Cine a fost Hipocrate și ce rol a avut în medicină?

02.02.2021
Cine a fost Hipocrate și ce rol a avut în medicină?

Grecii antici sunti cunoscuți ca marile figuri ale civilizației occidentale moderne. Printre aceștia se numără și Hipocrate ( Hippocrates ) un medic rămas în istorie ca fiind „tatăl medicinei”.

Hipocrate împreună cu Platon, Artistotel, Pitagora sau Socrate, sunt doar câțiva genii au Greciei care au avut un impact puternic asupra filosofiei, politicii, regiliei și medicinei.

Cine a fost Hipocrate

Hipocrate s-a năcut pe insula Kos, din Marea Egee, în anul 460 î. Hr., într-o familie bună, tatăl său fiind medic, iar mama sa, fiica unui nobil grec.

Datorită familiei sale, Hipocrate a primit o educație aleasă, studiind timp de nouă ani: citit, ortografie, , muzică, și educație fizică. Ulterior a studiat medicina, timp de doi ani în Egipt și Libia, căpătând foarte multă experiență.

Hipocrate și practica în medicină

Următorii ani au fost petrecuți într-un templu din Grecia unde se aflau mai mulți medici și chirurgi. Templul era dedicat zeului medic Asklepios. Pe vremea aceea, bolnavii credeau ca au fost blestemați de către zei sau spirite rele. Hipocrate s-a delimitat de gândirea primitivă și a căutat modalități logice pentru a-și putea vindeca pacienții bolnavi. Acesta și-a făcut un carnețel în care nota observațiile pacienților asupra bolii, simptomele și tratamentul acestora, astfel încât să poată fi transmis mai departe viitorilor medici.

În zilele noastre, notițele observațiilor pacienților se regăsesc în consultul medical: verificarea pulsului, observația dacă bolnavii au febră sau nu și ce tip de simptome au.

Teoria celor patru umori

Conform teoriei umorilor, acetsa susținea faptul că trupul omului era format din patru elemente: sânge, flegmă, bilă galbenă și bilă neagră. Acesta considera că bolile apăreau în urma unui dezechilibru între aceste umori. Acest dezechilibru ar putea fi cauzat din cauza dietei sau a mediului înconjurător. De multe ori, Hipocrate susținea că tratamentele trebuiau prescrise pe baza diagnosticării, iar în multe cazuri, recomanda o schimbare a dietei sau exerciții fizice.

Pentru că punea mare accent pe notarea diagnosticelor și a tratamentelor prescrise, Hipocrate a lasăt în urma lui o colecție impresionantă de 70 de cărti despre medicină. Acesta au fost unele dintre cele mai vechi scrieri medicale cunoscute și erau destinate unor publicuri diferite. O mare parte dintre carți au fost scrise pentru medici iar o parte din ele erau scrise pentru populația de rând, pentru a înțelege bazele medicinei. Hipocrate a lăsat în urma lui o întreagă moștenire. Diverse eseuri filosofice, manuale, carți, cercetări și nu în ultimul rând, poate unul dintre cele mai cunoscute texte ale medicului: Jurâmântul lui Hipocrate.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot