De ce televizorul pare că se aude mai tare noaptea?

09.01.2024
De ce televizorul pare că se aude mai tare noaptea?

Serile ne regăsesc de cele mai multe ori în fața televizorului, fie la un meci de fotbal, fie la un film ori o emisiune. Deși pe timpul zilei stăm foarte rar în fața televizorului, sunetul nu îl dăm foarte tare. Pe timpul nopții, același nivel de volum pare că este intensificat. De ce sunetul televizorului pare că se aude mai tare noaptea?

Se aude televizorul mai tare seara, adevăr sau mit?

tare

În fiecare zi, miliarde de oameni urmăresc cele mai importante știri și evenimente în fața televizorului. Sunetul televizorului este mereu reglat la preferințele ascultătorului, dar niciodată prea tare pentru a nu deteriora urechea. Deși pe timpul zilei este posibil ca nivelul sunetului să fie la 15, pe timp nopții, același nivel pare că se aude mai tare. Mult mai tare!

Seara, întorși de la serviciu, suntem obișnuiți să ne uităm la televizor și să vedem ce am ratat în ziua care tocmai a trecut. Același nivel de sunet pe care îl auzeai ziua pare că se aude mai tare seara și noaptea. Este această modificare reală sau doar o percepție greșită a creierului?

Acest fenomen este descris ca specialiști sub denumirea de „hiperacuzie nocturnă”. Efectul sunetului crescut pare că afectează urechea. Mediul înconjurător este mai liniștit, nivelurile de zgomot ambiental scad. Auzul devine mai sensibil, iar sunetele care pe timpul zilei par normale sunt percepute mai puternic pe timpul nopții.

Pentru a putea trece mai ușor peste acest fenomen, cele mai multe televizoare au setări speciale pentru a optimiza sunetul în funcție de mediul în care se află.

Cât de mare trebuie să fie televizorul în funcție de dimensiunile camerei?

Televizorul este o parte importantă a unei case. De cele mai multe ori, cu cât mai multe camere avem, atâtea televizoare tindem să cumpărăm. Folosim ecranul pentru a urmări știrile, pentru a ne juca pe consolă sau pentru a ne uita la un film.

Anual, apar televizoare din ce în ce mai performante, cu calitatea imaginii mai bună, dar și cu dimensiuni mai mari. Cu toate acestea, dimensiunea camerei trebuie să ne influențeze dorința achiziționării unui televizor mai mare sau mai mic.

Conform specialiștilor, ar trebui să ținem cont de următoarele distanțe între ecran și ochi:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot