Mai este bun iaurtul pentru consum după ce a expirat?

02.05.2023
Mai este bun iaurtul pentru consum după ce a expirat?

Iaurtul este unul dintre cele mai consumate produse alimentare din lume. Acesta are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Ca orice aliment are și el un termen de valabilitate, însă specialiștii în sănătate consideră că mai poate fi consumat în siguranță la câteva zile după ce a expirat.

Cât de sănătos este iaurtul expirat?

Nutriționiștii recomandă ca iaurtul să fie păstrat la frigider cât timp este în termen. Ideal ar fi ca acesta să fie consumat până la data scrisă pe ambalaj, însă dacă acest lucru nu a fost făcut, produsul poate fi mâncat și în următoarele două săptămâni după data expirării.

Potrivit specialiștilor în sănătate, data de pe recipientul de iaurt nu este o dată de expirare, ci mai degrabă o zi până la care se recomandă consumul acestuia. Așadar, iaurtul nu trebuie aruncat imediat după ce a trecut termenul de valabilitate și este bine să se verifice dacă s-a stricat într-adevăr.

Iaurtul poate fi produs din diverse tipuri de lapte, cum ar fi cel de vacă, capră, oaie sau bivoliță. Acesta poate fi consumat simplu sau cu adaos de fructe, cereale ori miere, în funcție de preferințe. Iaurtul este o sursă importantă de nutrienți, cum ar fi proteinele, calciul și vitamina B12. De asemenea, consumul acestui aliment este sănătos pentru organismul uman și ajută la îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de boli cronice.

Cum știi că s-a stricat iaurtul?

În primul rând mirosul se schimbă la iaurt atunci când acesta s-a stricat. Izul devine acru sau ușor ”acidulat” și îți dai seama simplu că nu mai este bun de mâncat. Totodată, iaurtul trebuie să aibă o textură cremoasă, fără granulații, iar dacă s-a coagulat nu este indicat să mai fie consumat.

O altă metodă simplă de a vedea dacă iaurtul s-a stricat este să fii atent la lichidul de la suprafață, atunci când deschizi recipientul. În mod normal, fiecare astfel de produs alimentar are un pic de zer deasupra, însă dacă această cantitate este vizibil mai mare înseamnă că s-a alterat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot