Leguma care te îngrașă mai mult decât ciocolata. Românii o consumă din abundență

13.12.2023
Leguma care te îngrașă mai mult decât ciocolata. Românii o consumă din abundență

Fasolea, considerată un aliment sănătos și hrănitor, ascunde o surpriză neașteptată atunci când vine vorba de conținutul său caloric. Deși este o sursă excelentă de proteine, fibre și nutrienți esențiali, consumul excesiv poate aduce un aport caloric semnificativ, depășind uneori chiar și dulciurile precum ciocolata. Dar oare cât de sănătoasă este fasolea în acest caz?

Ce beneficii are fasolea?

Fasolea boabe este, fără îndoială, o sursă valoroasă de proteine, fibre și nutrienți esențiali. Aceasta are o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi aportul de vitamine din grupul B, C, E și K, precum și minerale esențiale precum molibdenul. Ca atare, leguma este foarte bună pentru consumul uman și merită să facă parte dintr-o dietă echilibrată.

Cu toate acestea, dimensiunea porțiilor devine crucială în echilibrarea aportului caloric. Potrivit specialiștilor în nutriție, fasolea boabe conține 303 calorii la 100 de grame, reprezentând 15.15% din aportul zilnic recomandat de 2.000 de calorii. Consumată în cantități mari, această legumă poate contribui surprinzător la creșterea în greutate, rivalizând astfel cu ciocolata. Este esențial să fim conștienți de porțiile consumate în diverse preparate, evitând astfel surprizele neplăcute ale unui aport caloric excesiv.

Cum se prepară?

În ciorbele tradiționale românești, fasolea boabe devine o sursă majoră de calorii, mai ales atunci când este combinată cu legume și carne. Consumată frecvent sau în porții generoase, ciorba de fasole poate deveni o capcană calorică subestimată. În contrast, fasolea bătută se dovedește a fi o opțiune mai puțin calorică, potrivită pentru cei care își doresc să își mențină silueta.

Trebuie precizat că fasolea bătută se distinge prin valoarea calorică mai mică, situându-se sub cea a unor deserturi obișnuite, având în jur de 243.6 de calorii la 100 de grame. Această variantă reprezintă o alternativă mai ușoară, menținându-și totodată statutul de sursă bogată de nutrienți esențiali.

În concluzie, fasolea boabe rămâne o opțiune nutritivă valoroasă, dar cu un avertisment privind conținutul său caloric. Nutriționiștii recomandă să fim conștienți de dimensiunea porțiilor și să o includem cu moderație în dieta noastră.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot