Cum l-a omorât fasolea pe Pitagora?

23.01.2023
Cum l-a omorât fasolea pe Pitagora?

Pitagora a fost unul dintre mari gânditori ai omenirii. Filozoful grec a rămas în istorie în special pentru descoperirile din domeniul matematicii, teorema sa schimbând felul în care a fost înțeleasă geometria. Viața acestuia nu a fost lipsită de momente hilare și sunt voci care susțin că Pitagora ar fi murit din pricina… fasolii.

Nu se știe cu exactitate data în care s-a născut Pitagora. Ce se cunoaște cu adevărat este faptul că tânăr fiind, Pitagora avea un fizic atletic. Acesta s-a născut cu abilități de lider și era recunoscut în Grecia ca fiind un mare educator și învățător. Într-o perioadă a vieții sale, Pitagora a fost condus chiar și o comună din acele vremuri, fiind un fel de primar.

Filozofia lui Pitagora

Pe cât era de deștept, pe atât era de ciudat, în unele cazuri Pitagora. Acesta le interzicea adepților săi să poarte îmbrăcăminte din lână și să încalțe prima dată piciorul drept și după aceea pe cel stâng. Ba mai mult, el avea o întreagă filozofie legată de fasole.

Pitagora considera că atunci când o persoană moare sufletul acesteia ajunge într-un animal. Drept urmare, acesta nu consuma carne de teamă să nu își mănânce un prieten mort. Unde este multă minte este și multă prostie, spune o vorbă din popor, iar la filozoful grec acest lucru pare să fi fost cât se poate de adevărat.

Matematicianul era de părere că oamenii și fasolea provin din aceeași sursă. Astfel că, a decis să-și demonstreze această ipoteză. Pitagora a luat câteva boabe de fasole și le-a îngropat în pământ, iar după câteva săptămâni a săpat și a observat cum fasolea încolțise și planta arăta precum un fetus uman. În felul acesta, el a tras concluzia că cei care consumă fasole practică canibalismul și a interzis adepților săi să mai mănânce această legumă, deoarece conține sufletele celor morți, potrivit iflscience.com.

Fasolea i-a adus sfârșitul lui Pitagora

Potrivit unei legende, Pitagora i-a explicat inclusiv unui bou să nu mai consume fasole, lumea rămânând uimită când animalul s-a oprit din mâncat. Povestea merge și mai departe și susține că fiul unui nobil pe nume Kylon a încercat să intre în cultul lui Pitagora, însă a fost respins deoarece a încălcat regulile care susțineau că nu trebuie să vorbească timp de 5 ani.

Copilul nobilului a încercat să se răzbune și a venit cu mai mulți oameni pentru a-l ucide pe Pitagora. Filozoful grec a reușit să fugă din clădire cu ajutorul adepților săi, însă ghinionul a făcut să ajungă într-un câmp cu fasole. Acesta a refuzat să meargă mai departe, din cauza filozofiei sale despre viață, astfel că a fost prins din urmă de atacatori și ucis.

În jurul morții lui Pitagora există însă mai multe teorii, iar una dintre ele susține că acesta s-a sinucis după ce adepții săi au murit într-un incendiu. Cert este că legenda este mult mai atrăgătoare decât datele istorice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot