Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

09.02.2022
Cea mai bună rețetă vegetariană, chiftele mănăstirești din fasole

Când vine vorba de mâncare, gusturile nu se discută. Fiecare persoană este diferită și are cel puțin un preparat culinar pe care îl preferă la orice oră din zi. Unii oameni mănâncă mai multă carne, în timp ce alții preferă preparatele din legume. Aceștia din urmă au motive de bucurie, fiindcă un preparat mănăstiresc vechi de sute de ani le va umple de bucurie papilele gustative.

Chiftele mănăstirești din fasole

Creștinii mai pioși țin în timpul anului toate cele patru mari posturi. În aceste perioade nu se mănâncă anumite alimente și carne, astfel că preparatele culinare sunt mai restrânse. Cu toate acestea sunt o grămadă de mâncăruri care pot fi gătite, iar printre ele se găsesc și chiftelele mănăstirești din fasole.

Această rețetă se găsește, în special, în mănăstirile și familiile din nordul Moldovei, fiind foarte gustoasă și apreciată odată ce o guști. Aceste chifteluțe din fasole se servesc cu garnitură de orez, însă pot fi mâncate și singure, având un gust foarte bun.

Ingrediente pentru 4 porții

Mod de preparare

Se fierbe fasolea, iar după ce se schimbă prima apă se adaugă morcovul, păstârnacul şi ceapa, tocate în prealabil. Ulterior, se pun cele două frunze de dafin și sare după gust. După ce a fiert fasolea se scurge de zeamă, însă lichidul nu se aruncă, fiindcă va trebui după aceea.

Boabele de la fasole sunt puse într-un bol, peste care se adaugă pâinea, înmuiată în zeama de la fasole, usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Toată compoziția se amestecă bine, iar după aceea se dă prin mașina de tocat sau blender. Apoi se formează bilele de chifteluțe, mai mari sau mai mici în funcție de preferințele fiecăruia.

Chifteluțele din fasole se dau prin făină și se pun la prăjit în uleiul încins. Zeama în care a fost fiartă fasolea este folosită pentru prepararea orezului. După ce orezul a fiert se servește cu chifteluțele din fasole.

Poftă bună!

Foto: Fanatik.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot