De ce provoacă fasolea gaze?

18.03.2019
De ce provoacă fasolea gaze?

Fasolea. La nivel mondial, fasolea este una dintre cele mai răspândite legume și este una din plantele cele mai longevive pe care omul le-a cultivat de-a lungul timpului. Deși este o legumă plină de proteine, fasolea a devenit cunoscută pentru faptul că provoacă gaze și dă o senzație de balonare. Totuși, care este motivul pentru care fasolea provoacă gaze?

De ce provoacă fasolea gaze?

Fasolea este asociată cu gazele. Coform biologilor, fasolea conține un anumit tip de carbohidrați numiți oligozaharide pe care organismul uman nu-i poate descompune în totalitate. Astfel, lactoza nedigerată ajunge de cele mai multe ori în colon unde fermentează şi produce flatulenţă.

Ce mâncau românii acum câteva secole?

În cazul persoanelor mai în vârstă, flatulența este și mai intensă deoarece nu mai secretă destul suc gastric pentru a digera mâncarea. Așadar, bucăţi mari de proteine şi fibre nedigerate pătrund în intestinul subţire şi în colon, unde fermentează timp îndelungat.

Cum putem să scăpăm de gaze?

Inhibitorii enzimelor sunt solubili în apă, de aceea clătirea fasolii gătite şi schimbarea apei cât mai des, în procesul de gătire, ajută la eliminarea gazului. Așadar, bucătăresele schimbă și apa în care lasă fasolea la înmuiat, dar și apa în care este gătită aceasta.

Curiozități despre fasole:

Bancuri cu fasole

De-a lungul vremii, românii au inventat zeci de bancuri în care mâncarea de fasole are rol principal. Iată câteva dintre acestea:

De ce mănâncă oltenii fasole?
Ca să-și dea aere.

Efraim cu Moşe s-au dus la oraş, unde au făcut-o lată: au mâncat la restaurantele necuşer, s-au destrăbălat cu târfe. La întoarcere, un „binevoitor” i-a turnat la rabin, care i-a pedepsit: opt zile să umble cu boabe de fasole în pantofi. A patra zi a pedepsei, cei doi se întâlnesc pe uliţele satului; în timp ce Efraim şchiopăta rău de tot, Moşe umbla, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ce faci, Moşe, doar nu ai îndrăznit să nu respecţi ordinul rabinului?
Sigură că îl respect, dar el nu ne-a interzis să fierbem fasolea!

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot