De ce turcii și grecii se urăsc de moarte?

06.04.2023
De ce turcii și grecii se urăsc de moarte?

Rivalitățile geografice și etnice se pot găsi oriunde pe Terra. Fie că vorbim despre India și Pakistan, China și Taiwan sau Turcia și Grecia, între popoare există tenisiuni la nivel înalt sau între cetățeni. Europa este un continent al culturilor și teritoriilor istorice. Unul dintre cele mai interesante conflicte ideologice și geografice este în sudul Europei. De ce turcii și grecii nu se înțeleg sub nicio formă?

De ce turcii și grecii nu pot ajunge la un consens?

turcii și grecii

Istoria europeană este plină de conflicte interne și externe. Timp de secole întregi puterea a fluctuat dintr-un imperiu în altul. În prezent, puține conflicte reci se mai păstrează pe Continent așa cum se întâmplă între Turcia și Grecia.

Din punct de vedere militar, este puțin probabil un conflict direct între cele două puteri din mai multe considerente. Grecia este un stat membru al Uniunii Europene, iar atât Turcia, cât și Grecia sunt state membre NATO. Conflictele din alianță pot fi stopate în mod rapid.

Relațiile dintre cele două se bazează pe o ură istorică, dar și pe competiții regionale prezente. Grecia cum o cunoaștem astăzi a luat naștere la începutul secolului al XIX-lea după un conflict cu Imperiul Otoman. Turcia modernă a luat naștere după victoriile Greciei în coasta de vest a Turciei, după Primul Război Mondial.

Războiul dintre cele două a escaladat până în punctul în care Cipru, stat independent a fost invadat și împărțit în două. După grupuri tehnice din Cipru, turci și greci au ajuns la confruntări totale, iar un gard a luat naștere în mijlocul insulei. Cipru de Nord este controlat de Turcia, iar o societate internațională a recunoscut Republica Ciprului de Sud.

Câte insule au cele două țări?

Sudul european este dominat de litoralul grec și turc. Cele două țări sunt recunoscute internațional pentru serviciile de top pe care le promovează. Insulele grecești fac parte dintr-un peisaj fabulos, iar stațiunile turcești se bat pentru serviciile hoteliere.

Grecia are un total de peste 6.000 de insule și insulițe. Dintre acestea, doar 227 sunt locuite. Diferența stă în locurile promovate pentru turism și cele care nu pot fi locuite din cauza dificultăților geografice.

Pe de altă parte, Turcia are aproximativ 500 de insule paradisiace, în care serviciile sunt la cel mai înalt nivel. Hotelurile din Turcia sunt recunoscute pentru serviciile de calitate pe care le pun la dispoziția clienților

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot