Care este locul din lume unde se vinde cea mai multă ciocolată?

25.03.2021
Care este locul din lume unde se vinde cea mai multă ciocolată?

Când ne gândim la ciocolată, Belgia este probabil primul loc care ne vine în minte. Belgia este cunoscută pentru istoria ciocolatei, iar ciocolata sa este, în zilele noastre, un standard de aur pentru lume.

După cum știu majoritatea belgienilor și turiștilor care ajung pe meleaguri belgiene, este imposibil să mergi mai mult de câțiva metri numai în Bruxelles fără să te lovești de un ciocolater excelent.

Istoria ciocolatei belgiene

Prima urmă de ciocolată din Belgia datează din 1635, când înregistrările arată că o parte din ciocolată a fost cumpărată de Starețul de la Baudeloo din Gent. Spre sfârșitul secolului al XVII-lea, Emmanuel Soares de Rinero (care era din Portugalia sau Spania) a primit o licență pentru fabricarea ciocolatei în Brabant.

Fabricarea ciocolatei nu era considerată o profesie la acea vreme, ci mai degrabă o ocupație secundară pentru comercianți. La fel ca în restul Europei, fabricarea de ciocolată a prins cu adevărat în Belgia în secolul al XVIII-lea, când au apărut mai multe centre de producție în toate marile orașe.

La acea vreme, ciocolata valora 15 pâini, așa că, în mod firesc, numai clasele superioare își permiteau băuturile cu ciocolată (atunci cea mai comună formă de consum de ciocolată). Ciocolata a apărut în bucătărie la sfârșitul secolului al XVIII-lea în tot felul de deserturi (creme, prăjituri, biscuiți). Și când procesul de industrializare a început în secolul al XIX-lea, prețul ciocolatei a început să scadă, făcându-l mai accesibil.

Pentru ciocolata belgiană, 1912 a fost o piatră de hotar foarte semnificativă: în acel an, Jean Neuhaus (adesea denumit cel mai faimos ciocolater din Belgia, deși s-a născut de fapt în Elveția) a inventat „Praline” (bomboane umplute cu ciocolată și o specialitate belgiană) la Bruxelles. Trei ani mai târziu, soția sa a inventat „Ballotin”, cutia tipică de ciocolată din Belgia.

În prezent, sunt peste 2.000 de ciocolaterii în toată țara, iar ciocolata belgiană se bucură în continuare de o reputația extraordinară. Belgia are cea mai mare fabrică de ciocolată din lume la Wieze, în Flandra de Est.

Care este locul din lume unde se vinde cea mai multă ciocolată?

La Aeroportul din Bruxelles se cumpără mai multă ciocolată decât în orice altă parte a lumii. Cu siguranță, toată lumea a auzit de ciocolata belgiană. Aceasta este renumită ca fiind una dintre cele mai bune din lume, iar călătorii o știu, în mod evident, deoarece aeroportul din Bruxelles vinde mai multe produse dulci decât oriunde în lume.

Aeroportul din Bruxelles

Peste 800 de tone de ciocolată sunt vândute în fiecare an la aeroport și nu rezistă nimeni să plece din sau în Bruxelles fără să cumpere ceva dulce de acolo. Se estimează că sectorul ciocolatei din Belgia reprezintă 10,4% din cifra de afaceri globală.

În ansamblu, potrivit The Brussels Times, industria belgiană de ciocolată, praline și cofetărie cuprinde 332 de companii, susține 11.900 de locuri de muncă și are o cifră de afaceri anuală de aproximativ 5 miliarde EUR.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot