Cum au apărut ouăle de ciocolată?

13.04.2023
Cum au apărut ouăle de ciocolată?

Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină și, ca atare, acolo unde este celebrat se fac tot felul de pregătiri. Ouăle roșii reprezintă o tradiție veche care este respectată și în prezent. Ele sunt vopsite în această culoare, fiindcă roșu simbolizează sângele lui Iisus Hristos. În trecutul nu foarte îndepărtat au apărut și ouăle de ciocolată, adorate de toată lumea. Surprinzător, însă, la început oamenii nu le consumau. De ce oare?

Care este motivul pentru care oamenii nu mâncau ouăle de ciocolată?

Ouăle roșii de Paște reprezintă sângele vărsat pe cruce de Iisus Hristos, iar tradiția a fost transmisă din generație în generație fiind respectată cu sfințenie de toți credincioșii creștini. Obiceiul de a folosi și ouă de ciocolată a venit mult mai târziu și se poate spune că este și decizie ce ține stric de marketing.

Nu se știe exact când oamenii au început să-și decoreze ouăle, dar cercetările au indicat secolul al XIII-lea, când regele Eduard I le-a dat curtenilor săi ouă învelite în foiță de aur, a afirmat Serin Quinn, doctorand în cadrul Departamentului de Istorie al Universității din Warwick, conform theconversation.com.

Potrivit datelor istorice, ciocolata a ajuns în Marea Britanie în secolul al XVII-lea și era foarte scumpă. Produsul nu era pentru oricine, fiind o noutate pe piața britanică. De altfel, în anul 1669, Contele de Sandwich a plătit pentru o rețetă de ciocolată a regelui Carol al II-lea 227 de lire sterline,  echivalentul a aproximativ 32.000 de lire sterline în prezent.

Ciocolata poate fi consumată în formă solidă acum, dar la început ea era în variantă lichidă și era preparată cu ardei iute, după rețete aztece și maiașe.

Compania Fry’s a dezvoltat, în anul 1873, primul ou de Paște din ciocolată. Acesta era un adevărat produs de lux și doar clasele înstărite și-l puteau permite. Chiar și la începutul secolului al XX-lea, ouăle de ciocolată nu erau consumate și erau folosite mai mult pe post de cadou. Potrivit sursei citate mai sus, o femeie din Țara Galilor a păstrat un ou de ciocolată timp de 70 de ani, din 1951. Produsul a fost realizat în anul 1924, iar recent a fost achiziționat de un muzeu din Torquay.

Începând cu anii 1960, supermarketurile au înțeles că aceste produse pot fi valorificate în perioada Paștelui și, astfel, au produs ouă de ciocolată la prețuri pentru toată lumea.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot