De ce este Muntele Olimp renumit? Ce secrete ascunde?

08.03.2021
De ce este Muntele Olimp renumit? Ce secrete ascunde?

Muntele Olimp este, fără îndoială, cel mai faimos munte din lume datorită lui Zeus și adepților săi evlavioși. Acesta este casa zeilor mitologiei grecești și, prin urmare, este principalul motiv pentru nenumărate povești care explică această faimă.

Muntele Olimp este cel mai înalt din Grecia (2.917 metri) și atrage mii de vizitatori în fiecare an. Fiecare vizitator dorește să experimenteze acest loc unic din mai multe motive diferite: ademenirea mitologiei grecești, posibilitatea de a urca pe un munte frumos și cunoscut, dragostea față de natură, cercetarea geologică și multe altele.

De ce este Muntele Olimp renumit?

Muntele Olimp face parte din masivul Olimpului lângă Golful Thérmai (greacă modernă: Thermaïkós) din Marea Egee și se află la granița dintre Macedonia (Makedonía) și Tesalia (Tesalia). De asemenea, este desemnat ca Olimp superior (Áno Ólympos), spre deosebire de Olimp inferior (Káto Ólympos), un vârf adiacent din sud, care se ridică la 1.588 m.

Nenumărate cărări le vor satisface turiștilor dorința de drumeții și alpinism în Parcul Național Olimp, la fel ca multe dintre parcurile naționale din Grecia. Începând de la o altitudine mică la canionul Enipea, aceștia se vor bucura de un cadru fluvial frumos.

Refugiul Christos Kakalos și vârful Profitis Ilias

Pasionații de drumeții pot traversa poduri de lemn pentru a trece pe cealaltă parte a canionului într-un superb cadru verde. Dacă aceștia se decid să urce la altitudinile superioare ale muntelui, experiențele lor vor începe să se schimbe.

Cabane și refugii montane confortabile și bine organizate sunt acolo pentru a le oferi mâncare, apă și un loc de odihnă. La 2.200 de metri, se intră în zona alpină unde peisajul verde fascinant cedează locul unui cadru stâncos și mai sterp, care va suplimenta efortul drumeților.

Pe măsură ce se vor apropia de Platoul Muzelor (2.600 de metri), oboseala lor va dispărea când vor intra în sfârșit în Zona Mitică! Florile și câmpurile verzi populate de faimoasele capre sălbatice ale Olimpului sunt „gazdele” din casa zeilor greci.

Tronul lui Zeus

Există două colibe montane care asigură tot ce este nevoie pentru a ajunge spre vârful muntelui Olimp (Mitikas 2.917 metri). Platoul Muzelor este locul suprem pentru a privi totul de sus. Muntele Olimp are 52 de vârfuri cu vederi panoramice diferite și chei adânci.

Vârful Mytikas

 

Muntele Olimp este acoperit cu zăpadă și adesea de nori. Potrivit lui Odiseea lui Homer, vârful nu are niciodată furtuni și are un aer pur. În mitologia greacă, Muntele Olimp a fost considerat locuința zeilor și locul tronului lui Zeus. Numele Olimp a fost folosit pentru alți câțiva munți, precum și pentru dealuri, sate și personaje mitice din Grecia și Asia Mică.

O altă caracteristică prețioasă a acestui munte unic sunt bogățiile sale geologice care atrag în fiecare an mulți oameni de știință din întreaga lume.

Cinci lucruri de shtiut despre legendarul munte grecesc

Se mândrește cu cel mai înalt punct din Grecia. Vârful Mytikas al Muntelui Olimp se ridică la 2918 metri și este cel mai înalt punct din Grecia. Este, de asemenea, al doilea cel mai înalt vârf din Balcani și unul dintre cele mai înalte din toată Europa. „Mytikas” înseamnă „nas” în greacă.

Mytikas

 

Prima escaladare în 1913. Vârful Olimpului a fost atins pentru prima dată la 2 august 1913 de duetul elvețian Frédéric Boissonnas și Daniel Baud-Bovy, care au fost ajutați de un ghid montan numit Christos Kakkalos. Kakkalos a rămas ghidul oficial al Olimpului până la moartea sa în 1976. Se estimează că aproximativ 10.000 de oameni urcă pe Olimp în fiecare an, majoritatea ajungând până la vârful Skolio.

Este o trăsătură comună a mitologiei grecești. Olimp a fost notabil în mitologia greacă ca o casă a celor 12 zei greci. Cele nouă muze, fiicele zeului Zeus, erau plasate în mod tradițional în regiunea Pieria, la poalele nordice ale muntelui.

Face parte din Parcul Național Olimp. Regiunea a fost declarată primul parc național al Greciei în 1938. Scopul acestui lucru a fost „păstrarea mediului natural din regiune, adică a florei sălbatice, faunei și peisajului natural, precum și a valorilor sale culturale și de altă natură.” În 1981, a fost proclamat „Rezervația Biosferei” de către UNESCO.

Are o biodiversitate unică. Olimp este cunoscut pentru biodiversitatea sa excepțională, cu 52 de vârfuri și câteva chei adânci. Întreaga zonă a Olimpului acoperă aproximativ 500 de kilometri pătrați, într-o zonă circulară cu o circumferință de 80 km. Zona conține 32 de specii de mamifere, 108 specii de păsări, multe specii de reptile, amfibieni și insecte.

Salamandră

 

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot