Cum l-a omorât fasolea pe Pitagora?

23.01.2023
Cum l-a omorât fasolea pe Pitagora?

Pitagora a fost unul dintre mari gânditori ai omenirii. Filozoful grec a rămas în istorie în special pentru descoperirile din domeniul matematicii, teorema sa schimbând felul în care a fost înțeleasă geometria. Viața acestuia nu a fost lipsită de momente hilare și sunt voci care susțin că Pitagora ar fi murit din pricina… fasolii.

Nu se știe cu exactitate data în care s-a născut Pitagora. Ce se cunoaște cu adevărat este faptul că tânăr fiind, Pitagora avea un fizic atletic. Acesta s-a născut cu abilități de lider și era recunoscut în Grecia ca fiind un mare educator și învățător. Într-o perioadă a vieții sale, Pitagora a fost condus chiar și o comună din acele vremuri, fiind un fel de primar.

Filozofia lui Pitagora

Pe cât era de deștept, pe atât era de ciudat, în unele cazuri Pitagora. Acesta le interzicea adepților săi să poarte îmbrăcăminte din lână și să încalțe prima dată piciorul drept și după aceea pe cel stâng. Ba mai mult, el avea o întreagă filozofie legată de fasole.

Pitagora considera că atunci când o persoană moare sufletul acesteia ajunge într-un animal. Drept urmare, acesta nu consuma carne de teamă să nu își mănânce un prieten mort. Unde este multă minte este și multă prostie, spune o vorbă din popor, iar la filozoful grec acest lucru pare să fi fost cât se poate de adevărat.

Matematicianul era de părere că oamenii și fasolea provin din aceeași sursă. Astfel că, a decis să-și demonstreze această ipoteză. Pitagora a luat câteva boabe de fasole și le-a îngropat în pământ, iar după câteva săptămâni a săpat și a observat cum fasolea încolțise și planta arăta precum un fetus uman. În felul acesta, el a tras concluzia că cei care consumă fasole practică canibalismul și a interzis adepților săi să mai mănânce această legumă, deoarece conține sufletele celor morți, potrivit iflscience.com.

Fasolea i-a adus sfârșitul lui Pitagora

Potrivit unei legende, Pitagora i-a explicat inclusiv unui bou să nu mai consume fasole, lumea rămânând uimită când animalul s-a oprit din mâncat. Povestea merge și mai departe și susține că fiul unui nobil pe nume Kylon a încercat să intre în cultul lui Pitagora, însă a fost respins deoarece a încălcat regulile care susțineau că nu trebuie să vorbească timp de 5 ani.

Copilul nobilului a încercat să se răzbune și a venit cu mai mulți oameni pentru a-l ucide pe Pitagora. Filozoful grec a reușit să fugă din clădire cu ajutorul adepților săi, însă ghinionul a făcut să ajungă într-un câmp cu fasole. Acesta a refuzat să meargă mai departe, din cauza filozofiei sale despre viață, astfel că a fost prins din urmă de atacatori și ucis.

În jurul morții lui Pitagora există însă mai multe teorii, iar una dintre ele susține că acesta s-a sinucis după ce adepții săi au murit într-un incendiu. Cert este că legenda este mult mai atrăgătoare decât datele istorice.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
3 mituri despre radiografiile dentare demontate de medicul stomatolog
3 mituri despre radiografiile dentare demontate de medicul stomatolog
Orice diagnostic stomatologic se stabilește în baza unei radiografii dentare. Tocmai de aceea, această tehnologie oferă o imagine detaliată a dinților tăi, iar asta îl va ajuta pe medicul... citește tot
Povestea impresionantă a lui Decebal, regele Daciei. Ce au făcut romanii cu capul lui Decebal?
Povestea impresionantă a lui Decebal, regele Daciei. Ce au făcut romanii cu capul lui Decebal?
Decebal a condus Dacia între anii 87 și 106. Aceasta a fost perioada de maximă înflorire a regatului dac, cu toate că dacii au purtat mai multe războaie cu Imperiul Roman. Sub domnia lui... citește tot
Cine a fost prima femeie care a cucerit Vârful Omu?
Cine a fost prima femeie care a cucerit Vârful Omu?
Vârful Omu are o altitudine de 2.514 metri și este al șaselea vârf din România ca înălțime. Situat în munții Bucegi, vârful a reprezentat, de-a lungul timpului, un obiectiv pentru... citește tot