Ce lichid hidratează cel mai bine organismul uman? Nu, nu este apa!

09.05.2023
Ce lichid hidratează cel mai bine organismul uman? Nu, nu este apa!

Organismul uman este format în proporție de aproximativ 75% din apă. Drept urmare, atunci când ni se face sete înseamnă că a scăzut nivelul acestui lichid din corp. De cele mai multe ori hidratarea se face cu apă, fiind considerată cea mai bună în această situație. De curând, însă cercetătorii au descoperit că un alt lichid hidratează mai bine. Este vorba despre lapte.

Laptele hidratează mai bine decât apa

Cercetătorii de la Universitatea St. Andrews, din Scoția, au realizat un studiu pentru a vedea ce lichid hidratează mai bine organismul uman. Datele obținute au arătat că atât apa plată cât și cea minerală ajută foarte mult corpul uman, însă băuturile cu puțin zahăr, grăsimi și proteine ajută și mai bine organismul să stea hidratat o perioadă mai lungă de timp.

Studiul a arătat un alt lucru interesant. Cu cât se bea mai mult lichid, cu atât mai repede acesta este eliminat din stomac și ajunge în sânge. Compoziția nutritivă a băuturii este un alt factor care influențează hidratarea, iar aici oamenii de știință au observat că laptele este mult mai bun decât apa.

Laptele conține lactoză, proteine și grăsimi, astfel că procesul de eliminare din organism este mai încet și, ca atare, menține corpul uman hidratat o perioadă mai lungă de timp. Totodată, s-a ajuns la concluzia că soluțiile de rehidratare orală conțin cantități mici de zahăr, sodiu și potasiu, care pot contribui la retenția apei în organism.

Acest studiu ne spune o mare parte din ceea ce știam deja: electroliții – cum ar fi sodiul și potasiul – contribuie la o mai bună hidratare, a afirmat Melissa Majumdar, dietetician și antrenor personal, care nu a fost implicată în studiu, potrivit cnn.com.

Care hidratează mai bine: sucurile sau apa?

Specialiștii în sănătate atrag atenția că băuturile cu o concentrație mai mare de zaharuri nu ajută la hidratarea corpului mai bine, deoarece organismul va absorbi apa din corp pentru a procesa acele zaharuri. Potrivit datelor științifice, acest proces fiziologic se numește osmoză.

Așadar, dacă este de ales între sucuri, bogate în zaharuri, și apă, întotdeauna aceasta din urmă este soluția ideală, fiindcă ajută atât la hidratarea organismului, cât și la eliminarea toxinelor din corp.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot