Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?

21.03.2025
Întâmplarea care a schimbat lumea decisiv. Cum a fost descoperită cafeaua?

Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în Etiopia.

Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită de un păstor etiopian pe nume Kaldi, cândva în secolul IX d. Hr.

Acesta a observat efectele neobișnuite pe care le aveau boabele de cafea asupra caprelor sale, așa că a dus boabele unor călugări Sufi care locuiau în apropiere.

Călugării locali au început să folosească aceste boabe pentru a-și menține vigilența în timpul rugăciunilor nocturne.

Răspândirea în lumea arabă (Secolele XIII-XV)

Comercianții arabi au dus cafeaua în Peninsula Arabică, unde a fost cultivată și transformată într-o băutură numită qahwa („ceva care îndepărtează somnul”). Yemenul a devenit primul centru al producției de cafea, iar orașul Mocha a devenit faimos pentru comerțul cu cafea.

În lumea islamică, cafeaua a fost folosită pentru a menține starea de alertă în timpul rugăciunilor și a devenit rapid populară în cafenele, cunoscute sub numele de qahveh khaneh.

Intrarea în Europa (Secolele XVI-XVII)

Cafeaua a ajuns în Europa prin Veneția, adusă de comercianții italieni. În secolul al XVII-lea, cafenelele au început să apară în orașe precum Londra, Paris și Viena. Unele dintre cele mai vechi cafenele europene încă există astăzi.

În această perioadă, cafeaua a fost inițial privită cu suspiciune și chiar considerată „băutura diavolului” de către unii clerici. Însă, Papa Clement al VIII-lea a gustat-o și a binecuvântat-o, declarând-o acceptabilă pentru creștini.

Expansiunea globală (Secolele XVIII-XIX)

Pe măsură ce cafeaua devenea din ce în ce mai populară, coloniile europene din America Latină, Africa și Asia au început să o cultive. Brazilia a devenit cel mai mare producător mondial de cafea, rol pe care îl deține și astăzi.

Astăzi, cafeaua nu este doar o băutură, ci un simbol al culturii sociale și un motor al economiei globale

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot