul zilei stăm foarte rar în fața televizorului, sunetul nu îl dăm foarte tare. Pe timpul nopții, același nivel de volum pare că este intensificat. De ce sunetul televizorului pare că se aude mai tare noaptea?

Se aude televizorul mai tare seara, adevăr sau mit?

tare

În fiecare zi, miliarde de oameni urmăresc cele mai importante știri și evenimente în fața televizorului. Sunetul televizorului este mereu reglat la preferințele ascultătorului, dar niciodată prea tare pentru a nu deteriora urechea. Deși pe timpul zilei este posibil ca nivelul sunetului să fie la 15, pe timp nopții, același nivel pare că se aude mai tare. Mult mai tare!

Seara, întorși de la serviciu, suntem obișnuiți să ne uităm la televizor și să vedem ce am ratat în ziua care tocmai a trecut. Același nivel de sunet pe care îl auzeai ziua pare că se aude mai tare seara și noaptea. Este această modificare reală sau doar o percepție greșită a creierului?

Acest fenomen este descris ca specialiști sub denumirea de „hiperacuzie nocturnă”. Efectul sunetului crescut pare că afectează urechea. Mediul înconjurător este mai liniștit, nivelurile de zgomot ambiental scad. Auzul devine mai sensibil, iar sunetele care pe timpul zilei par normale sunt percepute mai puternic pe timpul nopții.

Pentru a putea trece mai ușor peste acest fenomen, cele mai multe televizoare au setări speciale pentru a optimiza sunetul în funcție de mediul în care se află.

Cât de mare trebuie să fie televizorul în funcție de dimensiunile camerei?

Televizorul este o parte importantă a unei case. De cele mai multe ori, cu cât mai multe camere avem, atâtea televizoare tindem să cumpărăm. Folosim ecranul pentru a urmări știrile, pentru a ne juca pe consolă sau pentru a ne uita la un film.

Anual, apar televizoare din ce în ce mai performante, cu calitatea imaginii mai bună, dar și cu dimensiuni mai mari. Cu toate acestea, dimensiunea camerei trebuie să ne influențeze dorința achiziționării unui televizor mai mare sau mai mic.

Conform specialiștilor, ar trebui să ținem cont de următoarele distanțe între ecran și ochi:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot