De ce turcii și grecii se urăsc de moarte?

06.04.2023
De ce turcii și grecii se urăsc de moarte?

Rivalitățile geografice și etnice se pot găsi oriunde pe Terra. Fie că vorbim despre India și Pakistan, China și Taiwan sau Turcia și Grecia, între popoare există tenisiuni la nivel înalt sau între cetățeni. Europa este un continent al culturilor și teritoriilor istorice. Unul dintre cele mai interesante conflicte ideologice și geografice este în sudul Europei. De ce turcii și grecii nu se înțeleg sub nicio formă?

De ce turcii și grecii nu pot ajunge la un consens?

turcii și grecii

Istoria europeană este plină de conflicte interne și externe. Timp de secole întregi puterea a fluctuat dintr-un imperiu în altul. În prezent, puține conflicte reci se mai păstrează pe Continent așa cum se întâmplă între Turcia și Grecia.

Din punct de vedere militar, este puțin probabil un conflict direct între cele două puteri din mai multe considerente. Grecia este un stat membru al Uniunii Europene, iar atât Turcia, cât și Grecia sunt state membre NATO. Conflictele din alianță pot fi stopate în mod rapid.

Relațiile dintre cele două se bazează pe o ură istorică, dar și pe competiții regionale prezente. Grecia cum o cunoaștem astăzi a luat naștere la începutul secolului al XIX-lea după un conflict cu Imperiul Otoman. Turcia modernă a luat naștere după victoriile Greciei în coasta de vest a Turciei, după Primul Război Mondial.

Războiul dintre cele două a escaladat până în punctul în care Cipru, stat independent a fost invadat și împărțit în două. După grupuri tehnice din Cipru, turci și greci au ajuns la confruntări totale, iar un gard a luat naștere în mijlocul insulei. Cipru de Nord este controlat de Turcia, iar o societate internațională a recunoscut Republica Ciprului de Sud.

Câte insule au cele două țări?

Sudul european este dominat de litoralul grec și turc. Cele două țări sunt recunoscute internațional pentru serviciile de top pe care le promovează. Insulele grecești fac parte dintr-un peisaj fabulos, iar stațiunile turcești se bat pentru serviciile hoteliere.

Grecia are un total de peste 6.000 de insule și insulițe. Dintre acestea, doar 227 sunt locuite. Diferența stă în locurile promovate pentru turism și cele care nu pot fi locuite din cauza dificultăților geografice.

Pe de altă parte, Turcia are aproximativ 500 de insule paradisiace, în care serviciile sunt la cel mai înalt nivel. Hotelurile din Turcia sunt recunoscute pentru serviciile de calitate pe care le pun la dispoziția clienților

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot