Teorema lui Pitagora, cunoscută cu 1.000 de ani înainte de nașterea sa

09.10.2023
Teorema lui Pitagora, cunoscută cu 1.000 de ani înainte de nașterea sa

Multe lucruri din lume sunt inexplicabile sau mai bine zis greu de explicat. O astfel de situație a avut loc relativ recent și a uimit oamenii de știință. Pe o tăbliță, găsită de arheologi, a fost observată teorema lui Pitagora cu sute de ani înainte ca acesta să trăiască. Cum a fost posibil așa ceva?

Teorema lui Pitagora, cunoscută de babilonieni

Oamenii de știință au descoperit o tăbliță babiloniană, cunoscută sub numele de IM 67118, pe care este scrisă teorema lui Pitagora. Cel mai probabil aceasta era folosită în scopuri educaționale, pentru a rezolva problema lungimii diagonalei într-un dreptunghi. Potrivit datelor studiate, obiectul datează din anul 1770 înaintea erei noastre, ceea ce înseamnă că teorema a fost utilizată cu secole înaintea lui Pitagora, care s-a născut în jurul anului 570 înaintea erei noastre.

Artefactul a fost descoperit într-o veche așezare babiloniană aflată în apropierea zonei actuale a Bagdadului, în anul 1962. Cercetătorii au observat, în zonă, un alt obiect care datează din aproximativ 1800 sau 1600 înaintea erei noastre, care prezintă un pătrat înconjurat de triunghiuri în interior. Studiile au arătat că matematicienii antici aveau cunoștințe despre această teoremă, precum și despre alte axiome.

Concluzia este inevitabilă. Babilonienii știau despre legătura dintre lungimea diagonalei unui pătrat și latura sa. Asta pe de altă parte înseamnă că ei erau familiarizați cu teorema lui Pitagora cu mai bine de o mie de ani înainte ca marele înțelept să se nască. Un motiv pentru raritatea surselor originale despre Pitagora este faptul că informațiile erau transmise din generație în generație, prin viu grai, pentru că sursele de scris erau puține. Mai mult, din respect pentru liderul lor, multe descoperiri făcute de adepții săi erau atribuite lui Pitagora; asta ar explica denumirea de teorema lui Pitagora, a explicat matematicianul Bruce Ratner, potrivit iflscience.com.

Cine a fost Pitagora?

Pitagora a fost un matematician și filozof grec din antichitate, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative cele două domenii. El a trăit în perioada aproximativă 570 î.e.n. – 495 î.e.n., în orașul Samos din insula Samos din Marea Egee și mai târziu în Croton (Crotone), un oraș din sudul Italiei.

Filozoful este cel mai bine cunoscut pentru teorema care îi poartă numele, „Teorema lui Pitagora„. Aceasta este fundamentală în geometrie și stabilește relația dintre lungimile laturilor unui triunghi dreptunghic, adică un triunghi cu un unghi drept. Conform teoremei lui Pitagora, suma pătratelor lungimilor catetelor (laturilor mai scurte) ale unui astfel de triunghi este egală cu pătratul lungimii ipotenuzei (latura mai lungă).

Pitagora a fost și un filosof important în școala sa de gândire, cunoscută sub numele de pitagorism. Acesta a promovat idei legate de matematică, cosmologie și etică. Pitagora și discipolii săi au atribuit o importanță deosebită numerelor și proporțiilor în înțelegerea lumii și au dezvoltat concepte precum „numerele perfecte” și „harmonia sferelor”.

Foto: iflscience.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot