Cine a fost Nicolae Constantin Paulescu? Cum au schimbat cercetările sale medicina?

13.08.2020
Cine a fost Nicolae Constantin Paulescu? Cum au schimbat cercetările sale medicina?

Nicolae Constantin Paulescu s-a născut pe 8 noiembrie 1869, la București, și a murit pe 19 iulie 1931, tot în Capitală. Acesta a fost un om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București. El a contribuit decisiv la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină.

Nicolae Constantin Paulescu a dovedit o deosebită înclinare pentru științele naturale, pentru fizică și chimie, încă din anii liceului, și a studiat medicina la Paris, obținând în 1897 titlul de Doctor în Medicină cu teza: „Recherches sur la structure de la rate” (Cercetări asupra structurii splinei).

Activitatea științifică a lui Nicolae Constantin Paulescu

Nicolae Paulescu a fost pasionat de medicină iar activitatea sa a fost orientată în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliția nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morții subite etc.

Cercetările sale au făcut, ca în anul 1906, să descopere o metodă originală de extirpare a hipofizei la câine, care ulterior va fi aplicată în chirurgia hipofizei la om. Pe data de 23 iulie 1921 în cadrul Societății de Biologie, acesta demonstrează că în interiorul pancreasului este un produs activ antidiabetic, pe care el l-a numit pancreină, substanţă ce este este cunoscută ca fiind insulina. Drept urmare, Nicolae Paulescu primește de la Ministerul Industriilor şi Comerţului din România brevetul de invenţie: „Pancreina și procedura fabricației sale”.

Dau acest nume substanţei active descoperite de mine în extractul de pancreas. Această substanţă are proprietatea remarcabilă ca, atunci când este injectată unui animal diabetic, să producă o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a hiperglicemiei… Pentru ca pancreina să fie întrebuintată cu folos în tratamentul diabetului la om, ea trebuie să fie preparată în mari cantităti, ceea ce necesitează un mare capital. Revendic inventiunea produsului organic pancreanina, care, injectată în sânge, produce o diminuare sau chiar o suprimare trecătoare a simptomelor diabetului, se arată în actul oficial de la Ministerul Industriilor şi Comerţului din România.

Cu toate acestea, cercetătorii canadieni Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best au anunțat că au descoperit insulina, un an mai târziu. Cei doi nu recunosc meritele lui Paulescu, iar în anul 1923, li se acordă Premiul Nobel. Mai mulți oameni de știință internaționali încearcă să redreseze situația, iar în 1969, cercetătorului român i-au fost recunoscute meritele de către profesorul A.W.K. Tiselius, vicepreşedinte al Fundaţiei Nobel.

Din nefericire, Paulescu nu apucă să se bucure de recunoștința internațională, fiindcă a murit pe 19 iulie 1931. În anul 1990, Nicolae Constantin Paulescu este numit post mortem membru al Academiei Române.

Câți români au diabet?

Potrivit datelor oficiale, în România, în anul 2019, aproximativ 1,5 milioane de persoane suferă de diabet. Suferința și viața lor este mai ușoară astăzi, datorită descoperirilor lui Nicolae Constantin Paulescu.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot