De ce apa din Marea Mediterană este atât de limpede și de albastră?

13.07.2023
De ce apa din Marea Mediterană este atât de limpede și de albastră?

Toți cei care au ajuns pe plajele din Grecia sau Italia au putut observa cum apa din Marea Mediterană este de un albastru incredibil de frumos. Aceasta este atât de limpede încât se poate observa cu ușurință nisipul de sub picioare. De ce nu arată și Marea Neagră la fel?

Ce determină culoarea apei unei mări?

Culoarea apei unei mări este influențată de mai mulți factori, însă cel mai important este lumina Soarelui. Potrivit oamenilor de știință, apa mărilor și oceanelor absoarbe diferite lungimi de undă ale luminii și reflectă altele. Din cauza sau datorită proprietăților sale fizice, apa absoarbe în special lungimile de undă de culoare albastră pe care apoi le reflectă. Drept urmare, ochiul uman percepe apa de mare sau de ocean ca fiind de culoare albastră.

Un alt factor important care influențează culoarea este poluarea apei. Așadar, cu cât apa este mai limpede, fără elemente toxice, cu atât lumina solară va penetra apa mai bine, iar culoarea albastră va fi mai accentuată. Totodată, reliefurile subacvatice, cum ar fi prezența stâncilor sau a recifelor de corali, influențează culoarea albastră a apei prin reflectarea și difuzarea luminii în mod diferit.

Culorile apei pot varia în funcție de condițiile meteorologice, adâncimea apei, turbiditate și alți factori. Astfel, uneori, apa mării poate părea turcoaz sau mai albastră, în timp ce în alte cazuri poate fi mai închisă la culoare, potrivit dcnews.ro.

Potrivit statisticilor, Marea Neagră este cea mai poluată mare din Europa. Ca atare, culoarea apei la noi este determinată de acest factor, făcând-o să fie mai puțin atractivă pentru turiști decât Marea Mediterană.

Care este mai frumoasă: Marea Mediterană sau Marea Egee?

Ambele mări sunt superbe, având o apă limpede și curată. Cu toate acestea, se crede că Marea Egee are o culoare mai intensă de albastru, cu nuanțe de turcoaz. De partea cealaltă, Marea Mediterană are diferite nuanțe de albastru în funcție de zona analizată, fiind puternic influențate de relieful subacvatic. De aceea, în insulele grecești apa arată atât de frumos.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot