Mai este bun iaurtul pentru consum după ce a expirat?

02.05.2023
Mai este bun iaurtul pentru consum după ce a expirat?

Iaurtul este unul dintre cele mai consumate produse alimentare din lume. Acesta are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Ca orice aliment are și el un termen de valabilitate, însă specialiștii în sănătate consideră că mai poate fi consumat în siguranță la câteva zile după ce a expirat.

Cât de sănătos este iaurtul expirat?

Nutriționiștii recomandă ca iaurtul să fie păstrat la frigider cât timp este în termen. Ideal ar fi ca acesta să fie consumat până la data scrisă pe ambalaj, însă dacă acest lucru nu a fost făcut, produsul poate fi mâncat și în următoarele două săptămâni după data expirării.

Potrivit specialiștilor în sănătate, data de pe recipientul de iaurt nu este o dată de expirare, ci mai degrabă o zi până la care se recomandă consumul acestuia. Așadar, iaurtul nu trebuie aruncat imediat după ce a trecut termenul de valabilitate și este bine să se verifice dacă s-a stricat într-adevăr.

Iaurtul poate fi produs din diverse tipuri de lapte, cum ar fi cel de vacă, capră, oaie sau bivoliță. Acesta poate fi consumat simplu sau cu adaos de fructe, cereale ori miere, în funcție de preferințe. Iaurtul este o sursă importantă de nutrienți, cum ar fi proteinele, calciul și vitamina B12. De asemenea, consumul acestui aliment este sănătos pentru organismul uman și ajută la îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de boli cronice.

Cum știi că s-a stricat iaurtul?

În primul rând mirosul se schimbă la iaurt atunci când acesta s-a stricat. Izul devine acru sau ușor ”acidulat” și îți dai seama simplu că nu mai este bun de mâncat. Totodată, iaurtul trebuie să aibă o textură cremoasă, fără granulații, iar dacă s-a coagulat nu este indicat să mai fie consumat.

O altă metodă simplă de a vedea dacă iaurtul s-a stricat este să fii atent la lichidul de la suprafață, atunci când deschizi recipientul. În mod normal, fiecare astfel de produs alimentar are un pic de zer deasupra, însă dacă această cantitate este vizibil mai mare înseamnă că s-a alterat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot