De ce primăvara vine mai târziu la munte?

27.02.2023
De ce primăvara vine mai târziu la munte?

Cu toții am observat că la munte temperatura este mai scăzută decât în zonele de câmpie și, ca atare, primăvara vine mai târziu. Această situație are o explicație logică și este una destul de complexă. La noi în țară există patru anotimpuri: primăvară, vară, toamnă și iarnă. Trecerea de la un anotimp la altul se face treptat și diferă de la regiunile cu altitudine înaltă la cele cu altitudine mai joasă.

Pentru a înțelege de ce primăvara vine mai târziu la munte decât la câmpie trebuie înțeles fenomenul de încălzire. Acest proces este influențat de gravitație și de compoziția atmosferică. Cele două componente joacă un rol direct direct în încălzirea de la nivelul solului.

Atmosfera și gravitația influențează căldura

Atmosfera planetei protejează viața de pe Pământ de radiațiile cosmice. Fără acest strat subțire de gaze Terra ar arăta cu totul altfel. Potrivit oamenilor de știință, 99% din atmosfera terestră se întinde în primii 30 de kilometri de la sol. Ba mai mult, 90% din această atmosferă se întinde până la doar 16 kilometri deasupra nivelului mării. Cu alte cuvinte, fără acest strat protector nu ar exista viață pe planetă, cu atât mai puțin viață inteligentă.

Atmosfera Pământului este formată din molecule, iar acestea sunt atrase spre sol de forța gravitațională a planetei. Așadar, ca urmare a gravitației în apropierea nivelului mării se vor acumula cele mai multe molecule atmosferice. Pe lângă forța gravitațională exercitată asupra acestor molecule se adaugă și presiunea altor molecule din aer, care vine peste ele.

Așadar, cu cât ne apropiem mai mult de nivelul mării cu atât densitatea aerului este mai mare, iar moleculele sunt mai îngrămădite, iar frecarea dintre ele duce la căldură. Toată această densitate de molecule este numită presiune atmosferică, iar ea scade pe măsură ce urcăm pe verticală. Practic, la munte moleculele de atmosferă sunt mai rarefiate și, ca atare, temperatura este mai scăzută.

Trebuie precizat că presiunea atmosferică scăzută duce și la precipitații mai multe, fie de ploaie sau de ninsoare, iar acest lucru face ca primăvara să vină mai târziu la munte decât la câmpie. Așadar, aerul rarefiat de la munte influențează direct temperatura și, ca atare, schimbarea anotimpului se produce mai greu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot