Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai dormi? De ce este important somnul?

17.05.2021
Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai dormi? De ce este important somnul?

Organismul uman este unul complex și are nevoie de mai multe lucruri, pentru a funcționa la capacitate optimă. Somnul este un factor esențial în activitatea corpului și, în special, a sănătății mintale. Privarea de somn, pe termen lung, poate avea consecințe devastatoare pentru o persoană, care, în cel mai rău caz, poate duce chiar la deces.

Ce se întâmplă cu o persoană care nu doarme suficient?

Organismul uman este precum o baterie și are nevoie de repaus pentru a se reîncărca. Oamenii de știință au studiat ce s-ar întâmpla dacă o persoană nu ar mai dormi, iar concluzia este una singură: după mai multe zile de agonie și halucinații ar interveni decesul.

Potrivit cercetătorilor, o persoană își petrece o treime din viață dormind. Timp prețios pierdut, însă pentru organismul uman reprezintă o oportunitate de a se reface după o zi de activitate. Astfel, vechile celule sunt înlocuite cu altele noi pentru a funcționa la o capacitate optimă.

Lipsa somnului (stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme) face ca funcțiile creierului să dea rateuri. De exemplu, partea creierului ce este responsabilă pentru controlul limbajului, a memoriei de scurtă durată şi simţul timpului au mari probleme de funcționare. Organismul se comportă ca și cum am fi beți.

Totodată, capacitatea de lua decizii cât de cât raţionale şi în timp util este extrem de diminuată. Fix cum se întâmplă atunci când consumăm o cantitate mai mare de băuturi alcoolice. Lipsa somnului nu se va cunoaște foarte mult după 24 de ore, ba chiar persoanele în cauză se vor simți pline de energie, deoarece creierul va elimina dopamină, însă lucrurile se complică dacă nu se trece la somn.

Cât trebuie să doarmă o persoană pe noapte?

Conform specialiștilor, o persoană are nevoie de 7 ore de somn pentru a se reface după o zi. Mai precis, adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani ar fi bine să doarmă între 7 şi 9 ore pe noapte, de mai mult somn având nevoie adolescenţii şi copiii.

Cercetările au arătat că după numai 3 zile fără somn apar următoarele consecințe:

Lipsa somnului afectează mai întâi capacitatea de atenţie, vigilenţa, concentrarea, relaţionarea şi rapiditatea cu care rezolvi lucrurile. Potrivit specialiștilor, somnul are și rolul de a consolida ceea ce ai învățat în timpul zilei.

Lipsa somnului va duce la agravarea simptomelor de depresie. Un studiu realizat în SUA arată că persoanele diagnosticate cu depresie şi cu anxietate reuşesc să doarmă mai puţin de 6 ore pe noapte, odihna lor nefiind una calitativă.

Totodată, atunci când o persoană nu doarme se accelerează procesul de îmbătrânire, iar acest lucru se vede pe fața acesteia. Apar cearcănele, ochii umflați și un ten fad. Acest lucru se întâmplă fiindcă atunci când nu dormi, corpul tău eliberează în cantităţi mai mari cortizol, aşa-numitul hormon al stresului. Un nivel crescut al acestuia în organism afectează proteina responsabilă cu elasticitatea şi cu netezimea pielii, colagenul.

Deși multă lume nu ia somnul în serios, acesta este la fel de important precum mâncarea sau apa. Cu cât se doarme mai puțin cu atât consecințele vor fi mai grave, pe viitor. De aceea, specialiștii în sănătate, recomandă să se respecte orele de somn pentru a avea o viață normală.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot