Ce este oximetria? Cum este afectată sănătatea omului de lipsa oxigenului în sânge?

11.01.2021
Ce este oximetria? Cum este afectată sănătatea omului de lipsa oxigenului în sânge?

Organismul uman este unul fragil. Sănătatea corpului este cel mai important lucru din viața unei persoane. Cu toate că sunt oameni care își neglijează organismul, supunăndu-l la tot felul de presiuni, cei mai mulți au grijă de propriul corp ca de un templu.

O zicală celebră din latină spune: „Mens sana in corpore sano”, care în traducere liberă înseamnă „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Însă, ce se întâmplă atunci când organismul s-a îmbolnăvit și are nevoie de ajutor? Cum tratăm corpul?

În primul rând, cel mai indicat este să consultăm un doctor pentru a afla problema. Oxigenarea deficitară a sângelui este o boală tot mai des întâlnită, în ultima vreme.

Specialiștii în sănătate, susțin că nivelul normal de oxigen din sânge trebuie să fie între 95-100%, cel puțin 93%, iar valorile sub 90% duc la hipoxemie. Dacă nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut, inima și creierul nu funcționează normal, fiind suprasolicitate.

Cum îți dai seama că nivelul de oxigen din sânge este scăzut?

Atunci când nivelul de oxigen din sânge scade apar mai multe simptome, care de multe ori nu sunt luate în seamă și nu sunt asociate acestei probleme. Astfel, o persoană poate prezenta următoarele semne: amețeală, confuzie, dureri de cap, oboseala cronică sau extenuare, dificultăți în a respira, tensiune arterială crescută, respirație rapidă, lipsă de coordonare sau dureri în piept.

Așadar, când nivelul de oxigen din sânge scade este nevoie de oxigenoterapie, care poate fi începută doar la indicația unui medic specialist.

Cum se calculează oximetria?

Oximetria este măsurarea nivelului de oxigen din sânge. Pentru acest lucru este nevoie de un dispozitiv numit pulsoximetru. Aparatul este în stare sa calculeze saturația periferică a oxigenului (SpO2) și pulsul.

Pulsoximetrele se pot aplica la nivelul unui deget de la mână, de la picior sau la lobul urechii. Rezultatele pot fi afectate la pacientele cu unghii false sau lăcuite.

Nivelul scăzut de oxigen din sânge poate duce la apariția diferitelor boli, cum ar fi: boli pulmonare (BPOC, pneumonie, astm, emfizem, fibroză pulmonară, bronșită), boli de inimă, anemie, febră și inclusiv infectarea mai ușor cu Covid-19.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot