Cum l-a operat Leon Dănăilă pe premierul nord-coreean?

14.02.2022
Cum l-a operat Leon Dănăilă pe premierul nord-coreean?

Sistemul de sănătate reprezintă centrul vieții unui stat, iar medicii sunt responsabili de prezentul și viitorul oamenilor, care ajung mai devreme sau mai târziu la spital. Printre medicii care au o responsabilitate enormă se numără chirugii. În multe dintre situații, viața pacienților stă în mâna acestor doctori.

Ca în orice domeniu sunt oameni și oameni, iar dintre ei unii se remarcă prin pasiune și dăruirea cu care își fac meseria. Neurochirurgul Leon Dănăilă este unul dintre cei mai apreciați medici din țară și din lume, ieșind în evidență pentru simplitatea sa și empatia față de pacienți și oamenii în general.

Leon Dănăilă, printre cei mai celebri medici din lume

Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933, la Darabani, în județul Botoșani. Pasiunea pentru sănătatea umană l-a făcut să intre la Facultatea de Medicină din Iași. După absolvirea acesteia în anul 1958 a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961).

„700 de lei a fost primul meu salariu de medic stagiar, 500 de lei dădeam la gazdă, iar 200 de lei pentru masă. Nu-mi rămânea niciun ban”, a povestit Leon Dănăilă

Doctorul Dănăilă a câștigat în anul 1961 concursul pentru a deveni medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București, unde lucrează și în prezent.

Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției a VII-a de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București, potrivit Wikipedia.org.

A dorit să împartă și studenților pasiunea sa pentru medicină, astfel că în anul 1991 a devenit profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 a preluat funcția de profesor de psihoneurologie și la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

Cum l-a operat Dănăilă pe premierul din Coreea de Nord?

Viața în perioada comunismului nu a fost ușoară pentru Leon Dănăilă, însă pasiunea și dăruirea pentru medicină l-au făcut să meargă mai departe și să ajungă ceea ce este în prezent. O somitate. Doctorul a povestit recent cum a trebuit să îl opereze pe premierul Coreei de Nord, la București, cu puțin timp înainte de izbucnirea Revoluției.

Ne supravegheau vreo 10 coreeni care notau totul. A mâncat cutare, a băut cutare, s-a dus la bolnav de atâtea ori pe zi. Acum, când ma gândesc, mi se face o frică îngrozitoare. Dacă murea coreanul, o pățeam.

Când s-a dus Ceaușescu în Coreea de Nord, i-au zis că premierul are o tumoare cerebrală. Atunci, Ceaușescu a zis, lasă domnule că avem noi chirurgi foarte buni și aduceți-l la noi în țară.

Atunci, l-a adus și l-am operat foarte bine. Eu eram atât de sigur pe mine. Toți mă urmăreau cât băgam tratament. Acum mă stresez că dacă nu ieșea bine, atunci…, a povestit Leon Dănăilă într-o emisiune la Kanal D.

După ce i-a salvat viața premierului nord-coreean, Leon Dănăilă a primit cadou o față de masă din mătase și un ceas de aur.

Pentru activitatea sa în medicină Leon Dănăilă a primit multiple distincții, atât în țară, cât și în străinătate. Din anul 2004 acesta este membru titular al Academiei Române.

Foto: digi24.ro și doctorulzilei.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot