De ce nu urcă nimeni în vârful Muntelui Kailash din Tibet?

05.11.2021
De ce nu urcă nimeni în vârful Muntelui Kailash din Tibet?

Muntele Kailash, Scara către Rai, este cel mai intrigant lanț muntos din întregul Himalaya. Muntele Kailash se află la 6.638 de metri de Platoul Tibetan, care este în mare parte considerat a fi inaccesibil. De mii de ani, Muntele Kailash din Tibet a fost considerat sfânt de către tibetani. Atât de sacru încât nimănui nu i s-a permis vreodată să urce pe vârful său. Cei care ajung acolo vizitează și înconjoară doar baza muntelui.

De ce nu are voie nimeni să urce în vârful Muntelui Kailash din Tibet?

A ajunge la acest masiv nu este o vacanță de cinci stele. Nici o călătorie de aventură. Acesta este un pelerinaj al vieții. O călătorie care a schimbat viețile a milioane de oameni. Este o expediție către un munte misterios care are secrete proprii.

Muntele Kailash este considerat a fi cel mai sfânt munte din lume și cunoscut ca centrul universului. Se spune despre vârful lui că ar fi scara către cer. O priveliște sacră, adorată de patru religii și miliarde de oameni. Un pelerinaj la Kailash este o modalitate de a-ți îmbunătăți propria viață. 3000 de oameni la nivel global și peste 20.000 de localnici/indigeni vizitează Muntele Kailash în fiecare an.

Kailash este situat în apropiere de granița dintre India și Tibet. În apropierea muntelui sunt două lacuri. Lacul Manasarovar și lacul Rakshathal sunt cunoscute a fi sursele unor râuri indiene importante precum Indus, Sutlej și Brahmaputra. Muntele este situat în vestul Tibetului.

Numele Kailash înseamnă cristal în sanscrită. Muntele este numit Kailash deoarece se spune că este paradisul în care locuiește Lordul Shiva. Reprezintă natura puternică, complexă și serioasă a zeului. Se spune că Lordul Shiva locuia în Muntele Kailash, împreună cu soția sa Parvati și cei doi copii ai lor, Ganesh și Kartikeya.

Muntele Kailash este destul de popular pentru că este un loc „misterios”. Legenda spune că odată se transformase complet în aur sau că nu este un munte, ci o piramidă uriașă. Mai este un mit care spune că singura persoană care a încercat să urce pe vârf a fost „Milarepa”, un călugăr budist. Când s-a întors, i-a prevenit pe toți să nu-l deranjeze pe Zeul care se odihnea sus, în vârf.

Mulți oameni cred că urcarea pe munte va fi ofensatoare față de zei și ar perturba energiile divine care locuiesc acolo.

Pelerinajul Kailash

Muntele Kailash este cunoscut a fi o priveliște sacră în patru religii, hinduism, bon, budism și jainism. Bon religia pre-budistă a Tibetului.

În hinduism și budism, pelerinajul Kailash este considerat o oportunitate a vieții. Momentul perfect pentru a merge în acest pelerinaj este în mai-iunie, când începe Festivalul Saga Dawa. În acest timp, mii de oameni, pelerini și turiști vizitează muntele. Acest festival este o sărbătoare a iluminării lui Buddha.

Călătoria nu se termină când pelerinii ajung la baza muntelui. Ei completează un circuit în jurul lui care are 57 km lungime. În hinduism și budism, pelerinii merg pe circuit în sensul acelor de ceasornic. În tradiția Bon ei completează circuitul în sens invers acelor de ceasornic.

Foto: Wikipedia.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot