Care este cel mai mic munte din lume?

01.03.2024
Care este cel mai mic munte din lume?

De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În România, cel mai înalt este Vârful Moldoveanu cu o altitudine de 2.544 m. Totuși, care este cel mai mic munte din lume?

Care este cel mai scund munte din lume?

Muntele Wycheproof din Australia este considerat ca fiind cel mai mic munte înregistrat din lume. Situat în zona teritorială Terrick Terrick din Australia, acesta este la 486 de metri deasupra nivelului mării, dar la doar 147 de metri deasupra terenului înconjurător. Muntele Wycheproof este format din granit.

Orașul Wycheproof este situat pe versanții de sud-vest ai muntelui. Primele atestări ale așezării au fost în anul 1846, dar localitatea nu a fost cercetată până în 1875. Numele „Wycheproof” provine din limba aborigenă locală, „wichi-poorp”, și se traduce prin „iarbă pe un deal”. Muntele joacă un rol în comunitatea locală și în fiecare an pe munte se organizează curse de rezistență. Există multe trasee de mers pe jos și în zonă pot fi văzute animale sălbatice locale, cum ar fi emu și canguri.

Deși între Everest și Muntele Wycheproof este o diferență de peste 8.000 de metri, statisticile arată că mai mulți oameni au ajuns în vârful Everestului decât în vârful Muntelui Wycheproof, din sudul Australiei.

Care sunt cei mai mici munți din România?

Munții Măcin care fac parte din Munții Dobrogei sunt considerați a fi cei mai mici munți din România, având altitudinea maximă de 467 m. Înălţimea scăzută este datorată mai ales proceselor exogene care au acţionat prin erodarea materialului constituent al rocilor, expunând în prezent la suprafaţă roci care erau în momentul formării catenei muntoase la baza sa.

Unde se află Vârful Everest?

Munții Himalaya sunt cei mai tineri de pe glob, dar și cei mai înalți. Acest sistem muntos se întinde din Pakistan până în India, China, Nepal și Bhutan. Aici,  întâlnim cele mai înalte vârfuri, precum Vârful Everest (8.848 m), K2 (8.611 m), Kangchenjunga (8.586 m), Makalu (8.462 m), Lhotse (8.516 m), Cho Oyu (8.201 m), Manaslu (8.156 m), Dhaulagiri (8.167 m), Nanga Parbat (8.125 m), Annapurna (8.091 m).

Cel mai înalt munte din lume este Vârful Everest. Până de curând, înălțimea acestuia măsura 8.848m, însă ultimele calcule au arătat că acesta este cu 0,86 m mai mare. Așadar, noua înălțime a Muntelui Everest este de 8.848,86 m.

Înălțimea de 8.848 m pe care o folosise Nepalul pentru Muntele Everest a fost determinată de Studiul Indiei din anul 1954, dar pentru prima dată țara a efectuat acum propria măsurare a vârfului. Patru topografi nepalezi au petrecut doi ani de pregătire pentru această misiune, înainte de a se îndrepta spre vârf.

Înălțimile munților sunt măsurate cu nivelul mediu al mării ca bază. Deci, nu se poate spune exact unde este partea de jos a muntelui. Topografii nepalezi au folosit Golful Bengal ca nivel al mării, dar cei indieni au cercetat un punct mai aproape de Everest, lângă granița India-Nepal, dinspre golf, și au putut să ofere topografilor nepalezi înălțimea în acel punct.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot