Mai este bun iaurtul pentru consum după ce a expirat?

02.05.2023
Mai este bun iaurtul pentru consum după ce a expirat?

Iaurtul este unul dintre cele mai consumate produse alimentare din lume. Acesta are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Ca orice aliment are și el un termen de valabilitate, însă specialiștii în sănătate consideră că mai poate fi consumat în siguranță la câteva zile după ce a expirat.

Cât de sănătos este iaurtul expirat?

Nutriționiștii recomandă ca iaurtul să fie păstrat la frigider cât timp este în termen. Ideal ar fi ca acesta să fie consumat până la data scrisă pe ambalaj, însă dacă acest lucru nu a fost făcut, produsul poate fi mâncat și în următoarele două săptămâni după data expirării.

Potrivit specialiștilor în sănătate, data de pe recipientul de iaurt nu este o dată de expirare, ci mai degrabă o zi până la care se recomandă consumul acestuia. Așadar, iaurtul nu trebuie aruncat imediat după ce a trecut termenul de valabilitate și este bine să se verifice dacă s-a stricat într-adevăr.

Iaurtul poate fi produs din diverse tipuri de lapte, cum ar fi cel de vacă, capră, oaie sau bivoliță. Acesta poate fi consumat simplu sau cu adaos de fructe, cereale ori miere, în funcție de preferințe. Iaurtul este o sursă importantă de nutrienți, cum ar fi proteinele, calciul și vitamina B12. De asemenea, consumul acestui aliment este sănătos pentru organismul uman și ajută la îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de boli cronice.

Cum știi că s-a stricat iaurtul?

În primul rând mirosul se schimbă la iaurt atunci când acesta s-a stricat. Izul devine acru sau ușor ”acidulat” și îți dai seama simplu că nu mai este bun de mâncat. Totodată, iaurtul trebuie să aibă o textură cremoasă, fără granulații, iar dacă s-a coagulat nu este indicat să mai fie consumat.

O altă metodă simplă de a vedea dacă iaurtul s-a stricat este să fii atent la lichidul de la suprafață, atunci când deschizi recipientul. În mod normal, fiecare astfel de produs alimentar are un pic de zer deasupra, însă dacă această cantitate este vizibil mai mare înseamnă că s-a alterat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot