Ce diferențe culturale sunt între Italia de nord și sud? De ce nordicii nu-i plac pe sudiști?

01.08.2022
Ce diferențe culturale sunt între Italia de nord și sud? De ce nordicii nu-i plac pe sudiști?

Italia este una dintre cele mai importante state din spațiul european, având un total peste 5 milioane de persoane care au dorit să se stabilească în peninsulă. Până în anul 1861 nu putem vorbi despre Italia, ci de regiuni independente, fiecare cu limba și statului său.

Actualmente statul este format din 20 de regiuni unice, fiecare dintre acestea având ceva special. Specialul se transpune în mâncare, arhitectură, comportament sau chiar economie. Chiar și în prezent, cetățenii nu se identifică ca fiind italieni, ci „sicilieni”, „napolitani”, „venețieni” sau „florentini”. Acest lucru poate fi explicat prin istoria lungă. Arabii, grecii sau spaniolii au influențat și condus partea de Sud a Italiei, iar în partea de Nord influențele au venit din partea franceză sau germanică.

 Italia: Nord vs. Sud

Italia busolă

Cultura italiană a influențat foarte mult cultura europeană și nu numai. De la arta renascentistă, arhitectura antică, viziunile romantice ale Coastei Amalfi și bucătăria unică, Italia duce cu ea însăși o luptă internă. Aceea între Nord și Sud. Diferența dintre cele două este atât de vizibilă încât am putea vorbi de două țări diferite.

Geografic vorbind, de la Roma în sus vorbim despre Italia de Nord. Formată din orașe precum Roma, Bologna, Veneția, Florența sau Milano, zona de Nord este motorul economic și turistic al Italiei. Aici se regăsesc cele mai multe companii, iar peste 90% din exporturi au loc în Nord.

Sudul Italiei este format din orașe precum Catania, Napoli, Tropea, Amalfi, Puglia sau Palermo. Zona sudică este mai tradițională și constant influențată de Marea Mediteraneeană. Aici există chiar și cultura siestei, timp în care majoritatea magazinelor se închid pentru pauza de la prânz.

Diferențe notabile între Italia din Sud și Italia din Nord:

Atitudine:

Există un stereotip conform căruia cetățenii italieni din Nord sunt mai muncitori și întreprinzători, iar cei din Sud sunt mai relaxați și leneși. Aceste idei se bazează pe faptul că în zona nordică există cele mai multe și importante afaceri, iar în partea sudică oamenii au fost influențați de plaje, soare și temperaturile de vară. În plus, cele mai importante centre industriale sunt situate în nord: Milano, Torino și Genoa. Deloc surprinzător, studiile arată că salariul mediu este mai mare în nordul Italiei decât în sud. Cu până la 4.000 de euro, scrie money.it.

Cultură:

Datorită apropierii nordului de granițele cu alte țări, cultura a evoluat într-un mod diferit. Acest lucru este vizibil în dialectele locale. Spre exemplu, în partea Alpină a Italiei dialectele sunt modelate de limba franceză sau germană. În gastronomie, influențele sunt evidente în brânzeturi, carne sau vinuri. În Sudul Italiei nu există granițe, iar singurele influențe s-au realizat prin intermediul celor care au venit de-a lungul istoriei din Spania, Grecia sau statele arabe.

Cultura Mediteraneeană:

Partea de Sud este bogată prin influența mării. Gastronomia și chiar viața este trăită într-un mod diferit, mai relaxant decât în Nord. Sudul este cunoscut pentru popularitatea cântecelor napolitane, iar tot aici a fost inventată pizza; mâncarea iconică a Italiei.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți. În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre...
Cele mai noi articole
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Când este pronunțat numele de Gucci, toată lumea se gândește la lux, opulență și la unul dintre cele mai mari branduri de modă din lume. Dacă ne întoarcem puțin în timp, vom afla de... citește tot
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
Coco Chanel a fost una dintre cele mai influente personalități în modă din istorie. Deși designerul a murit în 1971, creațiile sale și conceptele sale despre modă încă influențează... citește tot
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Înotul este un sport foarte sănătos de practicat, fiindcă ajută corpul uman să se dezvolte. Totodată, mișcările în apă îmbunătățesc starea psihică a persoanei și oferă un alt tonus... citește tot