Curiozități: Ciocolată albă nu este de fapt ciocolată și cum a apărut ciocolata roz

30.12.2022
Curiozități: Ciocolată albă nu este de fapt ciocolată și cum a apărut ciocolata roz

Cui nu-i place ciocolata? Este unul dintre alimentele adorate atât de cei mici, cât și de adulți. Ciocolata este realizată din fructele unui arbore de cacao, denumit Theobroma cacao, care se dezvoltă doar într-un climat tropical.

Dimensiunea fructului este mare, de mărimea aproximativă a unei mingi de fotbal. Ca și proveniență, mai mult de jumătate din ciocolată este din Africa (Ghana, Coasta de Fildeș). Indonezia și Brazilia sunt și ele două țări care contribuie masiv la dezvoltarea industriei ciocolatei.  Dar știai că ciocolata crudă, neprocesată, este amară? Produsul adorat de noi, care este disponibil și în comerț, trece printr-o serie de procese pentru a deveni delicios. Ciocolata este uscată, prăjită, iar apoi se adaugă zahăr, lapte și alte ingrediente pentru a-i dat gustul final.

Astăzi, în cadrul magazinelor regăsim sute de sortimente diferite de ciocolată. De la ciocolată simplă cu lapte, la cele cu fructe confiate, arahide, migdale, cereale și diferite creme. Sortimentul de ciocolată este infinit. Pentru a descoperi noi sortimente de ciocolată constant, accesează Penny catalog nou. Aici vei putea vedea cele mai noi promoții și oferte la ciocolată, dar nu numai.

Curiozități despre ciocolată

Prima ciocolată cu lapte a fost produsă în anul 1875, atunci când fabrica Cailler a adăugat lapte praf la preparat.

Ciocolata este și un simbol al dragostei și un foarte bun afrodisiac. Este unul dintre cele mai folosite cadouri. Praline de ciocolată, trufe sau alte specialități care pur și simplu încântă papilele gustative. De altfel, potrivit statisticilor, în perioada de Valentines Day se înregistrează cele mai mari vânzări de ciocolată. Valoarea vânzărilor este chiar mai mare în luna februarie decât în perioada Paștelui sau a Crăciunului.

Este dovedit științific că ciocolata (cacao) ne ajută să ne simțim bine prin stimularea undelor cerebrale și creșterea nivelului de antioxidanți din sânge.

Potrivit estimările, peste 3 milioane de tone de ciocolată sunt vândute în fiecare an. În topul consumatorilor de ciocolată se află Germania, Belgia și Elveția. Locuitorii din aceste țări consumă, în medie, circa 11 kg de ciocolată pe cap, în fiecare an.

Ciocolată albă nu este de fapt ciocolată. Aceasta conține unt de cacao, zahăr și lapte, dar fără a avea în compoziție substanțe solide de cacao.

Din semințele de cacao nu se face doar ciocolată. Untul de cacao este folosit pentru hidratarea tenului și a buzelor. Acesta este bogat în vitaminele A și E, dar și în acizi grași, care îl fac un foarte bun hidratant.

Există și ciocolată roz! Da, ai citit bine și nu, nu este o culoarea indusă artificial prin coloranți. Ciocolata Ruby a fost descoperită de una dintre cele mai mari companii de prelucrare de cacao din lume, Barry Callebaut. Nuanțele roz sunt obținute natural. „Nu adăugăm arome, coloranți sau aditivi. Culoarea iese din bobul de cacao și este totul natural”, a declarat un reprezentant al companii Barry Callebaut pentru The Guardian.

Ciocolata are și beneficii pentru sănătate. Cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât mai benefică este. Potrivit unui studiu internațional, consumul zilnic de ciocolată este benefic pentru inimă și poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Este important însă ca ciocolata să fie de o concentrație mai mare de cacao.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot