De ce vocea noastră sună ciudat când o auzim?

04.08.2023
De ce vocea noastră sună ciudat când o auzim?

Fiecare om are un timbru vocal unic. Unora le place vocea lor, iar altora nu prea și încearcă să se obișnuiască cu ea. Pentru cei care și-au înregistrat vreodată vocea, cu siguranță au avut un șoc când au ascultat-o, neputând s-o recunoască. De ce vocea noastră sună diferit când o ascultăm?

De ce vocea sună diferit față de cum o auzim?

vocea

Cu siguranță cel puțin o dată ne-am înregistrat vocea pentru diverse motive. Atunci am observat că în realitate timbrul vocal sună total diferit față de ceea ce știam. Astfel că, ne punem întrebarea de ce vocea noastră sună într-un fel în momentul în care vorbim și diferit când avem ocazia să o ascultăm înregistrată.

Sunetul ajunge la urechea interioară prin intermediul a două căi diferite, iar acele căi afectează ceea ce percepem. Acesta este transmis din mediul înconjurător prin canalul auditiv, timpanul și urechea medie, spre urechea internă. Specialiștii afirmă faptul că în momentul în care vorbim, energia sonoră se răspândește în aer și ajunge în cohlee prin urechea externă.

Vocea auzită când vorbim este o combinație de sunet purtat pe ambele căi. Când ascultăm o înregistrare a vocii, calea condusă de os, considerată normală, este eliminată și auzim doar componenta de aer. Putem experimenta efectul invers punând dopuri pentru urechi, pentru a auzi doar vibrațiile conduse de os.

Este unic timbrul vocal?

De câte ori nu s-a întâmplat doar să ascultăm un cântăreț sau artist și să ne dăm seama cine este după timbrul vocal. Acest lucru înseamnă că vocea poate fi unică, fiind ușor recognoscibil. Conform oamenilor de știință, amprentele și vocile sunt unice. Acestea sunt asemănătoare la suprafață, dar cu variații infinite.

Așadar, fiecare om produce sunet în același mod. Când vorbim, dăm indicii subtile despre cine suntem, ce facem și chiar de unde venim. O gamă expresivă sugerează o voce experimentată, precum cântăreț, actor, artist, etc. Pe de altă parte, un ton lent și liniștit indică un individ trist sau obosit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot