Curiozități: Ciocolată albă nu este de fapt ciocolată și cum a apărut ciocolata roz

30.12.2022
Curiozități: Ciocolată albă nu este de fapt ciocolată și cum a apărut ciocolata roz

Cui nu-i place ciocolata? Este unul dintre alimentele adorate atât de cei mici, cât și de adulți. Ciocolata este realizată din fructele unui arbore de cacao, denumit Theobroma cacao, care se dezvoltă doar într-un climat tropical.

Dimensiunea fructului este mare, de mărimea aproximativă a unei mingi de fotbal. Ca și proveniență, mai mult de jumătate din ciocolată este din Africa (Ghana, Coasta de Fildeș). Indonezia și Brazilia sunt și ele două țări care contribuie masiv la dezvoltarea industriei ciocolatei.  Dar știai că ciocolata crudă, neprocesată, este amară? Produsul adorat de noi, care este disponibil și în comerț, trece printr-o serie de procese pentru a deveni delicios. Ciocolata este uscată, prăjită, iar apoi se adaugă zahăr, lapte și alte ingrediente pentru a-i dat gustul final.

Astăzi, în cadrul magazinelor regăsim sute de sortimente diferite de ciocolată. De la ciocolată simplă cu lapte, la cele cu fructe confiate, arahide, migdale, cereale și diferite creme. Sortimentul de ciocolată este infinit. Pentru a descoperi noi sortimente de ciocolată constant, accesează Penny catalog nou. Aici vei putea vedea cele mai noi promoții și oferte la ciocolată, dar nu numai.

Curiozități despre ciocolată

Prima ciocolată cu lapte a fost produsă în anul 1875, atunci când fabrica Cailler a adăugat lapte praf la preparat.

Ciocolata este și un simbol al dragostei și un foarte bun afrodisiac. Este unul dintre cele mai folosite cadouri. Praline de ciocolată, trufe sau alte specialități care pur și simplu încântă papilele gustative. De altfel, potrivit statisticilor, în perioada de Valentines Day se înregistrează cele mai mari vânzări de ciocolată. Valoarea vânzărilor este chiar mai mare în luna februarie decât în perioada Paștelui sau a Crăciunului.

Este dovedit științific că ciocolata (cacao) ne ajută să ne simțim bine prin stimularea undelor cerebrale și creșterea nivelului de antioxidanți din sânge.

Potrivit estimările, peste 3 milioane de tone de ciocolată sunt vândute în fiecare an. În topul consumatorilor de ciocolată se află Germania, Belgia și Elveția. Locuitorii din aceste țări consumă, în medie, circa 11 kg de ciocolată pe cap, în fiecare an.

Ciocolată albă nu este de fapt ciocolată. Aceasta conține unt de cacao, zahăr și lapte, dar fără a avea în compoziție substanțe solide de cacao.

Din semințele de cacao nu se face doar ciocolată. Untul de cacao este folosit pentru hidratarea tenului și a buzelor. Acesta este bogat în vitaminele A și E, dar și în acizi grași, care îl fac un foarte bun hidratant.

Există și ciocolată roz! Da, ai citit bine și nu, nu este o culoarea indusă artificial prin coloranți. Ciocolata Ruby a fost descoperită de una dintre cele mai mari companii de prelucrare de cacao din lume, Barry Callebaut. Nuanțele roz sunt obținute natural. „Nu adăugăm arome, coloranți sau aditivi. Culoarea iese din bobul de cacao și este totul natural”, a declarat un reprezentant al companii Barry Callebaut pentru The Guardian.

Ciocolata are și beneficii pentru sănătate. Cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât mai benefică este. Potrivit unui studiu internațional, consumul zilnic de ciocolată este benefic pentru inimă și poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Este important însă ca ciocolata să fie de o concentrație mai mare de cacao.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot