Cum au apărut ouăle de ciocolată?

13.04.2023
Cum au apărut ouăle de ciocolată?

Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină și, ca atare, acolo unde este celebrat se fac tot felul de pregătiri. Ouăle roșii reprezintă o tradiție veche care este respectată și în prezent. Ele sunt vopsite în această culoare, fiindcă roșu simbolizează sângele lui Iisus Hristos. În trecutul nu foarte îndepărtat au apărut și ouăle de ciocolată, adorate de toată lumea. Surprinzător, însă, la început oamenii nu le consumau. De ce oare?

Care este motivul pentru care oamenii nu mâncau ouăle de ciocolată?

Ouăle roșii de Paște reprezintă sângele vărsat pe cruce de Iisus Hristos, iar tradiția a fost transmisă din generație în generație fiind respectată cu sfințenie de toți credincioșii creștini. Obiceiul de a folosi și ouă de ciocolată a venit mult mai târziu și se poate spune că este și decizie ce ține stric de marketing.

Nu se știe exact când oamenii au început să-și decoreze ouăle, dar cercetările au indicat secolul al XIII-lea, când regele Eduard I le-a dat curtenilor săi ouă învelite în foiță de aur, a afirmat Serin Quinn, doctorand în cadrul Departamentului de Istorie al Universității din Warwick, conform theconversation.com.

Potrivit datelor istorice, ciocolata a ajuns în Marea Britanie în secolul al XVII-lea și era foarte scumpă. Produsul nu era pentru oricine, fiind o noutate pe piața britanică. De altfel, în anul 1669, Contele de Sandwich a plătit pentru o rețetă de ciocolată a regelui Carol al II-lea 227 de lire sterline,  echivalentul a aproximativ 32.000 de lire sterline în prezent.

Ciocolata poate fi consumată în formă solidă acum, dar la început ea era în variantă lichidă și era preparată cu ardei iute, după rețete aztece și maiașe.

Compania Fry’s a dezvoltat, în anul 1873, primul ou de Paște din ciocolată. Acesta era un adevărat produs de lux și doar clasele înstărite și-l puteau permite. Chiar și la începutul secolului al XX-lea, ouăle de ciocolată nu erau consumate și erau folosite mai mult pe post de cadou. Potrivit sursei citate mai sus, o femeie din Țara Galilor a păstrat un ou de ciocolată timp de 70 de ani, din 1951. Produsul a fost realizat în anul 1924, iar recent a fost achiziționat de un muzeu din Torquay.

Începând cu anii 1960, supermarketurile au înțeles că aceste produse pot fi valorificate în perioada Paștelui și, astfel, au produs ouă de ciocolată la prețuri pentru toată lumea.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot