Cât de sănătoasă este ciocolata neagră? Proprietăți și beneficii

25.08.2022
Cât de sănătoasă este ciocolata neagră? Proprietăți și beneficii

Ciocolata este dulcele apreciat și consumat peste tot în lume. Pe piață există tot felul de sortimente de ciocolată, unele mai sănătoase ca altele, iar cea neagră are în componența sa o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. De altfel, medicii recomandă consumul de ciocolată neagră, în fiecare zi, în cantități moderate.

Ce beneficii are ciocolata neagră?

Într-un studiu realizat pe 20 de mii de oameni cercetătorii au descoperit că ciocolata neagră face minuni pentru pentru organismul uman, inclusiv cea cu lapte. Potrivit datelor colectate, aceasta scade riscul apariției bolilor cardiovasculare și a atacurilor cerebrale.

Se pare că boabele de cacao au un nivel ridicat de flavonoide, niște substanțe cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Cantitatea de flavonoide din ciocolată diferă în funcție de brand-uri, dar și de procesul de recoltare, fabricare şi procesare. Datele colectate au arătat că ciocolata neagră are de patru ori mai multe flavonoide decât ceaiul, însă această cantitate scade în timpul procesului de fabricație.

Ca orice produs alimentar cantitatea contează, fiindcă prea multă ciocolată neagră, de exemplu 100 de grame înseamnă circa 600 de calorii, echivalează cu mai multă grăsime, zahăr şi calorii suplimentare, eliminând în mare parte beneficiile aduse sănătăţii, potrivit cnn.com.

Acest sortiment de ciocolată îmbunătățește fluxul sanguin și scade colesterolul rău din organism. Totodată, consumul de ciocolată neagră îmbunătățește funcțiile cerebrale și protejează pielea de razele solare. Specialiștii în sănătate recomandă consumul de ciocolată cu peste 60% cacao, fiindcă nivelul de flavonoide este ridicat și automat și proprietățile benefice pentru organismul uman. Practic cu cât ciocolata neagră este mai amăruie cu atât este mai sănătoasă.

Studiile au arătat că ciocolata neagră poate fi introdusă într-o dietă sănătoasă, deoarece conține un nivel ridicat de flavonoide. Potrivit bbc.com, oamenii de știință au observat că ciocolata poate stimula creierul și ajută la eliberarea mai multor endorfine în creier decât sărutul. Totodată, s-a demonstrat că aceasta crește ritmul cardiac mai repede decât un sărut. Cercetătorii susțin că acest lucru este cauzat de concentrația de feniletilamină a ciocolatei, un compus care crește producția de endorfine în creier.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot