De ce turcii și grecii se urăsc de moarte?

06.04.2023
De ce turcii și grecii se urăsc de moarte?

Rivalitățile geografice și etnice se pot găsi oriunde pe Terra. Fie că vorbim despre India și Pakistan, China și Taiwan sau Turcia și Grecia, între popoare există tenisiuni la nivel înalt sau între cetățeni. Europa este un continent al culturilor și teritoriilor istorice. Unul dintre cele mai interesante conflicte ideologice și geografice este în sudul Europei. De ce turcii și grecii nu se înțeleg sub nicio formă?

De ce turcii și grecii nu pot ajunge la un consens?

turcii și grecii

Istoria europeană este plină de conflicte interne și externe. Timp de secole întregi puterea a fluctuat dintr-un imperiu în altul. În prezent, puține conflicte reci se mai păstrează pe Continent așa cum se întâmplă între Turcia și Grecia.

Din punct de vedere militar, este puțin probabil un conflict direct între cele două puteri din mai multe considerente. Grecia este un stat membru al Uniunii Europene, iar atât Turcia, cât și Grecia sunt state membre NATO. Conflictele din alianță pot fi stopate în mod rapid.

Relațiile dintre cele două se bazează pe o ură istorică, dar și pe competiții regionale prezente. Grecia cum o cunoaștem astăzi a luat naștere la începutul secolului al XIX-lea după un conflict cu Imperiul Otoman. Turcia modernă a luat naștere după victoriile Greciei în coasta de vest a Turciei, după Primul Război Mondial.

Războiul dintre cele două a escaladat până în punctul în care Cipru, stat independent a fost invadat și împărțit în două. După grupuri tehnice din Cipru, turci și greci au ajuns la confruntări totale, iar un gard a luat naștere în mijlocul insulei. Cipru de Nord este controlat de Turcia, iar o societate internațională a recunoscut Republica Ciprului de Sud.

Câte insule au cele două țări?

Sudul european este dominat de litoralul grec și turc. Cele două țări sunt recunoscute internațional pentru serviciile de top pe care le promovează. Insulele grecești fac parte dintr-un peisaj fabulos, iar stațiunile turcești se bat pentru serviciile hoteliere.

Grecia are un total de peste 6.000 de insule și insulițe. Dintre acestea, doar 227 sunt locuite. Diferența stă în locurile promovate pentru turism și cele care nu pot fi locuite din cauza dificultăților geografice.

Pe de altă parte, Turcia are aproximativ 500 de insule paradisiace, în care serviciile sunt la cel mai înalt nivel. Hotelurile din Turcia sunt recunoscute pentru serviciile de calitate pe care le pun la dispoziția clienților

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot