Ce au văzut ROMÂNII pentru prima dată la televizor? Cum arata prima transmisiune TV de la noi?

24.08.2020
Ce au văzut ROMÂNII pentru prima dată la televizor? Cum arata prima transmisiune TV de la noi?

De-a lungul timpului, numeroși ingineri și inventatori din mai multe țări au dezvoltat ceea ce azi se numește televiziune. Televiziunea reprezintă livrarea electronică de imagini în mișcare și sunet de la o sursă la un receptor.

Primele principii au fost studiate încă din secolul al XIX-lea, dar televiziunea este o invenție a perioadei interbelice. Acestea au fost inițial explorate prin metode electromecanice de scanare, transmisie și reproducere a imaginilor.

Televiziunea a fost concepută ca un posibil mediu pentru educație și comunicare interpersonală, însă până la jumătatea secolului a devenit un mediu de difuzare vibrant, folosind modelul radioului de difuzare pentru a aduce oamenilor din întreaga lume știri și divertisment.

În prezent, televiziunea este livrată într-o varietate de moduri: „în aer” prin undele radio terestre (televiziune tradițională de difuzare); de-a lungul cablurilor coaxiale (TV prin cablu); reflectare a sateliților deținuți pe orbita geostaționară a Pământului (satelit cu transmisie directă sau DBS, TV); transmis prin internet; și înregistrate optic pe discuri video digitale (DVD-uri) și discuri Blu-ray.

Standardele tehnice pentru televiziunea modernă, atât monocromă (alb-negru), cât și color, au fost stabilite pentru prima dată la mijlocul Secolului XX. Îmbunătățiri au fost făcute continuu din acel moment, însă tehnologia televiziunii s-a modificat considerabil la începutul Secolului XXI.

O mare atenție a fost acordată creșterii rezoluției imaginii (televiziune de înaltă definiție – HDTV) și modificării dimensiunilor receptorului TV pentru a afișa imagini pe ecran larg. În plus, transmiterea semnalelor de televiziune codate digital a fost instituită pentru a furniza servicii interactive și pentru a difuza mai multe programe în spațiul canalului ocupat anterior de un program.

Televiziunea a apărut printr-o descoperire pur accidentală. În anul 1872, în timp ce investiga materialele destinate utilizării cablului transatlantic, lucrătorul englez al telegrafului Joseph May și-a dat seama că un fir de seleniu variază în conductivitatea sa electrică.

Cercetările ulterioare au arătat că schimbarea s-a produs atunci când un fascicul de lumină solară a căzut pe sârmă, care din întâmplare fusese așezată pe o masă lângă fereastră. Deși importanța sa nu a fost realizată la acea vremea, situația respectivă a oferit baza schimbării luminii într-un semnal electric.

Televiziunea în România

Primul program de televiziune a avut loc în 1924, în SUA, iar la câțiva ani mai târziu în Marea Britanie.

Televiziunea a pătruns în România după aproximativ trei decenii, deși țările vestice aveau zilnic programe televizate. În ziua de 31 decembrie 1956 a avut loc prima transmisiune TV din ţara noastră, într-un studio situat pe strada Floreasca din București. Primul program de Revelion din țara noastră a fost transmis în anul 1957.

Reprezentanții TVR au precizat că toate programele (piese de teatru, varietăţi, spectacole de Revelion) erau difuzate în direct pentru că nu existau mijloace de înregistrare și de montaj. Începând cu anul 1958 a fost posibilă redarea filmelor pe peliculă de 16 mm și primul subiect filmat de operatorii din TVR a reprezentat-o festivitatea de deschidere a anului școlar din 1 septembrie 1958.

Zece ani mai târziu, televiziunea națională a început să transmită zilnic. Încă din 1970 sediul a fost mutat pe Calea Dorobaților, unde se află și în prezent. Primele probe pentru trecerea pe format color s-au făcut în 1981, definitivându-se în august 1983.

Primul canal privat de televiziune a apărut în 1991 și se numea Societatea pentru o Televiziune Independentă (SOTI), care transmitea pe frecvenţa TVR 2 după ce emisia acestui post se termina, scrie adevărul.ro.

Ulterior, au apărut și alte posturi de televiziune românești: Antena 1 (1993), Tele 7ABC (1994) și ProTV (1995).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot