Cum dormeau oamenii înainte de apariția curentului electric?

18.05.2022
Cum dormeau oamenii înainte de apariția curentului electric?

Somnul este o funcție esențială care permite corpului și minții să se reîncarce. Somnul sănătos ajută, de asemenea, organismul să rămână sănătos și să prevină bolile. Fără somn suficient, creierul nu poate funcționa corect. Oamenii care nu se odihnesc cum trebuie pot avea randamente scăzute pe timpul zilei și o stare continuă de oboseală.

Potrivit Sleep Advisor, una din trei persoane raportează că se luptă cu insomnie. Unii nu pot adormi deloc, iar altora le este greu să-și păstreze un ritm sănătos al somnului. Cu toate acestea, aceste perioade de veghe în miezul nopții ar putea să nu fie atât de anormale.

Privind istoria somnului uman, dovezile documentate arată că oamenii și-ar împărți în mod intenționat odihna în perioade. Această practică este în știința somnului cunoscută sub numele de somn bifazic sau segmentat.

Cum dormeau oamenii înainte de apariția curentului electric?

Cât timp oamenii au cutreierat Pământul, avem nevoie de somn. Pe măsură ce civilizațiile au evoluat, la fel și felul în care oamenii se odihneau. Schimbările culturale, migrația și progresele tehnologice sunt considerate factori în evoluția somnului. La fel ca respirația și mâncatul, somnul este o funcție naturală.

Având în vedere că documentația istorică a societăților de vânători-culegători și a agriculturii timpurii este limitată, cercetătorii s-au uitat la comunitățile actuale care trăiesc în moduri similare pentru a evalua obiceiurile de somn ale civilizațiilor antice.

O echipă de cercetători de la UCLA a examinat trei grupuri tradiționale de vânători-culegători în Tanzania, Bolivia și Namibia. În această cercetare a somnului, ei au descoperit că oamenii s-au culcat la aproximativ 3,5 ore după apusul soarelui, susținând ideea că mulți rămân treji din cauza tehnologiei moderne. Durata medie a somnului a fost de 6,25 ore, subiecții dormind mai puțin vara și mai mult iarna.

În plus, au descoperit că subiecții s-au trezit rar în timpul nopții. Pe baza descoperirilor din această cercetare a somnului, cercetătorii sugerează că somnul bifazic a evoluat după ce comunitățile antice au migrat mai spre nord, spre Europa, în care nopțile mai lungi ar putea fi întrerupt tiparele de somn, ducând în cele din urmă la odihnă segmentată.

Cu ajutorul referințelor textuale, cercetători precum Roger Ekirch indică dovezi că modelele de somn segmentate erau o practică comună în timpul Evului Mediu târziu și al Renașterii. În această perioadă, a fost considerat un obicei obișnuit ca oamenii să aibă o primă și a doua perioadă de odihnă în timpul nopții, în timp ce experimentau un timp de trezire pașnic între ele.

În loc să se simtă îngrijorați de faptul că sunt treji în miezul nopții, cetățenii foloseau acest timp pentru rugăciune, reflecție, sex, treburi, lectură la lumina lumânărilor și pentru a vizita prietenii.

Referințele la somnul bifazic au început să se reducă la sfârșitul anilor 1600. Potrivit unui raport de la BBC, acest tipar a început inițial în grupurile urbane de clasă superioară din nordul Europei și, în cele din urmă, sa extins la majoritatea civilizației occidentale în următoarele două secole.

Revoluția industrială a fost în apogeul secolului al XIX-lea. Zilele lungi de lucru și programul înregimentat din fabrică (inclusiv două schimburi) făceau ca oamenii să nu mai poată face pauză de somn oricând doreau. În schimb, pentru eficiență, au început să-și comprime somnul într-un singur ciclu.

Odată cu apariția străzilor iluminate public și a energiei electrice, rezidenții urbani s-au îndepărtat și mai mult de la un program bifazic. De asemenea, au devenit mai conștienți de trecerea timpului și de productivitatea oferită în timpul stării de veghe.

Până în anii 1920, toate referirile la un program de somn bifazic sau segmentat au încetat complet.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot