Cum se face ciocolata?

18.11.2022
Cum se face ciocolata?

Ciocolata este una dintre cele mai populare dulciuri la nivel mondial. Anual, în medie, fiecare persoană mănâncă aproximativ 9 kilograme de ciocolată. Este greu de descifrat de ce oamenii au o plăcere vinovată pentru acest tip de dulce, însă, cu siguranță este un desert foarte bun. Gustul plăcut, câteodată amărui provoacă o stare de bine care ne face să vrem mai mult. Totuși, cum se produce ciocolata pe care o mâncăm? 

Câte tipuri de ciocolată există?

ciocolata

Ciocolata este un produs alimentar obținut din amestecul mai multor substanțe și arome. Adesea, aceasta este servită sub formă de praline, tablete sau în cofetărie. Descoperită cu peste două mii de ani în urmă, ciocolata ajunge în Europa abia în secolul al XV-lea cu ajutorul lui Cristofor Columb.

Ajunsă pe „Bătrânul continent”, gustul ei este rapid respins. Cu timpul, adăugarea potențatorilor de aromă o face să devină arhiutilizată în clasa aristocrată din Spania, Franța sau Marea Britanie. În anul 1847, tehnologia a adus noi transformări în cultul ciocolatei. O companie engleză a creat un proces prin care ciocolata era solidificată, iar doi ani mai târziu, elvețienii au început să descopere rețetea perfectă și să adauge lapte în compoziție.

În prezent există 10 tipuri de ciocolată, fiecare având proprietățile sale:

Cum se face ciocolata?

Pentru a realiza produsul final, ciocolata are nevoie de 9 pași pentru a se transforma într-un desert delicios. În primul rând este bine de știut faptul că fructul din care se realizează celebrul dulce provine din America de Sud sau Africa. Cu toate acestea, Belgia și Elveția sunt recunoscute la nivel internațional ca având cele mai bune sortimente de ciocolată.

  1. Cultivarea de cacao. Procesul lung începe prin cultivarea arborelui de cacao care se regăsesc în dreptul liniei de Ecuator;
  2. Recoltarea. Păstăile de cacao sunt culese de două ori pe an. După ce au fost tăiate, li se îndepărtează semințele;
  3. Fermentarea. Boabele sunt curățate manual și sunt expuse la lumină. Fermentarea lor are loc prin metoda grămezii pe pământ sau în cutii. Sunt lăsate timp de 2-9 zile până când prind culoarea cunoscută de maro;
  4. Uscarea și transportul. Boabele sunt lăsate să se usuce în cutii de lemn acoperite cu frunze de banană. După ce se usucă sunt ambalate pentru a fi expediate;
  5. Prepararea lichiorului de cacao. După ce sunt primite de către procesatori, boabele sunt curățate și puse la prăjit la temperaturi scăzute pentru a dezvolta aroma puternică. Sunt măcinate și transformate în două produse: pudră sau unt de cacao;
  6. Producerea ciocolatei. Masa de cacao poate fi combinată cu untul de cacao și îndulcitor pentru a face ciocolata. Ingredientele folosite, în funcție de tipul dorit sunt zahărul, untul de cacao și praful de cacao;
  7. Conching”. Proces atent de frământare, încălzire și aerare. Este utilizat pentru a da aroma finală și rafinată;
  8. Pregătirea și turnarea. Ciocolata este terminată și pregătită pentru prelucrarea finală. În timpul procesului de călire, untul de cacao atinge forma cea mai stabilă, ceea ce îi conferă ciocolatei suprafața netedă;
  9. Creativitatea. Odată dusă la ciocolatieri, aceasta poate prinde orice formă dorită. Poate fi modelată în  formă de animale, mâncare sau orice în funcție de imaginație.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising