De ce vocea noastră sună ciudat când o auzim?

04.08.2023
De ce vocea noastră sună ciudat când o auzim?

Fiecare om are un timbru vocal unic. Unora le place vocea lor, iar altora nu prea și încearcă să se obișnuiască cu ea. Pentru cei care și-au înregistrat vreodată vocea, cu siguranță au avut un șoc când au ascultat-o, neputând s-o recunoască. De ce vocea noastră sună diferit când o ascultăm?

De ce vocea sună diferit față de cum o auzim?

vocea

Cu siguranță cel puțin o dată ne-am înregistrat vocea pentru diverse motive. Atunci am observat că în realitate timbrul vocal sună total diferit față de ceea ce știam. Astfel că, ne punem întrebarea de ce vocea noastră sună într-un fel în momentul în care vorbim și diferit când avem ocazia să o ascultăm înregistrată.

Sunetul ajunge la urechea interioară prin intermediul a două căi diferite, iar acele căi afectează ceea ce percepem. Acesta este transmis din mediul înconjurător prin canalul auditiv, timpanul și urechea medie, spre urechea internă. Specialiștii afirmă faptul că în momentul în care vorbim, energia sonoră se răspândește în aer și ajunge în cohlee prin urechea externă.

Vocea auzită când vorbim este o combinație de sunet purtat pe ambele căi. Când ascultăm o înregistrare a vocii, calea condusă de os, considerată normală, este eliminată și auzim doar componenta de aer. Putem experimenta efectul invers punând dopuri pentru urechi, pentru a auzi doar vibrațiile conduse de os.

Este unic timbrul vocal?

De câte ori nu s-a întâmplat doar să ascultăm un cântăreț sau artist și să ne dăm seama cine este după timbrul vocal. Acest lucru înseamnă că vocea poate fi unică, fiind ușor recognoscibil. Conform oamenilor de știință, amprentele și vocile sunt unice. Acestea sunt asemănătoare la suprafață, dar cu variații infinite.

Așadar, fiecare om produce sunet în același mod. Când vorbim, dăm indicii subtile despre cine suntem, ce facem și chiar de unde venim. O gamă expresivă sugerează o voce experimentată, precum cântăreț, actor, artist, etc. Pe de altă parte, un ton lent și liniștit indică un individ trist sau obosit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot