Cât de sănătoasă este ciocolata neagră? Proprietăți și beneficii

25.08.2022
Cât de sănătoasă este ciocolata neagră? Proprietăți și beneficii

Ciocolata este dulcele apreciat și consumat peste tot în lume. Pe piață există tot felul de sortimente de ciocolată, unele mai sănătoase ca altele, iar cea neagră are în componența sa o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. De altfel, medicii recomandă consumul de ciocolată neagră, în fiecare zi, în cantități moderate.

Ce beneficii are ciocolata neagră?

Într-un studiu realizat pe 20 de mii de oameni cercetătorii au descoperit că ciocolata neagră face minuni pentru pentru organismul uman, inclusiv cea cu lapte. Potrivit datelor colectate, aceasta scade riscul apariției bolilor cardiovasculare și a atacurilor cerebrale.

Se pare că boabele de cacao au un nivel ridicat de flavonoide, niște substanțe cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Cantitatea de flavonoide din ciocolată diferă în funcție de brand-uri, dar și de procesul de recoltare, fabricare şi procesare. Datele colectate au arătat că ciocolata neagră are de patru ori mai multe flavonoide decât ceaiul, însă această cantitate scade în timpul procesului de fabricație.

Ca orice produs alimentar cantitatea contează, fiindcă prea multă ciocolată neagră, de exemplu 100 de grame înseamnă circa 600 de calorii, echivalează cu mai multă grăsime, zahăr şi calorii suplimentare, eliminând în mare parte beneficiile aduse sănătăţii, potrivit cnn.com.

Acest sortiment de ciocolată îmbunătățește fluxul sanguin și scade colesterolul rău din organism. Totodată, consumul de ciocolată neagră îmbunătățește funcțiile cerebrale și protejează pielea de razele solare. Specialiștii în sănătate recomandă consumul de ciocolată cu peste 60% cacao, fiindcă nivelul de flavonoide este ridicat și automat și proprietățile benefice pentru organismul uman. Practic cu cât ciocolata neagră este mai amăruie cu atât este mai sănătoasă.

Studiile au arătat că ciocolata neagră poate fi introdusă într-o dietă sănătoasă, deoarece conține un nivel ridicat de flavonoide. Potrivit bbc.com, oamenii de știință au observat că ciocolata poate stimula creierul și ajută la eliberarea mai multor endorfine în creier decât sărutul. Totodată, s-a demonstrat că aceasta crește ritmul cardiac mai repede decât un sărut. Cercetătorii susțin că acest lucru este cauzat de concentrația de feniletilamină a ciocolatei, un compus care crește producția de endorfine în creier.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot