Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

09.02.2022
Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

Când vine vorba de mâncare, gusturile nu se discută. Fiecare persoană este diferită și are cel puțin un preparat culinar pe care îl preferă la orice oră din zi. Unii oameni mănâncă mai multă carne, în timp ce alții preferă preparatele din legume. Aceștia din urmă au motive de bucurie, fiindcă un preparat mănăstiresc vechi de sute de ani le va umple de bucurie papilele gustative.

Chiftele mănăstirești din fasole

Creștinii mai pioși țin în timpul anului toate cele patru mari posturi. În aceste perioade nu se mănâncă anumite alimente și carne, astfel că preparatele culinare sunt mai restrânse. Cu toate acestea sunt o grămadă de mâncăruri care pot fi gătite, iar printre ele se găsesc și chiftelele mănăstirești din fasole.

Această rețetă se găsește, în special, în mănăstirile și familiile din nordul Moldovei, fiind foarte gustoasă și apreciată odată ce o guști. Aceste chifteluțe din fasole se servesc cu garnitură de orez, însă pot fi mâncate și singure, având un gust foarte bun.

Ingrediente pentru 4 porții

Mod de preparare

Se fierbe fasolea, iar după ce se schimbă prima apă se adaugă morcovul, păstârnacul şi ceapa, tocate în prealabil. Ulterior, se pun cele două frunze de dafin și sare după gust. După ce a fiert fasolea se scurge de zeamă, însă lichidul nu se aruncă, fiindcă va trebui după aceea.

Boabele de la fasole sunt puse într-un bol, peste care se adaugă pâinea, înmuiată în zeama de la fasole, usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Toată compoziția se amestecă bine, iar după aceea se dă prin mașina de tocat sau blender. Apoi se formează bilele de chifteluțe, mai mari sau mai mici în funcție de preferințele fiecăruia.

Chifteluțele din fasole se dau prin făină și se pun la prăjit în uleiul încins. Zeama în care a fost fiartă fasolea este folosită pentru prepararea orezului. După ce orezul a fiert se servește cu chifteluțele din fasole.

Poftă bună!

Foto: Fanatik.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot