Cum l-a operat Leon Dănăilă pe premierul nord-coreean?

14.02.2022
Cum l-a operat Leon Dănăilă pe premierul nord-coreean?

Sistemul de sănătate reprezintă centrul vieții unui stat, iar medicii sunt responsabili de prezentul și viitorul oamenilor, care ajung mai devreme sau mai târziu la spital. Printre medicii care au o responsabilitate enormă se numără chirugii. În multe dintre situații, viața pacienților stă în mâna acestor doctori.

Ca în orice domeniu sunt oameni și oameni, iar dintre ei unii se remarcă prin pasiune și dăruirea cu care își fac meseria. Neurochirurgul Leon Dănăilă este unul dintre cei mai apreciați medici din țară și din lume, ieșind în evidență pentru simplitatea sa și empatia față de pacienți și oamenii în general.

Leon Dănăilă, printre cei mai celebri medici din lume

Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933, la Darabani, în județul Botoșani. Pasiunea pentru sănătatea umană l-a făcut să intre la Facultatea de Medicină din Iași. După absolvirea acesteia în anul 1958 a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961).

„700 de lei a fost primul meu salariu de medic stagiar, 500 de lei dădeam la gazdă, iar 200 de lei pentru masă. Nu-mi rămânea niciun ban”, a povestit Leon Dănăilă

Doctorul Dănăilă a câștigat în anul 1961 concursul pentru a deveni medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București, unde lucrează și în prezent.

Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției a VII-a de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București, potrivit Wikipedia.org.

A dorit să împartă și studenților pasiunea sa pentru medicină, astfel că în anul 1991 a devenit profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 a preluat funcția de profesor de psihoneurologie și la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

Cum l-a operat Dănăilă pe premierul din Coreea de Nord?

Viața în perioada comunismului nu a fost ușoară pentru Leon Dănăilă, însă pasiunea și dăruirea pentru medicină l-au făcut să meargă mai departe și să ajungă ceea ce este în prezent. O somitate. Doctorul a povestit recent cum a trebuit să îl opereze pe premierul Coreei de Nord, la București, cu puțin timp înainte de izbucnirea Revoluției.

Ne supravegheau vreo 10 coreeni care notau totul. A mâncat cutare, a băut cutare, s-a dus la bolnav de atâtea ori pe zi. Acum, când ma gândesc, mi se face o frică îngrozitoare. Dacă murea coreanul, o pățeam.

Când s-a dus Ceaușescu în Coreea de Nord, i-au zis că premierul are o tumoare cerebrală. Atunci, Ceaușescu a zis, lasă domnule că avem noi chirurgi foarte buni și aduceți-l la noi în țară.

Atunci, l-a adus și l-am operat foarte bine. Eu eram atât de sigur pe mine. Toți mă urmăreau cât băgam tratament. Acum mă stresez că dacă nu ieșea bine, atunci…, a povestit Leon Dănăilă într-o emisiune la Kanal D.

După ce i-a salvat viața premierului nord-coreean, Leon Dănăilă a primit cadou o față de masă din mătase și un ceas de aur.

Pentru activitatea sa în medicină Leon Dănăilă a primit multiple distincții, atât în țară, cât și în străinătate. Din anul 2004 acesta este membru titular al Academiei Române.

Foto: digi24.ro și doctorulzilei.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot