Cât de periculoasă este cofeina și cum ne poate omorî? Câți litri de cafea ar fi fatali pentru organism?

11.07.2020
Cât de periculoasă este cofeina și cum ne poate omorî? Câți litri de cafea ar fi fatali pentru organism?

Vă vine să credeți sau nu, la nivel mondial, 90% dintre adulți consumă cofeină într-o formă sau alta. În ultimii ani, însă, din cauza consumului excesiv al celui mai consumat „drog” din lume au fost înregistrate milioane și milioane de decese.

Așadar, dacă se întâmplă să fiți o persoană care iubește cafeaua și băuturile energizante, poate doriți să știți ce cantitate din aceste băuturi ar trebui să consumați într-o singură zi pentru a nu a avea probleme de sănătate. Cu alte cuvinte, ce doză de cofeină putem să consumăm liniștiți astfel încât riscul de a muri subit să fie cât mai mic?

Câți litri de cafea ar fi fatali pentru organism?

Specialiștii avertizează că o persoană poate muri în cazul în care ar bea între 80 și 100 de cafele una după alta, ceea ce ar însuma 18 de litri de cafea. Chiar dacă cineva ar putea să consume atât de multă cafea, ar însemna că ingerează între 10 și 20 de grame de cofeină pură, cantitate care poate fi letală, informează Livescience.com.

Tocmai pentru că este foarte periculoasă, dar şi din cauză că este consumată în cantităţi foarte mari, cofeina ar trebui reglementată, susţin experţii. Dr. Jack James, şeful departamentului de psihologie din cadrul Universității din Reykjavik, este de părere că acest stimulent determină apariţia deceselor premature şi că „puterea sa de a ucide” este în momentul de față subestimată.

Mai mult, Dr. James s-a declarat îngrijorat de faptul că substanţa este adăugată în băuturile alcoolice, în băuturile energizante și chiar în medicamentele pentru răceală. Ca o consecință, oamenii consumă fără să realizeze mai multă cofeină, ceea ce le poate pune în pericol sănătatea.

Nu, cofeina nu ne ajută să slăbim!

Medicii ne recomandă să consumăm zilnic cel mult două-trei cafele, echivalentul a doar 300 de miligrame de cofeină. Spre exemplu, cea mai mare cantitate de cofeină se consumă în Finlanda, unde un adult consumă zilnic în medie 400 de miligrame. Următoarele țări pe listă sunt Suedia, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda, Germania, Austria și Elveţia.

În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre cele mai interesante informații despre cafea și cofeină pe care, cu siguranță, nu le știați, informații preluate de pe Factretriever.com:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot