Este adevărat că dacă dormi cu televizorul aprins poți să faci diabet?

28.06.2022
Este adevărat că dacă dormi cu televizorul aprins poți să faci diabet?

Somnul este indispensabil pentru corpul uman. Acesta ajută la reglarea tuturor funcțiilor organismului și îl pregătește pentru o nouă zi plină de activități fizice și psihice. Importanța somnului este de necontestat, însă felul în care acesta are loc contează foarte mult.

Un grup de cercetători a făcut mai multe studii asupra somnului și a ajuns la concluzia că dormitul cu lumina aprinsă afectează calitatea acestuia. Se pare că organismul uman nu se odihnește foarte bine atunci când este o sursă de lumină aprinsă. Ba mai mult, acest aspect poate duce și la grave probleme de sănătate pe termen lung.

Expunerea la orice cantitate de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, a obezității și a hipertensiunii arteriale atât la bărbați în vârstă, cât și la femei, a declarat Phyllis Zee, șeful studiilor despre somn la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, potrivit cnn.com.

Studiile au fost realizate pe un grup de tineri adulți, de 20 de ani. Potrivit datelor publicate, somnul cu televizorul aprins sau cu o sursă mică de lumină a perturbat calitatea acestuia, arătând o creștere a glicemiei și a ritmului cardiac. Lumina slabă a pătruns în pleoape și a perturbat somnul tinerilor, în ciuda faptului că participanții au dormit cu ochii închiși.

Ce se întâmplă cu o persoană care nu doarme suficient?

Organismul uman este precum o baterie și are nevoie de repaus pentru a se reîncărca. Oamenii de știință au studiat ce s-ar întâmpla dacă o persoană nu ar mai dormi, iar concluzia este una singură: după mai multe zile de agonie și halucinații ar interveni decesul.

Potrivit cercetătorilor, o persoană își petrece o treime din viață dormind. Timp prețios pierdut, însă pentru organismul uman reprezintă o oportunitate de a se reface după o zi de activitate. Astfel, vechile celule sunt înlocuite cu altele noi pentru a funcționa la o capacitate optimă.

Lipsa somnului (stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme) face ca funcțiile creierului să dea rateuri. De exemplu, partea creierului ce este responsabilă pentru controlul limbajului, a memoriei de scurtă durată şi simţul timpului au mari probleme de funcționare. Organismul se comportă ca și cum am fi beți.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot