Curiozități despre ciocolată

08.11.2021
Curiozități despre ciocolată

Nimic nu bate gustul irezistibil al unei bucăți de ciocolată. Aproape toată lumea de pe glob o iubește, motiv pentru care este o industrie care valorează multe miliarde de dolari. Dar, există o mulțime de curiozități despre ciocolată care nu țin doar de gustul ei.

De exemplu, ciocolata neagră se află în topul celor mai bune 30 de alimente antiinflamatorii. S-a dovedit într-un studiu al Universității de Stat din Louisiana că ajută la rezistența la insulină și la ameliorarea inflamației. De asemenea, este una dintre cele mai bune 20 de gustări cu conținut scăzut de carbohidrați pentru slăbit.

Curiozități despre ciocolată

Potrivit Smithsonian.com, boabele de cacao, care sunt boabele folosite la fabricarea ciocolatei, au fost atât de căutate în perioada mayașă și aztecă încât a fost folosită ca formă de plată.

Europenii sunt cei mai mari iubitori de ciocolată din lume. Cercetările de la Forbes arată că cele mai mari țări consumatoare de ciocolată sunt Elveția, Germania și Irlanda.

Recordul mondial pentru cel mai mare baton de ciocolată din lume a fost stabilit de Thorntons PLC în Regatul Unit lpe data de 7 septembrie 2011. Batonul cântărea 5792.50 kg.

Ruth Graves Wakefield a inventat biscuiții cu bucăți de ciocolată din întâmplare în anii 1930, în timp ce pregătea mâncare pentru oaspeții la Toll House Inn din Whitman, Massachusetts. Ea încerca să facă un lot de prăjituri Butter Drop Do, dar în schimb bucățile de ciocolată din aluat au rămas intacte și s-a născut prăjitura emblematică.

Chiar și omul de știință Linnaeus, părintele taxonomiei plantelor, era un mare fan al ciocolatei. El a numit arborele de cacao „Theobroma cacao”, care se traduce literal prin „cacao, hrana zeilor” în 1753, conform Universității Cornell.

Este nevoie de 400 de boabe de cacao pentru a face un kilogram de ciocolată.

Fiecare arbore de cacao produce aproximativ 2.500 de boabe.

Potrivit Godiva, cuvântul „ciocolată” provine de fapt din cuvântul aztec „xocolatl”, care înseamnă „apă amară”. Compania de ciocolată afirmă că, din cauza lipsei de zahăr din America Centrală în aceste vremuri, ciocolata avea un gust foarte diferit față de cel pe care îl cunoaștem astăzi.

Potrivit BBC, cercetătorii au descoperit că ciocolata poate stimula creierul și eliberează mai multe endorfine în creier decât sărutul. De asemenea, s-a demonstrat că aceasta crește ritmul cardiac mai repede decât un sărut. Oamenii de știință cred că acest lucru este cauzat de concentrația de feniletilamină a ciocolatei, un compus care crește producția de endorfine în creier.

Există, de fapt, patru tipuri diferite de ciocolată: neagră, cu lapte, albă și blondă. Majoritatea oamenilor cred că există doar trei tipuri principale de ciocolată. Ciocolata blondă, numită după culoarea sa izbitoare, a fost făcută din întâmplare de către patiserul Frédéric Bau, conform companiei fondatoare a ciocolatei, Valrhona.

Ciocolata albă conține unt de cacao, dar nu conține nici un praf de cacao sau substanțe solide de cacao care conferă laptelui obișnuit și ciocolatei negre culoarea și aroma sa. Deoarece untul de cacao nu are un gust bun de la sine, este amestecat cu grăsime din lapte, vanilie și zahăr pentru o aromă mai dulce.

Potrivit History Channel, primul baton de ciocolată din lume datează din anul 1847. A fost creat de Joseph Fry cu ajutorul fiului său. Cei doi l-au făcut cu unt de cacao, pudră de cacao și zahăr. History Channel a remarcat, de asemenea, că industria ciocolatei a devenit una dintre cele mai de succes afaceri din lume. În fiecare an, industria ciocolatei realizează vânzări de peste 75 de miliarde de dolari în întreaga lume.

Cel mai valoros baton de ciocolată din lume, Cadbury, s-a vândut cu 687 USD. La momentul vânzării, în 2001, acest baton de ciocolată avea 100 de ani și a mers în prima expediție Discovery a căpitanului Robert Scott în Antarctica, conform Guinness World Records.

Ciocolata cu lapte a fost inventat în Jamaica de către botanistul irlandez Sir Hans Sloane. Locuitorii zonei i-au dat să bea cacao pură, dar o putea înghiți doar când o amesteca cu lapte.

Aeroportul din Bruxelles este cel mai mare vânzător de ciocolată din lume. Aici se vând aproximativ 800 de tone de ciocolată belgiană pe an.

Aeroportul din Bruxelles

 

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot