Este adevărat că dacă dormi cu televizorul aprins poți să faci diabet?

28.06.2022
Este adevărat că dacă dormi cu televizorul aprins poți să faci diabet?

Somnul este indispensabil pentru corpul uman. Acesta ajută la reglarea tuturor funcțiilor organismului și îl pregătește pentru o nouă zi plină de activități fizice și psihice. Importanța somnului este de necontestat, însă felul în care acesta are loc contează foarte mult.

Un grup de cercetători a făcut mai multe studii asupra somnului și a ajuns la concluzia că dormitul cu lumina aprinsă afectează calitatea acestuia. Se pare că organismul uman nu se odihnește foarte bine atunci când este o sursă de lumină aprinsă. Ba mai mult, acest aspect poate duce și la grave probleme de sănătate pe termen lung.

Expunerea la orice cantitate de lumină în timpul perioadei de somn a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, a obezității și a hipertensiunii arteriale atât la bărbați în vârstă, cât și la femei, a declarat Phyllis Zee, șeful studiilor despre somn la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, potrivit cnn.com.

Studiile au fost realizate pe un grup de tineri adulți, de 20 de ani. Potrivit datelor publicate, somnul cu televizorul aprins sau cu o sursă mică de lumină a perturbat calitatea acestuia, arătând o creștere a glicemiei și a ritmului cardiac. Lumina slabă a pătruns în pleoape și a perturbat somnul tinerilor, în ciuda faptului că participanții au dormit cu ochii închiși.

Ce se întâmplă cu o persoană care nu doarme suficient?

Organismul uman este precum o baterie și are nevoie de repaus pentru a se reîncărca. Oamenii de știință au studiat ce s-ar întâmpla dacă o persoană nu ar mai dormi, iar concluzia este una singură: după mai multe zile de agonie și halucinații ar interveni decesul.

Potrivit cercetătorilor, o persoană își petrece o treime din viață dormind. Timp prețios pierdut, însă pentru organismul uman reprezintă o oportunitate de a se reface după o zi de activitate. Astfel, vechile celule sunt înlocuite cu altele noi pentru a funcționa la o capacitate optimă.

Lipsa somnului (stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise; starea celui care doarme) face ca funcțiile creierului să dea rateuri. De exemplu, partea creierului ce este responsabilă pentru controlul limbajului, a memoriei de scurtă durată şi simţul timpului au mari probleme de funcționare. Organismul se comportă ca și cum am fi beți.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot