Ce plante sunt ocrotite de lege în România?

10.06.2021
Ce plante sunt ocrotite de lege în România?

Multe flori care împodobeau cândva câmpiile şi munţii din țara noastră au sfârșit prin a fi rupte fără milă, motiv pentru care fie au dispărut, fie au devenit din ce în ce mai rare.

Plante ocrotite de lege în România

În prezent, aceste plante o mare importanţă ştiinţifică, dar şi estetică, fiind ocrotite prin lege tocmai pentru a permite perpetuarea lor în flora României.

Potrivit datelor biologilor și cercetătorilor arată că, în momentul de faţă, flora României este destul de bogată. Dintre acestea, peste 200 de specii au fost declarate monumente ale naturii și sunt ocrotite prin lege deoarece sunt rare sau cresc în areale extrem de restrânse, cele mai multe astfel de specii fiind întâlnite în zonele de munte şi în Delta Dunării.

Iată care sunt cele mai importante plante ocrotite prin lege în România:

1. FLOAREA DE COLȚ

Cunoscută și sub denumirea de Floarea Reginei, Floarea de colț este o specie care a fost declarată monument al naturii în anul 1933, prin Decret Regal.

Floare de Colț

Este o plantă erbacee, perenă, din familia Asteraceae, de o frumuseţe aparte și, totodată, cea mai rară din întreaga floră montană. Are tulpina subţire, frunze liniare şi flori grupate în inflorescenţe înconjurate de nişte frunze pâsloase care îi dau un aspect de steluţă.

Floarea de colț creşte în munţii calcaroşi, pe pajiştile de pe versanţii abrupţi şi însoriţi sau pe stânci. Este întâlnită în Munţii Vrancei, Munţii Bucegi, Munţii Făgăraşului, Munţii Maramureşului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlău, Retezat, Godeanu.

2. GAROFIȚA PIETREI CRAIULUI

Este o plantă protejată de lege, dar pe cale de dispariție, care crește doar pe brânele stâncoase din Munții Piatra Craiului.

Garofita Pietrei Craiului

Originea acestei flori nu este cunoscută nici astăzi. Ceea ce se cunoaște este faptul că a fost descoperită în urmă cu peste 150 de ani pe crestele prăpăstioase din Piatra Craiului de către doi botaniști ardeleni, Kotschy și Schott. Ea nu a mai fost găsită, însă, în nici un alt loc din lume şi nici măcar pe vreuna dintre culmile muntoase vecine Pietrei Craiului.

3. BUJORUL ROMÂNESC

Bujorul românesc este o specie unică în Europa, fiind ocrotită de lege dinaintea Celui de-al Doilea Război Mondial. Specialiștii spun că istoria acestei plante începe încă din timpul erei glaciare.

Bujor românesc

 

Cunoscută și sub denumirea botanică de Paeonia romanica peregrina, această floare este cea mai veche din România. Există cinci rezervaţii naturale de bujori româneşti în țara noastră, și anume în zona Olteniei, în județele Mureş şi Giurgiu, precum și în pădurile din Dobrogea, între Tuzla, Mangalia, Babadag, Niculițel și Baia.

Floarea are culoarea roșie, dar are mai puține petale comparativ cu bujorul de grădină, în timp ce frunzele sunt mai adânc și mai dens sectate.

4. PAPUCUL DOAMNEI

Printe primele plante ocrotite de lege în România în anul 1933 s-a numărat și Papucul Doamnei. Este o specie foarte rară de orhidee, fiind pe cale de dispariție în toată Europa. Se află pe primul loc pe lista plantelor protejate de lege.

Papucul doamnei

 

Această floare se întâlneşte în păduri mai mult sau mai puţin umbroase, pe coaste sau pe terenuri calcaroase. Poate atinge o înălţime de până la doi metri, iar frunzele de culoarea roșu închis spre mov închis au o lungime cuprinsă între 6 și 12 cm şi o lățime de 2-4 cm.

5. CRINUL DE PĂDURE

Este o plantă rară, ocrotită prin lege, care își are originile în pădurile de fag şi de stejar situate în vestul Europei. Odată ajunsă pe teritoriul României a fost trecută pe lista plantelor protejate de lege.

Crinul de pădure

 

Crinul de pădure este o plantă sălbatică ce înflorește în lunile mai și iunie. Dintr-un singur fir de crin de pădure pot înflori până la 50 de flori. Florile Crinului au mai multe culori: roșu, roz sau violet.

6. NUFĂRUL TERMAL

Descoperit în anul 1789, Nufărul termal a fost declarat monument al naturii în 1931. Este o specie endemică ce creşte doar în apele călduţe ale pârâului Petea din zona Băilor Felix.

Nufărul termal

 

De asemenea, Nufărul termal creşte şi în centrul staţiunii Băile Felix, într-o rezervaţie naturală care mai cuprinde și broaşte ţestoase. Nuferii au culoarea alb-gălbuie şi un parfum discret și, spre deosebire de alte flori, se deschid seara şi se închid dimineaţa, în jurul orei 10.

Foto: Wikipedia, Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot