Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

09.02.2022
Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

Când vine vorba de mâncare, gusturile nu se discută. Fiecare persoană este diferită și are cel puțin un preparat culinar pe care îl preferă la orice oră din zi. Unii oameni mănâncă mai multă carne, în timp ce alții preferă preparatele din legume. Aceștia din urmă au motive de bucurie, fiindcă un preparat mănăstiresc vechi de sute de ani le va umple de bucurie papilele gustative.

Chiftele mănăstirești din fasole

Creștinii mai pioși țin în timpul anului toate cele patru mari posturi. În aceste perioade nu se mănâncă anumite alimente și carne, astfel că preparatele culinare sunt mai restrânse. Cu toate acestea sunt o grămadă de mâncăruri care pot fi gătite, iar printre ele se găsesc și chiftelele mănăstirești din fasole.

Această rețetă se găsește, în special, în mănăstirile și familiile din nordul Moldovei, fiind foarte gustoasă și apreciată odată ce o guști. Aceste chifteluțe din fasole se servesc cu garnitură de orez, însă pot fi mâncate și singure, având un gust foarte bun.

Ingrediente pentru 4 porții

Mod de preparare

Se fierbe fasolea, iar după ce se schimbă prima apă se adaugă morcovul, păstârnacul şi ceapa, tocate în prealabil. Ulterior, se pun cele două frunze de dafin și sare după gust. După ce a fiert fasolea se scurge de zeamă, însă lichidul nu se aruncă, fiindcă va trebui după aceea.

Boabele de la fasole sunt puse într-un bol, peste care se adaugă pâinea, înmuiată în zeama de la fasole, usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Toată compoziția se amestecă bine, iar după aceea se dă prin mașina de tocat sau blender. Apoi se formează bilele de chifteluțe, mai mari sau mai mici în funcție de preferințele fiecăruia.

Chifteluțele din fasole se dau prin făină și se pun la prăjit în uleiul încins. Zeama în care a fost fiartă fasolea este folosită pentru prepararea orezului. După ce orezul a fiert se servește cu chifteluțele din fasole.

Poftă bună!

Foto: Fanatik.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot