Cum se obține cea mai scumpă cafea din lume din fecalele unui animal? În București, o ceașcă se vinde cu 190 de lei

09.12.2021
Cum se obține cea mai scumpă cafea din lume din fecalele unui animal? În București, o ceașcă se vinde cu 190 de lei

Dimineața, dar și în timpul zilei, mulți dintre noi se delectează cu o ceașcă de cafea. Unii pur și simplu pentru a beneficia de un plus de energie, alții pentru că această băutură este de ani buni unul dintre capriciile lor.

De asemenea, în întreaga lume, cum ieșim pe ușa casei întâlnim o mulțime de locuri de unde putem savura băutura magică: benzinării, cafeneaua din cartier și chiar în bucătăria de la birou. Ceea ce reprezintă o parte a obiceiului nostru zilnic este un produs care trece prin sute de mâini pentru a deveni băutura din ceașcă, creat de o industrie în care lucrează peste 125 de milioane de oameni din întreaga lume, de la cei 25 de milioane de fermieri estimați până la un singur barista care ne-o servește.

„Pentru mine, mirosul de cafea proaspătă este una dintre cele mai mari invenții” (Hugh Jackman)

Cea mai mare parte a cafelei provine din specia Arabica de arbore de cafea. De notorietate capricioasă și deosebită în ceea ce privește mediile de creștere, Arabica necesită altitudini înalte, împrejurimi tropicale și temperaturi adecvate pentru a-și aduce fructele gustoase.

Există o a doua specie de cafea, mai consistentă: Robusta, care este capabilă să crească în medii mai joase și mai calde și să reziste mai bine bolilor și insectelor, dar produce o ceașcă din păcate inferioară în ansamblu, deoarece Arabica conține cu 60% mai multe lipide și aproape de două ori conținutul natural de zahăr. De asemenea, mai există și cafeaua care se obține din fecalele unui animal.

Cea mai scumpă cafea din lume

Kopi luwak este făcut din boabe de cafea smulse din fecalele zibetelor sălbatice. Este cea mai scumpă cafea din lume făcută din boabe de cafea care sunt parțial digerate și apoi scoase afară de zibetă, o creatură asemănătoare pisicii. O ceașcă de kopi luwak, așa cum este cunoscută, se poate vinde cu până la 80 de dolari în Statele Unite ale Americii.

Găsită în Asia de Sud-Est și Africa sub-sahariană, zibeta are o coadă lungă ca o maimuță, semne pe față ca un raton și dungi sau pete pe corp. Joacă un rol important în lanțul trofic, mâncând insecte și reptile mici pe lângă fructe precum cireșele de cafea și mango și fiind mâncat la rândul său de leoparzi, șerpi mari și crocodili.

La început, comerțul cu cafea-zibetă era de bun augur pentru aceste creaturi. În Indonezia, zibeta asiatică de palmier, care atacă fermele comerciale de fructe, este adesea văzută ca un dăunător, astfel creșterea industriei kopi luwak a încurajat localnicii să protejeze zibetele pentru bălegarul lor valoros. Enzimele lor digestive schimbă structura proteinelor din boabele de cafea, ceea ce elimină o parte din aciditate pentru a face o ceașcă de cafea mai fină.

O parte din ceea ce face kopi luwak atât de special, spun experții, este că zibetele sălbatice culeg și aleg cele mai bune cireșe de cafea pentru a le mânca. Menținerea zibetelor în cuști și hrănirea lor cu orice cireș duce la un produs inferior.

În plus, spune un expert în cafea citat într-un articol pentru Specialty Coffee Association of America, organizația comercială pentru prăjitorii de cafea gourmet și barista, kopi luwak pur și simplu nu este atât de bun pentru început. Deși procesul digestiv al zibetelor face cafeaua mai fină, el îndepărtează și acizii buni și aroma care caracterizează o ceașcă de cafea de specialitate. Imediat după ce zibetele digeră boabele, acestea din urmă sunt spălate, uscate, presate și prăjite.

Ei bine, românii își pot cumpăra 100 de grame de cafea din fecalele zibetelor de pe internet la prețul de aproximativ 145 de lei sau să meargă la o cafenea din centrul Bucureștiului unde se poate servi o ceașcă de cafea kopi luwak la un preț „modic” de aproximativ 190 lei.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot