Cine nu a gustat măcar o dată din Ciocolata Toblerone? Produsul este celebru la nivel mondial și a fost creat în anul 1908, de către Theodore Tobler și soția sa. Tradiția de a fabrica ciocolată a fost transmisă din generație în generație, încă din anii 1800. Dar cine a venit cu ideea să-i ofere batonului forma inedită din prezent?
Prima variantă a poveștii îl prezintă pe Theodore Tobler atât ca pe un pasionat al dulciurilor, cât și pe un iubitor al dansului. El participa la diverse spectacole, unde dansatorii se poziționau la final în piramide umane direct pe scenă. Inspirat de acestea, Tobler a decis ca ciocolata lui să aibă forma piramidelor. Cu toate acestea, informații despre această poveste nu există în arhivele oficiale ale companiei.
În altă variantă, se spune că Theodore Tobler a fost inspirat de muntele Matterhorn și de forma vârfului său. Această legendă este cea mai plauzibilă deoarece pe ambalaj apare Matterhorn (situat lângă Zermatt, la granița dintre Italia și Elveția în Alpii Pennini), însă formele muntelui de pe ambalaj ar putea aminti și de dansatorii spectacolelor la care Tobler participa.
Conform bussinsider.com, dacă toate ciocolatele Toblerone consumate anual ar fi adunate, acestea s-ar întinde pe o distanță de 62.000 de kilometri, ceea ce depășește circumferința Pământului (40.075 km).
Cel mai înalt aton de Toblerone are un metru înălțime. Pe lângă diversele mărimi ale ciocolății, există și 11 sortimente, diversificarea acestora începând din anul 1970. Câteva dintre aromele pe care le oferă batonul sunt: vanilie, fructe și nuci și fagure crocant. A fost lansată și o ediție specială Toblerone numită „blatul cu zăpadă”: vârful fiecărei ciocolatei era alb și fiecare bucățică era ambalată în mod individual.
Produsul a fost creat de către Emil Baumann și Theodor Tobler în orașul Berna din Elveția. Pentru a onora locul în care a luat naștere batonul Tomblerone, pe ambalaj se află un urs, de altfel simbolul orașului elvețian. Numele ciocolatei este un joc de cuvinte între numele lui Tobler și termenul italienesc „torrone”, care se referă la un tip de nugat.