Mai este bun iaurtul pentru consum după ce a expirat?

02.05.2023
Mai este bun iaurtul pentru consum după ce a expirat?

Iaurtul este unul dintre cele mai consumate produse alimentare din lume. Acesta are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Ca orice aliment are și el un termen de valabilitate, însă specialiștii în sănătate consideră că mai poate fi consumat în siguranță la câteva zile după ce a expirat.

Cât de sănătos este iaurtul expirat?

Nutriționiștii recomandă ca iaurtul să fie păstrat la frigider cât timp este în termen. Ideal ar fi ca acesta să fie consumat până la data scrisă pe ambalaj, însă dacă acest lucru nu a fost făcut, produsul poate fi mâncat și în următoarele două săptămâni după data expirării.

Potrivit specialiștilor în sănătate, data de pe recipientul de iaurt nu este o dată de expirare, ci mai degrabă o zi până la care se recomandă consumul acestuia. Așadar, iaurtul nu trebuie aruncat imediat după ce a trecut termenul de valabilitate și este bine să se verifice dacă s-a stricat într-adevăr.

Iaurtul poate fi produs din diverse tipuri de lapte, cum ar fi cel de vacă, capră, oaie sau bivoliță. Acesta poate fi consumat simplu sau cu adaos de fructe, cereale ori miere, în funcție de preferințe. Iaurtul este o sursă importantă de nutrienți, cum ar fi proteinele, calciul și vitamina B12. De asemenea, consumul acestui aliment este sănătos pentru organismul uman și ajută la îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de boli cronice.

Cum știi că s-a stricat iaurtul?

În primul rând mirosul se schimbă la iaurt atunci când acesta s-a stricat. Izul devine acru sau ușor ”acidulat” și îți dai seama simplu că nu mai este bun de mâncat. Totodată, iaurtul trebuie să aibă o textură cremoasă, fără granulații, iar dacă s-a coagulat nu este indicat să mai fie consumat.

O altă metodă simplă de a vedea dacă iaurtul s-a stricat este să fii atent la lichidul de la suprafață, atunci când deschizi recipientul. În mod normal, fiecare astfel de produs alimentar are un pic de zer deasupra, însă dacă această cantitate este vizibil mai mare înseamnă că s-a alterat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot