Curiozități despre Sicilia. Aici se găsește cel mai mare vulcan din Europa

06.04.2022
Curiozități despre Sicilia. Aici se găsește cel mai mare vulcan din Europa

Sicilia este o regiune din Italia care cuprinde orașele Palermo, Catania, Agrigento, Caltanissetta, Enna, Messina, Ragusa, Siracusa și Trapani. Această zonă are o suprafață de 25.700 de kilometri pătrați și aproximativ 5,1 milioane de locuitori.

Lucruri mai puțin știute despre Sicilia

1. Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană și cea mai mare regiune din Italia. A doua cea mai mare insulă din Marea Mediterană aparține tot italienilor și este vorba despre Sardinia, care are o suprafață 24.100 de kilometri pătrați.

2. În Sicilia se găsește cel mai înalt vulcan activ din Europa, denumit muntele Etna. Acesta este situat pe coasta de est a insulei și are 3.326 de metri înălțime. Trebuie precizat că muntele Etna erupe de câteva ori pe an, însă nu este singurul vulcan activ din Sicilia, în regiune mai existând încă 10 vulcani.

3. În Sicilia sunt nouă dialecte vorbite, însă majoritatea oamenilor din zonă vorbește siciliana, cu toate că limba oficială este italiana. Siciliana este considerată o limbă distinctă și a fost recunoscută ca atare de UNESCO. Limba are origini dintr-o mare varietate de alte limbi: latină, greacă, spaniolă, franceză, catalană, provensală și arabă.

4. 86% din regiunea Siciliei este formată din dealuri și munți și doar 14% din câmpii.

5. Sonetele au apărut pentru prima dată în Sicilia. O sonetă este o poezie cu formă prozodică fixă, alcătuită din 14 versuri repartizate în două catrene cu rimă îmbrățișată și două terține cu rimă liberă. Aceasta a fost inventată de Giacomo da Lentini, în secolul al XIII-lea.

6. Insula Sicilia este la o distanță de doar 3 kilometri de restul Italiei.

7. Sicilia are coastă în trei mări diferite. În partea de sud se găsește Marea Mediterană, în nord Marea Tireniană și în est Marea Inonică.

8. Aici s-a născut celebrul matematician Arhimede, cel care a calculat pentru prima dată numărul pi.

9. Pe insulă pot fi văzute numeroase ruine ale civilizației grecești, de pe vremea când aceasta se afla sub stăpânirea vechii Elade.

10. Sicilia a fost o regiune independentă pentru aproximativ 750 de ani. Insula și-a obținut independența pentru prima dată în 1071, când aventurierul normand Robert Guiscard a cucerit Sicilia de la musulmani și a fondat regiunea Sicilia. Din anul 1816 aceasta a devenit zonă din Italia.

11. Cea mai mare sală de operă se găsește în Sicilia. Teatrul Massimo Vittorio Emanuele, sau pur și simplu Teatro Massimo, este situat în Palermo, capitala Siciliei. A fost construit în 1897 și are o capacitate de 1.387 de locuri.

12. Mafia a apărut pentru prima dată în regiunea Siciliei. Mafia siciliană sau Cosa Nostra, a început ca un grup de bărbați care ofereau protecție altor sicilieni și posibilitatea să își recupereze bunurile și vitele furate de hoți.

13. Orașul Siracuza a fost unul dintre cele mai mari orașe grecești din antichitate și se găsește în Sicilia.

14. Sicilienii mănâncă la micul dejun și înghețată.

15. Sicilia este al patrulea cel mai mare producător de vin din Italia.

16. Pizza din Sicilia este diferită față de cea din Italia. Pizza siciliană, cunoscută și sub numele de sfincione, adică burete, este dreptunghiulară și este o pâine groasă acoperită cu sos de roșii și hamsii.

Foto: kevmrc.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot