De ce la munte aerul este mai curat?

30.11.2021
De ce la munte aerul este mai curat?

Foarte multe persoane din România, atunci când au puțin timp liber, aleg să meargă la munte. Se spune că în felul acesta se relaxează și își încarcă bateriile pentru a face față stresului cotidian și problemelor de zi cu zi. Pe lângă peisajul care îți dă o stare de liniște, aerul montan are și el un rol benefic pentru sănătatea umană.

Foarte multe persoane preferă să meargă la munte decât la mare. Partea bună este că la munte poți să mergi în orice perioadă a anului, spre deosebire de mare unde te poți duce doar în perioada sezonului estival. Pasionații de drumeții montane pot alege o plimbare în mijlocul naturii indiferent de cum e vremea afară, fiindcă la munte peisajul este verde tot timpul anului.

De ce la munte aerul este mai curat?

Multă lume se întreabă de ce aerul la munte este mai curat decât la altitudini mai joase, iar răspunsul are logică. Ei bine, la munte, există mult mai multă verdeață și copaci care absorb dioxidul de carbon și elimină în atmosferă oxigen, făcând ca aerul să fie mult mai curat. Totodată, aici, nu sunt atât de multe de mașini și fabrici, ca în marile orașe, care să polueze aerul.

Vedere din Muntii Bucegi

Specialiștii în sănătate recomandă persoanelor care suferă de probleme pulmonare să meargă la munte, pentru a respira un aer mai curat, care nu le va irita căile respiratorii. Așadar, aerul de la munte are o serie de beneficii pentru organismul uman, însă  persoanele sensibile trebuie să aibă grijă, fiindcă cel de la altitudini mai mari poate agrava anumite probleme de sănătate.

Poezia vieții mele este muntele; restul nu e decat proza. (Guido Rey)

La altitudini mai mari de 1.500 m, scade nivelul umidității din aer, iar datorită acestui lucru lipsesc alergenii. Un studiu făcut de oamenii de știință din Elveția arată ca efectele aerului de munte asupra adolescenților care suferă de astm bronșic sunt chiar mai puternice decât cele ale administrării de steroizi inhalatorii, potrivit doc.ro.

Conform specialiștilor în sănătate, persoanele care suferă de probleme cardiace trebuie să nu meargă la altitudini mari, fiindcă oxigenarea nu se mai face corespunzător și pot apărea probleme.

Cum să beneficiezi de calitățile aerului de la munte?

Doctorii recomandă persoanelor care ajung în zonele montane să facă multă mișcare, prin drumeții montane, și să stea cel puțin 4-5 zile pentru ca efectele benefice ale aerului să fie mai puternice. Totodată, este indicat să se realizeze exerciții pentru respirație care vor ajuta la o relaxare a organismului.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot