De ce vocea noastră sună ciudat pe o înregistrare și nu ne place?

03.04.2023
De ce vocea noastră sună ciudat pe o înregistrare și nu ne place?

Cei mai mulți dintre oameni au putut observa, la un moment dat, că vocea lor de pe o înregistrare sună altfel decât cea cu care sunt obișnuiți. Ca atare, o bună parte dintre aceștia ajung să își urască propriul timbru vocal. Dar care este explicația?

Neel K Bhatt, de la Universitatea din Washington, un chirurg specializat în probleme de vorbire și-a înregistrat pacienții în timp ce vorbeau pentru a vedea cum evoluează și care sunt schimbările. Surpriza mare a fost când oamenii și-au auzit propriul timbru vocal, fiind șocați în mod negativ de felul cum sună vocea lor. Doctorul a explicat de ce vocea exprimată și înregistrată sună altfel decât cea gândită.

În primul rând, sunetul dintr-o înregistrare audio este transmis diferit la creier față de sunetul generat atunci când vorbești. Atunci când asculți o înregistrare a vocii tale, sunetul călătorește prin aer și în urechi, ceea ce se numește „conducție a aerului”. Energia sonoră vibrează timpanul și oasele mici ale urechii. Aceste oase transmit apoi vibrațiile sonore către cohlee, care stimulează axonii nervoși care trimit semnalul auditiv către creier.

Pe de altă parte, atunci când vorbești, sunetul vocii tale ajunge în urechea internă într-un mod cu totul diferit. În timp ce o parte din sunet este transmisă prin conducerea aerului, cea mai mare bucată de sunet ajunge intern direct prin oasele craniului, a explicat Neel K Bhatt, chirurg specializat în probleme de vorbire, potrivit The Conversation.

Vocea exprimată liber, mai profundă decât cea înregistrată

Medicul a explicat că oamenii percep vocea exprimată liber mai profundă decât cea înregistrată, fiindcă ea ajunge diferit la creier. De aceea, timbrul vocal înregistrat sună diferit față de cel vorbit în viața de zi cu zi. Oamenii sunt șocați să constate că vocea lor sună cu totul altfel decât credeau ei, iar identitatea lor nu e cum și-o imaginau.

Cum vocea ta este unică și o componentă importantă a identității de sine, această nepotrivire poate fi tulburătoare. Dintr-o dată realizezi că alți oameni au auzit altceva tot timpul, a explicat chirurgul Neel K Bhatt, potrivit sursei citate mai sus.

De ce timbrul nostru vocal înregistrat nu ne place?

Specialiștii în domeniu au explicat de ce oamenii simt un disconfort atunci când își aud vocea înregistrată. Aceștia sunt de părere că persoanele nu sunt deranjate de timbru vocal în sine, ci de faptul că sună cu totul nou față de cum se așteptau. Un studiu din anul 2005 a relevat faptul că oamenii își evaluează vocea de pe înregistrare în mod negativ, considerând că sună mai rău decât cea din viața de zi cu zi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot