Cum dormeau oamenii înainte de apariția curentului electric?

18.05.2022
Cum dormeau oamenii înainte de apariția curentului electric?

Somnul este o funcție esențială care permite corpului și minții să se reîncarce. Somnul sănătos ajută, de asemenea, organismul să rămână sănătos și să prevină bolile. Fără somn suficient, creierul nu poate funcționa corect. Oamenii care nu se odihnesc cum trebuie pot avea randamente scăzute pe timpul zilei și o stare continuă de oboseală.

Potrivit Sleep Advisor, una din trei persoane raportează că se luptă cu insomnie. Unii nu pot adormi deloc, iar altora le este greu să-și păstreze un ritm sănătos al somnului. Cu toate acestea, aceste perioade de veghe în miezul nopții ar putea să nu fie atât de anormale.

Privind istoria somnului uman, dovezile documentate arată că oamenii și-ar împărți în mod intenționat odihna în perioade. Această practică este în știința somnului cunoscută sub numele de somn bifazic sau segmentat.

Cum dormeau oamenii înainte de apariția curentului electric?

Cât timp oamenii au cutreierat Pământul, avem nevoie de somn. Pe măsură ce civilizațiile au evoluat, la fel și felul în care oamenii se odihneau. Schimbările culturale, migrația și progresele tehnologice sunt considerate factori în evoluția somnului. La fel ca respirația și mâncatul, somnul este o funcție naturală.

Având în vedere că documentația istorică a societăților de vânători-culegători și a agriculturii timpurii este limitată, cercetătorii s-au uitat la comunitățile actuale care trăiesc în moduri similare pentru a evalua obiceiurile de somn ale civilizațiilor antice.

O echipă de cercetători de la UCLA a examinat trei grupuri tradiționale de vânători-culegători în Tanzania, Bolivia și Namibia. În această cercetare a somnului, ei au descoperit că oamenii s-au culcat la aproximativ 3,5 ore după apusul soarelui, susținând ideea că mulți rămân treji din cauza tehnologiei moderne. Durata medie a somnului a fost de 6,25 ore, subiecții dormind mai puțin vara și mai mult iarna.

În plus, au descoperit că subiecții s-au trezit rar în timpul nopții. Pe baza descoperirilor din această cercetare a somnului, cercetătorii sugerează că somnul bifazic a evoluat după ce comunitățile antice au migrat mai spre nord, spre Europa, în care nopțile mai lungi ar putea fi întrerupt tiparele de somn, ducând în cele din urmă la odihnă segmentată.

Cu ajutorul referințelor textuale, cercetători precum Roger Ekirch indică dovezi că modelele de somn segmentate erau o practică comună în timpul Evului Mediu târziu și al Renașterii. În această perioadă, a fost considerat un obicei obișnuit ca oamenii să aibă o primă și a doua perioadă de odihnă în timpul nopții, în timp ce experimentau un timp de trezire pașnic între ele.

În loc să se simtă îngrijorați de faptul că sunt treji în miezul nopții, cetățenii foloseau acest timp pentru rugăciune, reflecție, sex, treburi, lectură la lumina lumânărilor și pentru a vizita prietenii.

Referințele la somnul bifazic au început să se reducă la sfârșitul anilor 1600. Potrivit unui raport de la BBC, acest tipar a început inițial în grupurile urbane de clasă superioară din nordul Europei și, în cele din urmă, sa extins la majoritatea civilizației occidentale în următoarele două secole.

Revoluția industrială a fost în apogeul secolului al XIX-lea. Zilele lungi de lucru și programul înregimentat din fabrică (inclusiv două schimburi) făceau ca oamenii să nu mai poată face pauză de somn oricând doreau. În schimb, pentru eficiență, au început să-și comprime somnul într-un singur ciclu.

Odată cu apariția străzilor iluminate public și a energiei electrice, rezidenții urbani s-au îndepărtat și mai mult de la un program bifazic. De asemenea, au devenit mai conștienți de trecerea timpului și de productivitatea oferită în timpul stării de veghe.

Până în anii 1920, toate referirile la un program de somn bifazic sau segmentat au încetat complet.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot
Unde este situat apendicele?
Unde este situat apendicele?
Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o... citește tot