De ce primăvara vine mai târziu la munte?

27.02.2023
De ce primăvara vine mai târziu la munte?

Cu toții am observat că la munte temperatura este mai scăzută decât în zonele de câmpie și, ca atare, primăvara vine mai târziu. Această situație are o explicație logică și este una destul de complexă. La noi în țară există patru anotimpuri: primăvară, vară, toamnă și iarnă. Trecerea de la un anotimp la altul se face treptat și diferă de la regiunile cu altitudine înaltă la cele cu altitudine mai joasă.

Pentru a înțelege de ce primăvara vine mai târziu la munte decât la câmpie trebuie înțeles fenomenul de încălzire. Acest proces este influențat de gravitație și de compoziția atmosferică. Cele două componente joacă un rol direct direct în încălzirea de la nivelul solului.

Atmosfera și gravitația influențează căldura

Atmosfera planetei protejează viața de pe Pământ de radiațiile cosmice. Fără acest strat subțire de gaze Terra ar arăta cu totul altfel. Potrivit oamenilor de știință, 99% din atmosfera terestră se întinde în primii 30 de kilometri de la sol. Ba mai mult, 90% din această atmosferă se întinde până la doar 16 kilometri deasupra nivelului mării. Cu alte cuvinte, fără acest strat protector nu ar exista viață pe planetă, cu atât mai puțin viață inteligentă.

Atmosfera Pământului este formată din molecule, iar acestea sunt atrase spre sol de forța gravitațională a planetei. Așadar, ca urmare a gravitației în apropierea nivelului mării se vor acumula cele mai multe molecule atmosferice. Pe lângă forța gravitațională exercitată asupra acestor molecule se adaugă și presiunea altor molecule din aer, care vine peste ele.

Așadar, cu cât ne apropiem mai mult de nivelul mării cu atât densitatea aerului este mai mare, iar moleculele sunt mai îngrămădite, iar frecarea dintre ele duce la căldură. Toată această densitate de molecule este numită presiune atmosferică, iar ea scade pe măsură ce urcăm pe verticală. Practic, la munte moleculele de atmosferă sunt mai rarefiate și, ca atare, temperatura este mai scăzută.

Trebuie precizat că presiunea atmosferică scăzută duce și la precipitații mai multe, fie de ploaie sau de ninsoare, iar acest lucru face ca primăvara să vină mai târziu la munte decât la câmpie. Așadar, aerul rarefiat de la munte influențează direct temperatura și, ca atare, schimbarea anotimpului se produce mai greu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot