De ce primăvara vine mai târziu la munte?

27.02.2023
De ce primăvara vine mai târziu la munte?

Cu toții am observat că la munte temperatura este mai scăzută decât în zonele de câmpie și, ca atare, primăvara vine mai târziu. Această situație are o explicație logică și este una destul de complexă. La noi în țară există patru anotimpuri: primăvară, vară, toamnă și iarnă. Trecerea de la un anotimp la altul se face treptat și diferă de la regiunile cu altitudine înaltă la cele cu altitudine mai joasă.

Pentru a înțelege de ce primăvara vine mai târziu la munte decât la câmpie trebuie înțeles fenomenul de încălzire. Acest proces este influențat de gravitație și de compoziția atmosferică. Cele două componente joacă un rol direct direct în încălzirea de la nivelul solului.

Atmosfera și gravitația influențează căldura

Atmosfera planetei protejează viața de pe Pământ de radiațiile cosmice. Fără acest strat subțire de gaze Terra ar arăta cu totul altfel. Potrivit oamenilor de știință, 99% din atmosfera terestră se întinde în primii 30 de kilometri de la sol. Ba mai mult, 90% din această atmosferă se întinde până la doar 16 kilometri deasupra nivelului mării. Cu alte cuvinte, fără acest strat protector nu ar exista viață pe planetă, cu atât mai puțin viață inteligentă.

Atmosfera Pământului este formată din molecule, iar acestea sunt atrase spre sol de forța gravitațională a planetei. Așadar, ca urmare a gravitației în apropierea nivelului mării se vor acumula cele mai multe molecule atmosferice. Pe lângă forța gravitațională exercitată asupra acestor molecule se adaugă și presiunea altor molecule din aer, care vine peste ele.

Așadar, cu cât ne apropiem mai mult de nivelul mării cu atât densitatea aerului este mai mare, iar moleculele sunt mai îngrămădite, iar frecarea dintre ele duce la căldură. Toată această densitate de molecule este numită presiune atmosferică, iar ea scade pe măsură ce urcăm pe verticală. Practic, la munte moleculele de atmosferă sunt mai rarefiate și, ca atare, temperatura este mai scăzută.

Trebuie precizat că presiunea atmosferică scăzută duce și la precipitații mai multe, fie de ploaie sau de ninsoare, iar acest lucru face ca primăvara să vină mai târziu la munte decât la câmpie. Așadar, aerul rarefiat de la munte influențează direct temperatura și, ca atare, schimbarea anotimpului se produce mai greu.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot