Cum l-a omorât fasolea pe Pitagora?

23.01.2023
Cum l-a omorât fasolea pe Pitagora?

Pitagora a fost unul dintre mari gânditori ai omenirii. Filozoful grec a rămas în istorie în special pentru descoperirile din domeniul matematicii, teorema sa schimbând felul în care a fost înțeleasă geometria. Viața acestuia nu a fost lipsită de momente hilare și sunt voci care susțin că Pitagora ar fi murit din pricina… fasolii.

Nu se știe cu exactitate data în care s-a născut Pitagora. Ce se cunoaște cu adevărat este faptul că tânăr fiind, Pitagora avea un fizic atletic. Acesta s-a născut cu abilități de lider și era recunoscut în Grecia ca fiind un mare educator și învățător. Într-o perioadă a vieții sale, Pitagora a fost condus chiar și o comună din acele vremuri, fiind un fel de primar.

Filozofia lui Pitagora

Pe cât era de deștept, pe atât era de ciudat, în unele cazuri Pitagora. Acesta le interzicea adepților săi să poarte îmbrăcăminte din lână și să încalțe prima dată piciorul drept și după aceea pe cel stâng. Ba mai mult, el avea o întreagă filozofie legată de fasole.

Pitagora considera că atunci când o persoană moare sufletul acesteia ajunge într-un animal. Drept urmare, acesta nu consuma carne de teamă să nu își mănânce un prieten mort. Unde este multă minte este și multă prostie, spune o vorbă din popor, iar la filozoful grec acest lucru pare să fi fost cât se poate de adevărat.

Matematicianul era de părere că oamenii și fasolea provin din aceeași sursă. Astfel că, a decis să-și demonstreze această ipoteză. Pitagora a luat câteva boabe de fasole și le-a îngropat în pământ, iar după câteva săptămâni a săpat și a observat cum fasolea încolțise și planta arăta precum un fetus uman. În felul acesta, el a tras concluzia că cei care consumă fasole practică canibalismul și a interzis adepților săi să mai mănânce această legumă, deoarece conține sufletele celor morți, potrivit iflscience.com.

Fasolea i-a adus sfârșitul lui Pitagora

Potrivit unei legende, Pitagora i-a explicat inclusiv unui bou să nu mai consume fasole, lumea rămânând uimită când animalul s-a oprit din mâncat. Povestea merge și mai departe și susține că fiul unui nobil pe nume Kylon a încercat să intre în cultul lui Pitagora, însă a fost respins deoarece a încălcat regulile care susțineau că nu trebuie să vorbească timp de 5 ani.

Copilul nobilului a încercat să se răzbune și a venit cu mai mulți oameni pentru a-l ucide pe Pitagora. Filozoful grec a reușit să fugă din clădire cu ajutorul adepților săi, însă ghinionul a făcut să ajungă într-un câmp cu fasole. Acesta a refuzat să meargă mai departe, din cauza filozofiei sale despre viață, astfel că a fost prins din urmă de atacatori și ucis.

În jurul morții lui Pitagora există însă mai multe teorii, iar una dintre ele susține că acesta s-a sinucis după ce adepții săi au murit într-un incendiu. Cert este că legenda este mult mai atrăgătoare decât datele istorice.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot