De ce ciocolata Toblerone are formă triunghiulară?

12.08.2022
De ce ciocolata Toblerone are formă triunghiulară?

Cine nu a gustat măcar o dată din Ciocolata Toblerone? Produsul este celebru la nivel mondial și a fost creat în anul 1908, de către Theodore Tobler și soția sa. Tradiția de a fabrica ciocolată a fost transmisă din generație în generație, încă din anii 1800. Dar cine a venit cu ideea să-i ofere batonului forma inedită din prezent?

Legendele din spatele formei triunghiulare

Prima variantă a poveștii îl prezintă pe Theodore Tobler atât ca pe un pasionat al dulciurilor, cât și pe un iubitor al dansului. El participa la diverse spectacole, unde dansatorii se poziționau la final în piramide umane direct pe scenă. Inspirat de acestea, Tobler a decis ca ciocolata lui să aibă forma piramidelor. Cu toate acestea, informații despre această poveste nu există în arhivele oficiale ale companiei.

În altă variantă, se spune că Theodore Tobler a fost inspirat de muntele Matterhorn și de forma vârfului său. Această legendă este cea mai plauzibilă deoarece pe ambalaj apare Matterhorn (situat lângă Zermatt, la granița dintre Italia și Elveția în Alpii Pennini), însă formele muntelui de pe ambalaj ar putea aminti și de dansatorii spectacolelor la care Tobler participa.

 Câți kilometri de Toblerone consumăm anual?

Conform bussinsider.com, dacă toate ciocolatele Toblerone consumate anual ar fi adunate, acestea s-ar întinde pe o distanță de 62.000 de kilometri, ceea ce depășește circumferința Pământului (40.075 km).

 Există 10 mărimi ale ciocolatei și 11 arome

Cel mai înalt  aton de  Toblerone are un metru înălțime. Pe lângă diversele mărimi ale ciocolății, există și 11 sortimente, diversificarea acestora începând din anul 1970. Câteva dintre aromele pe care le oferă batonul sunt: vanilie, fructe și nuci și fagure crocant. A fost lansată și o ediție specială Toblerone numită „blatul cu zăpadă”: vârful fiecărei ciocolatei era alb și fiecare bucățică era ambalată în mod individual.

Ciocolata este elvețiană, însă numele are un cuvânt italian

Produsul a fost creat de către Emil Baumann și Theodor Tobler în orașul Berna din Elveția. Pentru a onora locul în care a luat naștere batonul Tomblerone, pe ambalaj se află un urs, de altfel simbolul orașului elvețian. Numele ciocolatei este un joc de cuvinte între numele lui Tobler și termenul italienesc „torrone”, care se referă la un tip de nugat.

 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Tags:
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot