De ce nu urcă nimeni în vârful Muntelui Kailash din Tibet?

05.11.2021
De ce nu urcă nimeni în vârful Muntelui Kailash din Tibet?

Muntele Kailash, Scara către Rai, este cel mai intrigant lanț muntos din întregul Himalaya. Muntele Kailash se află la 6.638 de metri de Platoul Tibetan, care este în mare parte considerat a fi inaccesibil. De mii de ani, Muntele Kailash din Tibet a fost considerat sfânt de către tibetani. Atât de sacru încât nimănui nu i s-a permis vreodată să urce pe vârful său. Cei care ajung acolo vizitează și înconjoară doar baza muntelui.

De ce nu are voie nimeni să urce în vârful Muntelui Kailash din Tibet?

A ajunge la acest masiv nu este o vacanță de cinci stele. Nici o călătorie de aventură. Acesta este un pelerinaj al vieții. O călătorie care a schimbat viețile a milioane de oameni. Este o expediție către un munte misterios care are secrete proprii.

Muntele Kailash este considerat a fi cel mai sfânt munte din lume și cunoscut ca centrul universului. Se spune despre vârful lui că ar fi scara către cer. O priveliște sacră, adorată de patru religii și miliarde de oameni. Un pelerinaj la Kailash este o modalitate de a-ți îmbunătăți propria viață. 3000 de oameni la nivel global și peste 20.000 de localnici/indigeni vizitează Muntele Kailash în fiecare an.

Kailash este situat în apropiere de granița dintre India și Tibet. În apropierea muntelui sunt două lacuri. Lacul Manasarovar și lacul Rakshathal sunt cunoscute a fi sursele unor râuri indiene importante precum Indus, Sutlej și Brahmaputra. Muntele este situat în vestul Tibetului.

Numele Kailash înseamnă cristal în sanscrită. Muntele este numit Kailash deoarece se spune că este paradisul în care locuiește Lordul Shiva. Reprezintă natura puternică, complexă și serioasă a zeului. Se spune că Lordul Shiva locuia în Muntele Kailash, împreună cu soția sa Parvati și cei doi copii ai lor, Ganesh și Kartikeya.

Muntele Kailash este destul de popular pentru că este un loc „misterios”. Legenda spune că odată se transformase complet în aur sau că nu este un munte, ci o piramidă uriașă. Mai este un mit care spune că singura persoană care a încercat să urce pe vârf a fost „Milarepa”, un călugăr budist. Când s-a întors, i-a prevenit pe toți să nu-l deranjeze pe Zeul care se odihnea sus, în vârf.

Mulți oameni cred că urcarea pe munte va fi ofensatoare față de zei și ar perturba energiile divine care locuiesc acolo.

Pelerinajul Kailash

Muntele Kailash este cunoscut a fi o priveliște sacră în patru religii, hinduism, bon, budism și jainism. Bon religia pre-budistă a Tibetului.

În hinduism și budism, pelerinajul Kailash este considerat o oportunitate a vieții. Momentul perfect pentru a merge în acest pelerinaj este în mai-iunie, când începe Festivalul Saga Dawa. În acest timp, mii de oameni, pelerini și turiști vizitează muntele. Acest festival este o sărbătoare a iluminării lui Buddha.

Călătoria nu se termină când pelerinii ajung la baza muntelui. Ei completează un circuit în jurul lui care are 57 km lungime. În hinduism și budism, pelerinii merg pe circuit în sensul acelor de ceasornic. În tradiția Bon ei completează circuitul în sens invers acelor de ceasornic.

Foto: Wikipedia.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot