De ce televizorul pare că se aude mai tare noaptea?

09.01.2024
De ce televizorul pare că se aude mai tare noaptea?

Serile ne regăsesc de cele mai multe ori în fața televizorului, fie la un meci de fotbal, fie la un film ori o emisiune. Deși pe timpul zilei stăm foarte rar în fața televizorului, sunetul nu îl dăm foarte tare. Pe timpul nopții, același nivel de volum pare că este intensificat. De ce sunetul televizorului pare că se aude mai tare noaptea?

Se aude televizorul mai tare seara, adevăr sau mit?

tare

În fiecare zi, miliarde de oameni urmăresc cele mai importante știri și evenimente în fața televizorului. Sunetul televizorului este mereu reglat la preferințele ascultătorului, dar niciodată prea tare pentru a nu deteriora urechea. Deși pe timpul zilei este posibil ca nivelul sunetului să fie la 15, pe timp nopții, același nivel pare că se aude mai tare. Mult mai tare!

Seara, întorși de la serviciu, suntem obișnuiți să ne uităm la televizor și să vedem ce am ratat în ziua care tocmai a trecut. Același nivel de sunet pe care îl auzeai ziua pare că se aude mai tare seara și noaptea. Este această modificare reală sau doar o percepție greșită a creierului?

Acest fenomen este descris ca specialiști sub denumirea de „hiperacuzie nocturnă”. Efectul sunetului crescut pare că afectează urechea. Mediul înconjurător este mai liniștit, nivelurile de zgomot ambiental scad. Auzul devine mai sensibil, iar sunetele care pe timpul zilei par normale sunt percepute mai puternic pe timpul nopții.

Pentru a putea trece mai ușor peste acest fenomen, cele mai multe televizoare au setări speciale pentru a optimiza sunetul în funcție de mediul în care se află.

Cât de mare trebuie să fie televizorul în funcție de dimensiunile camerei?

Televizorul este o parte importantă a unei case. De cele mai multe ori, cu cât mai multe camere avem, atâtea televizoare tindem să cumpărăm. Folosim ecranul pentru a urmări știrile, pentru a ne juca pe consolă sau pentru a ne uita la un film.

Anual, apar televizoare din ce în ce mai performante, cu calitatea imaginii mai bună, dar și cu dimensiuni mai mari. Cu toate acestea, dimensiunea camerei trebuie să ne influențeze dorința achiziționării unui televizor mai mare sau mai mic.

Conform specialiștilor, ar trebui să ținem cont de următoarele distanțe între ecran și ochi:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot