Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

09.02.2022
Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

Când vine vorba de mâncare, gusturile nu se discută. Fiecare persoană este diferită și are cel puțin un preparat culinar pe care îl preferă la orice oră din zi. Unii oameni mănâncă mai multă carne, în timp ce alții preferă preparatele din legume. Aceștia din urmă au motive de bucurie, fiindcă un preparat mănăstiresc vechi de sute de ani le va umple de bucurie papilele gustative.

Chiftele mănăstirești din fasole

Creștinii mai pioși țin în timpul anului toate cele patru mari posturi. În aceste perioade nu se mănâncă anumite alimente și carne, astfel că preparatele culinare sunt mai restrânse. Cu toate acestea sunt o grămadă de mâncăruri care pot fi gătite, iar printre ele se găsesc și chiftelele mănăstirești din fasole.

Această rețetă se găsește, în special, în mănăstirile și familiile din nordul Moldovei, fiind foarte gustoasă și apreciată odată ce o guști. Aceste chifteluțe din fasole se servesc cu garnitură de orez, însă pot fi mâncate și singure, având un gust foarte bun.

Ingrediente pentru 4 porții

Mod de preparare

Se fierbe fasolea, iar după ce se schimbă prima apă se adaugă morcovul, păstârnacul şi ceapa, tocate în prealabil. Ulterior, se pun cele două frunze de dafin și sare după gust. După ce a fiert fasolea se scurge de zeamă, însă lichidul nu se aruncă, fiindcă va trebui după aceea.

Boabele de la fasole sunt puse într-un bol, peste care se adaugă pâinea, înmuiată în zeama de la fasole, usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Toată compoziția se amestecă bine, iar după aceea se dă prin mașina de tocat sau blender. Apoi se formează bilele de chifteluțe, mai mari sau mai mici în funcție de preferințele fiecăruia.

Chifteluțele din fasole se dau prin făină și se pun la prăjit în uleiul încins. Zeama în care a fost fiartă fasolea este folosită pentru prepararea orezului. După ce orezul a fiert se servește cu chifteluțele din fasole.

Poftă bună!

Foto: Fanatik.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot