De ce nu e bine să dormi cu plante în cameră? Cum afectează plantele somnul?

17.06.2021
De ce nu e bine să dormi cu plante în cameră? Cum afectează plantele somnul?

S-a dezbătut foarte des cât de bine este sau nu să ai plante în dormitor. Pe de o parte, unii dintre noi spun că plantele sunt potrivite în dormitor, deoarece produc oxigen. Pe de altă parte, experții Feng Shui afirmă că plantele nu ar trebui să fie în spațiul unde dormim, deoarece produc energie care ne poate tulbura somnul.

De ce nu e bine să dormi cu plante în cameră?

Potrivit expertului Feng Shui, Rodika Tchi, plantele au energie puternică și vibrantă de creștere și mișcare – energie yang – care nu este energia feng shui recomandată pentru dormitor.

La prima vedere, această explicație are sens. Fermierii știu de mult că unele culturi, precum porumbul și sorgul cresc mai mult noaptea. Potrivit Universității din California, San Diego, acest comportament este cunoscut sub numele de „complexul de seară”. Acesta afectează calitatea somnului și modul în care ne relaxăm noaptea. Cu toate acestea, nu există o explicație științifică care să susțină această afirmație.

Ceea ce s-a constatat este că plantele afectează calitatea aerului din dormitor și, prin urmare, Feng Shui-ul dormitorului într-o oarecare măsură. Plantele afectează nivelurile de oxigen și dioxid de carbon și ambele au un impact direct asupra calității somnului.

Potrivit Universității din California, Santa Barbara, plantele degajă aproximativ jumătate din dioxidul de carbon pe care îl absorb în timpul vieții .

Oxigenul este produs atunci când se întâmplă fotosinteza . Un ingredient principal pentru ca fotosinteza să aibă loc este prezența soarelui, unde transformă dioxidul de carbon și apa în zahăr pentru hrană.

Noaptea, însă, fotosinteza nu poate avea loc din cauza lipsei de lumină solară. Drept urmare, degajă mai mult dioxid de carbon decât absorb, care este produs atunci când ard zahăr ca hrană pentru a rămâne în viață.

Cum afectează dioxidul de carbon somnul?

V-ați simțit vreodată somnoros într-o sală de ședință sau într-o sală de clasă unde erau foarte mulți oameni? Acest lucru era din cauza „împărțirii” aerului cu ceilalți. Nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon din sângele nostru ne pot afecta concentrația și ne pot face somnolenți, în timp ce nivelurile ușoare de dioxid de carbon din sânge stimulează somnul.

Cu toate acestea, plantele produc dioxid de carbon noaptea. De ce nu ne ajută să dormim mai repede și mai bine? Ei bine, pe măsură ce progresează noaptea, dormitorul va fi umplut cu dioxid de carbon, care poate provoca hipercapnie, o afecțiune în care există o concentrație anormal de mare de dioxid de carbon în sânge. Această afecțiune declanșează în mod normal un reflex care ne mărește stilul de respirație pentru a accesa mai mult oxigen.

Creierul nostru reglează cantitatea de dioxid de carbon din fluxul sanguin. Deci, atunci când dormitorul este plin de dioxid de carbon, respirație se va regla, chiar și atunci când dormim. Vom avea tendința de a respira excesiv, de obicei cu respirații scurte și frecvente, pentru a compensa nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon.

Această schimbare a respirației este modul în care somnul este perturbat. În timp ce dormim, vom întoarce brusc capul sau ne vom mișca în pat, în timp ce gâfâim pentru mai mult oxigen. Acesta poate fi și motivul pentru care unii oameni se trezesc dormind mai bine fără partenerul lor. 🙂

Fără o ființă umană vie care expiră dioxidul de carbon, corpul nostru va avea mai puține mișcări care îl va trezi în mijlocul nopții. Cu toate acestea, nu toate plantele eliberează dioxid de carbon noaptea. Unele fac de fapt invers, eliberează dioxid de carbon în timpul zilei și oxigen noaptea.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot