Este adevărat că dacă dormi cu televizorul aprins poți să faci diabet?

28.06.2022
Este adevărat că dacă dormi cu televizorul aprins poți să faci diabet?

Somnul este indispensabil pentru corpul uman. Acesta ajută la reglarea tuturor funcțiilor organismului și îl pregătește pentru o nouă zi plină de activități fizice și psihice. Importanța somnului este de necontestat, însă felul în care acesta are loc contează foarte mult.

Un grup de cercetători a făcut mai multe studii asupra somnului și a ajuns la concluzia că dormitul cu lumina aprinsă afectează calitatea acestuia. Se pare că organismul uman nu se odihnește foarte bine atunci când este o sursă de lumină aprinsă. Ba mai mult, acest aspect poate duce și la grave probleme de sănătate pe termen lung.

Expunerea la orice cantitate de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, a obezității și a hipertensiunii arteriale atât la bărbați în vârstă, cât și la femei, a declarat Phyllis Zee, șeful studiilor despre somn la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, potrivit cnn.com.

Studiile au fost realizate pe un grup de tineri adulți, de 20 de ani. Potrivit datelor publicate, somnul cu televizorul aprins sau cu o sursă mică de lumină a perturbat calitatea acestuia, arătând o creștere a glicemiei și a ritmului cardiac. Lumina slabă a pătruns în pleoape și a perturbat somnul tinerilor, în ciuda faptului că participanții au dormit cu ochii închiși.

Ce se întâmplă cu o persoană care nu doarme suficient?

Organismul uman este precum o baterie și are nevoie de repaus pentru a se reîncărca. Oamenii de știință au studiat ce s-ar întâmpla dacă o persoană nu ar mai dormi, iar concluzia este una singură: după mai multe zile de agonie și halucinații ar interveni decesul.

Potrivit cercetătorilor, o persoană își petrece o treime din viață dormind. Timp prețios pierdut, însă pentru organismul uman reprezintă o oportunitate de a se reface după o zi de activitate. Astfel, vechile celule sunt înlocuite cu altele noi pentru a funcționa la o capacitate optimă.

Lipsa somnului (stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme) face ca funcțiile creierului să dea rateuri. De exemplu, partea creierului ce este responsabilă pentru controlul limbajului, a memoriei de scurtă durată şi simţul timpului au mari probleme de funcționare. Organismul se comportă ca și cum am fi beți.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 12 august este a 224-a zi a calendarului gregorian și a 225-a zi în anii bisecți. În această zi, de-a lungul vremii, istoria a consemnat o serie de evenimente care au marcat...
Cele mai noi articole
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot
De ce sângele este roșu?
De ce sângele este roșu?
Sângele este lichidul care ajută organismul uman să funcționeze, circulând prin vene și artere, asigurând astfel nutriția și oxigenarea corpului. Când te uiți la venele unui organism uman... citește tot